Späť

Môj drink: Martin Nemček

Utorok, 15.3. 2016, 23:41

Za barom ho nájdete v bratislavskom Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café. S čitateľmi GASTROWEBU sa podelil so svojim drinkom Jazzmine na báze kalvadosu.

Pochádza z Púchova a v gastronómií sa pohybuje už takmer osem rokov. „Moje začiatky boli najskôr ako barista v najlepšej kaviarni u nás v meste. Neskôr som dostal ponuku pracovať v kokteilovom bare, kde to všetko začalo. Po nejakom čase som sa presunul do Bratislavy študovať. Popri štúdiu som mal možnosť pracovať v jednom z top kokteilových barov v Bratislave na pozícií barback, po boku najlepších barmanov, ktorých som si všímal pri ich práci. Ďalej som sa vzdelával, pracoval ako samostatný barman  v Starom meste. Po nejakom čase ma oslovil Filip Rebroš s ponukou pracovať v tíme  Rio Grande pod jeho vedením, ktorú som prijal,“ hovorí o svojej barmanskej ceste Martin Nemček.

Tvorba drinkov v Rio Grande je inšpirovaná sezónou, či netradično-tradičnými chuťami v nich, alebo nejakou danou témou. „Pre mňa sú inšpiráciou všetci v mojom okolí -  kamaráti, kolegovia, rodina, ale aj rôzne bylinky, korenie, vône, či chute, čo dokazuje aj drink, ktorý vám chcem predstaviť,“ podotýka Martin.

Martin Nemček: JazzmineJazzmine

50 ml kalvadosu Busnel V.S.O.P

20 ml  domáceho limetkového medu

2 streky  lemon bitteru

Domáca jazmínová pena

Ozdoba: jazmínový čaj

Postup: Všetky ingrediencie, okrem peny, vystirujeme v mixx glasse. Precedíme do vymrazeného cocktail pohára. Navrch pridáme float jazmínovej peny a dozdobíme jazmínovým čajom.

Môj kokteil vznikol ako návrh na sezónne menu v našom bare, ktoré je venované bylinkám, kvetom, čajom a jarným chutiam. Spojil som kalvados, na ktorého výrobu sa používajú skoré jablká s domácim limetkovým medom, s ktorým som chcel dosiahnuť príjemnú limetkovú, ale sladkastú chuť a  citrónovým bitterom, ktorý zvýrazní citrusové tóny. Navrch som použil domácu jazmínovú penu, ktorá má sviežo horkastý charakter, čím vytvára príjemný balans chutí  a vôní v kokteili. „Jazzmine vás prekvapí hneď niekoľkokrát. Prvotne vás očarí výraznou vôňou jazmínu a sviežou chuťou peny, ktorá sa vo finále spojí so sladkastou chuťou medu a silou kalvadosu,“ uzatvára Martin Nemček.

-----------------------------------------------------------------

Foto: archív M. Nemčeka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031