
Môj drink: Martin Majerík
Streda, 21.1. 2015, 01:53V cocktail bare Amante Púchov pôsobí Martin Majerík ako barman a barista, čo sa odráža aj na jeho drinku Havana Club Coffee, v ktorom hrá káva dôležitú úlohu.
„Moje začiatky na barovej scéne boli zo začiatku vydláždené sklamaním, moja práca v miestnej „vinaro-pivaro-kaviarni“ ma už podľa názvu vôbec nenapĺňala. Moje záujmy smerovali vždy skôr ku káve a miešaným drinkom, na čo som, žiaľ, nemal priestor. Po tom ako sa v našom meste otvoril cocktailový bar som ho začal pravidelne navštevovať. O prácu v tomto podniku som sa začal zaujímať od doby ako som tam prvýkrát vošiel. Na moje nešťastie ma prevádzkar odmietal opakovane na základe mojich skúsenosti, ktoré neboli dostatočné na prácu za barom. Aj napriek tomu som sa nenechal odbiť a začal som sedávať za barom. Pozoroval som každý jeden krok barmanov. Spôsoby miešania, štýl miešania a, samozrejme, vedomosti a informácie ohľadom rozličných druhov alkoholu. Jedného dňa som oslovil aj samotného majiteľa baru Michala Hajského. Po tom ako ma sústavne vídal sedieť na bare s pohľadom upreným na scénu si povedal, že mi dá šancu. V tej chvíli mi blysla v očiach malá nádej a na mojom prvom dojme som si dal veľmi záležať. Od tej doby som súčasťou skvelého tímu Amante. V spolupráci s barmanmi v trenčianskom Amante sa snažíme inovovať našu prácu a zachovať správnej gastronómií len to najlepšie meno,“ opisuje svoju cestu za bar Martin Majerík.
„Určite už mnohí počuli o talianskom lieku, a to káve s vyšťaveným citrónom. V tejto rýchlej dobe sa nejeden z nás sťažuje na bolesť hlavy. No a čo keď vás to prekvapí v piatok, keď sa chcete ísť baviť? V takýchto prípadoch nie je veľmi rozumné siahnuť po medikamentoch, ktoré vám síce utlmia bolesť, ale s alkoholom sa veľmi v láske nemajú. Svoju inšpiráciu sa snažím nachádzať kdekoľvek a preto bolesť hlavy môjho kamaráta ma donútila sa barmansky zamyslieť. Je možné skĺbiť príjemné s užitočným? Sami viete že to ide. A Voilá!“
„Kvôli mojej vášni pre kávu a rumy som sa rozhodol prepojiť tieto dve chute. Príjemná a nevtieravá chuť sedemročného kubánskeho rumu Havana Club a chlieb náš každodenný v podobe espressa vytvára už samo o sebe dosť zaujímavý a osobitý zážitok. Tieto dva magické nápoje som doladil správnym pomerom javorového sirupu. Nakoniec, aby toto všetko nabralo na zmysle a zbavilo vás nežiaducich výkrikov v hlave, som použil už spomínaný citrón a ako sa na pravý sour patrí – vaječné bielko."
HAVANA CLUB COFFEE
Ingrediencie:
50 ml Havana Club 7 anos
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
20 ml javorového sirupu
30 ml vaječného bielka
30 ml espressa
Technika prípravy: Trojdielny shaker
Pohár: chapagne glass
Foto: archív Amante Púchov