Môj drink: Martin Nemček
Utorok, 15.3. 2016, 23:41Za barom ho nájdete v bratislavskom Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café. S čitateľmi GASTROWEBU sa podelil so svojim drinkom Jazzmine na báze kalvadosu.
Pochádza z Púchova a v gastronómií sa pohybuje už takmer osem rokov. „Moje začiatky boli najskôr ako barista v najlepšej kaviarni u nás v meste. Neskôr som dostal ponuku pracovať v kokteilovom bare, kde to všetko začalo. Po nejakom čase som sa presunul do Bratislavy študovať. Popri štúdiu som mal možnosť pracovať v jednom z top kokteilových barov v Bratislave na pozícií barback, po boku najlepších barmanov, ktorých som si všímal pri ich práci. Ďalej som sa vzdelával, pracoval ako samostatný barman v Starom meste. Po nejakom čase ma oslovil Filip Rebroš s ponukou pracovať v tíme Rio Grande pod jeho vedením, ktorú som prijal,“ hovorí o svojej barmanskej ceste Martin Nemček.
Tvorba drinkov v Rio Grande je inšpirovaná sezónou, či netradično-tradičnými chuťami v nich, alebo nejakou danou témou. „Pre mňa sú inšpiráciou všetci v mojom okolí - kamaráti, kolegovia, rodina, ale aj rôzne bylinky, korenie, vône, či chute, čo dokazuje aj drink, ktorý vám chcem predstaviť,“ podotýka Martin.
Jazzmine
50 ml kalvadosu Busnel V.S.O.P
20 ml domáceho limetkového medu
2 streky lemon bitteru
Domáca jazmínová pena
Ozdoba: jazmínový čaj
Postup: Všetky ingrediencie, okrem peny, vystirujeme v mixx glasse. Precedíme do vymrazeného cocktail pohára. Navrch pridáme float jazmínovej peny a dozdobíme jazmínovým čajom.
Môj kokteil vznikol ako návrh na sezónne menu v našom bare, ktoré je venované bylinkám, kvetom, čajom a jarným chutiam. Spojil som kalvados, na ktorého výrobu sa používajú skoré jablká s domácim limetkovým medom, s ktorým som chcel dosiahnuť príjemnú limetkovú, ale sladkastú chuť a citrónovým bitterom, ktorý zvýrazní citrusové tóny. Navrch som použil domácu jazmínovú penu, ktorá má sviežo horkastý charakter, čím vytvára príjemný balans chutí a vôní v kokteili. „Jazzmine vás prekvapí hneď niekoľkokrát. Prvotne vás očarí výraznou vôňou jazmínu a sviežou chuťou peny, ktorá sa vo finále spojí so sladkastou chuťou medu a silou kalvadosu,“ uzatvára Martin Nemček.
-----------------------------------------------------------------
Foto: archív M. Nemčeka