Môj drink: Ľubomír Uličný
Pondelok, 11.4. 2016, 15:51Po Prahe, Londýne, Osle, či Bratislave aktuálne zakotvil vo Viedni. Na drink môžete za ním zájsť do baru hotela Park Hyatt. Na GASTROWEBE vás pozýva na svoj kokteil na báze ginu.
„Nepatrím k tým, ktorí už na strednej škole vedeli, že sa chcú stať barmanmi, ale na druhej strane moja cesta nebola úplne náhoda, je to o voľbe. Vyrastal som na sídlisku ako bohém, ktorého nezaujímalo vtedy okrem graffiti v podstate nič, a tato duša rebela je zakorenená v mojej povahe dodnes,“ spomína Ľubomír Uličný.
Popri štúdiu na Hotelovej akadémii v Prešove si privyrábal ako pomocný kuchár a neskôr ako barman. Po maturite odišiel do Prahy a začal pracovať opäť ako kuchár, neskôr dlho ako dekoratér a v obchode s umeleckými potrebami. Za bar sa opäť dostal až v Londýne, kde popri práci študoval grafický a webový dizajn, avšak už vtedy nadobúdal vzťah k barmanskému remeslu. Po skoro šiestich rokoch si ešte skúsil barmanstvo v Osle, Bratislave, a momentálne žije vo Viedni. „Myslím, že podstatný zlom nastal, keď som začal pracovať vo web dizajnovom štúdiu, a netrvalo mi dlho, keď som zistil, že sedavá práca za počítačom nie je pre mňa. Vrátil som sa späť za bar, začal sa zaujímať o barmanstvo hlbšie a našiel som v tom čaro, v ktorom sa snažím využívať svoje kreatívne schopnosti. Bola to dlhá cesta, kým som od štúdia z postkomunistických učebníc na Hotelovej akadémii našiel vzťah k tomuto remeslu,“ vysvetľuje.
K prezentovanému drinku Power Sour ho inšpirovala Battersea Power station, a keďže býval v Battersea, každý deň cestoval okolo tejto ikony Londýna do práce. „Po hlbšom skúmaní som zistil, že zásobovala elektrinou Beefeater destilérku, vzdialenú vtedy len pár kilometrov. Nielen história, ale aj každodenný život ma viedol k vytvoreniu aromatizovaného gin souru, ktorý osvieži a nakopne energiou. Suroviny som použil bežne dostupné, ale aj suroviny trosku vzácnejšie, ktoré bolo možné zohnať vďaka rozvijúcemu sa obchodu. Okrem Beefeater ginu sú všetky suroviny pripravene „podomácky“, k docieleniu požadovanej chuti, ktorá bola mojim hlavným cieľom,“ predstavuje svoj drink Ľubomír Uličný.
Power Sour
45 ml Beefeater gin
15 ml limoncello liquor (from organic mediterranean lemons)
20 ml apple puree (granny smiths)
15 ml fresh lemon juice
1 dash saffron bitters
1 fresh rosemary
Method: Shake and double strain
Glass: Fancy martini or coupe glass
Garnish: Lemon zest with rosemary
--------------------------------------------------------
Foto: aReS Photo