Môj drink: Ľuboš Dičer
Sobota, 14.2. 2015, 00:13Šéfbarman Rio Grande Restaurant Ľuboš Dičer sa v barovom svete pohybuje už šesť rokov, ale z barom, kde sa pripravujú kokteily a komunikuje s hosťom pracuje len polovicu z tohto obdobia. S čitateľmi GASTROwebu sa podelil so svojim kokteilom Cosmopolitan in the City.
„Barmanstvo je rozmanitá profesia, v rámci ktorej sa dá tvoriť a vytvárať zážitky. Ako to robím ja? Búram zábrany prekvapením,“ hovorí Ľuboš Dičer. Hostí treba podľa jeho slov najprv osloviť a zbúrať ostýchavosť. „Rád ich oslovujem prekvapením. Veľa ľudí navštívi bar, aby sa rozprávali medzi sebou, ale nekomunikujú priamo s barmanom. Nepoznajú ho a stránia sa. A je aj naším poslaním, aby sme im spríjemnili čas strávený na bare. Oceňujú, keď sa cítia dôležito a ako súčasť atmosféry. Či už komunikáciou, alebo vytváraním momentov. Aby som sa priblížil, odbúral rozpaky, rád ich prekvapím niečím netradičným, naoko vábnym. A ako to robím? Vytvorím moment zaujímavý prípravou, alebo konečným efektom,“ vysvetľuje Ľuboš a pokračuje: „Každému, kto stál za barom, sa stalo, že si prisadlo krásne dievča. A ja, ako osoba, som veľmi hanblivý a neviem, ako ju osloviť. Tak pracujem s tým, čo viem. Pripravím jej kokteil, ktorý ju prekvapí. Oslovím ju ním a zbúram zábrany. Jej aj svoje.“
Cosmopolitan
Ľuboš Dičer sa rád inšpirujem klasikou a pretvára ju. Preto tentokrát zvolil cosmopolitan, preslávený svetovou ikonou Madonou, a možno ešte viac Sarah Jessicou Parker z filmu Sex v meste. A prečo sa pije cosmopolian? Podľa môjho názoru, keď ho pijú ženy, cítia sa ako celebrity. A čo na to Sarah Jessica Parker? „Lebo ho pijú všetci.“ Pre ozvláštnenie ho Ľuboš pripraví v modernom prevedení - pomocou agaru a nádoby na výrobu šľahačky vyrobí cosmopolitan v podobe peny.
„Svoj cosmopolitan som teda pripravil z čerstvých brusníc, limetového cordialu, kvalitnej citrusovej vodky a z likéru Grand Marnier. Pre zjemnenie a zvýraznenie pomarančovej vône som spravil na pohár krustu s pomarančovým cukrom. Ak plánujete so svojou partnerkou romantickú večeru, napríklad na Valentína, tento kokteil odporúčam ako digestív a príjemnú bodku večera,“ uzatvára Ľuboš Dičer.
Cosmopolitan in the City
200 g čerstvých brusníc
4 cl likéru Grand Marnier
10 cl vodky Absolut citron
4 cl limetového cordialu
4 g agaru
Ozdoba: Krusta s pomarančovým cukrom
Suroviny sú kalkulované na dve porcie kokteiklu.
Foto: Archív Ľ Dičera