Späť

Môj drink: Ľuboš Dičer

Sobota, 14.2. 2015, 00:13

Šéfbarman Rio Grande Restaurant Ľuboš Dičer sa v barovom svete pohybuje už šesť rokov, ale z barom, kde sa pripravujú kokteily a komunikuje s hosťom pracuje len polovicu z tohto obdobia. S čitateľmi GASTROwebu sa podelil so svojim kokteilom Cosmopolitan in the City.

„Barmanstvo je rozmanitá profesia, v rámci ktorej sa dá tvoriť a vytvárať zážitky. Ako to robím ja? Búram zábrany prekvapením,“ hovorí Ľuboš Dičer. Hostí treba podľa jeho slov najprv osloviť a zbúrať ostýchavosť. „Rád ich oslovujem prekvapením. Veľa ľudí navštívi bar, aby sa rozprávali medzi sebou, ale nekomunikujú priamo s barmanom. Nepoznajú ho a stránia sa. A je aj naším poslaním, aby sme im spríjemnili čas strávený na bare. Oceňujú, keď sa cítia dôležito a ako súčasť atmosféry. Či už komunikáciou, alebo vytváraním momentov. Aby som sa priblížil, odbúral rozpaky, rád ich prekvapím niečím netradičným, naoko vábnym.  A ako to robím? Vytvorím moment zaujímavý prípravou, alebo konečným efektom,“ vysvetľuje Ľuboš a pokračuje: „Každému, kto stál za barom, sa stalo, že si prisadlo krásne dievča. A ja, ako osoba, som veľmi hanblivý a neviem, ako ju osloviť. Tak pracujem s tým, čo viem. Pripravím jej kokteil, ktorý ju prekvapí. Oslovím ju ním a zbúram zábrany. Jej aj svoje.“

Cosmopolitan

Ľuboš Dičer sa rád inšpirujem klasikou a pretvára ju. Preto tentokrát zvolil cosmopolitan, preslávený svetovou ikonou Madonou, a možno ešte viac Sarah Jessicou Parker z filmu Sex v meste. A prečo sa pije cosmopolian? Podľa môjho názoru, keď ho pijú ženy, cítia sa ako celebrity. A čo na to Sarah Jessica Parker? „Lebo ho pijú všetci.“  Pre ozvláštnenie ho Ľuboš pripraví v modernom prevedení -  pomocou agaru a nádoby na výrobu šľahačky vyrobí cosmopolitan v podobe peny.  

„Svoj cosmopolitan som teda pripravil z čerstvých brusníc, limetového cordialu, kvalitnej citrusovej vodky a z likéru Grand Marnier. Pre zjemnenie a zvýraznenie pomarančovej vône som spravil na pohár krustu s pomarančovým cukrom. Ak plánujete so svojou partnerkou romantickú večeru, napríklad na Valentína, tento kokteil odporúčam ako digestív a príjemnú bodku večera,“ uzatvára Ľuboš Dičer.

Ľuboš Dičer: Cosmopolitan in the cityCosmopolitan in the City

200 g čerstvých brusníc

4 cl likéru Grand Marnier

10 cl vodky Absolut citron

4 cl limetového cordialu

4 g agaru

Ozdoba: Krusta s pomarančovým cukrom

Suroviny sú kalkulované na dve porcie kokteiklu.

 

Foto: Archív Ľ Dičera

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30