Môj drink: Ľubomír Miščík
Nedeľa, 24.1. 2016, 23:53Head bartender londýnskeho Galvin at Windows Ľubomír Miščík na GASTROWEBE predstavuje svoj kokteil Hercules z aktuálneho menu svojho domovského baru.
Jeho profesijná dráha začala v rodnom meste – v Prešove. „Už ako štrnásťročný som si povedal, že chcem byť barmanom a miešať kvalitné kokteily. A preto som si vybral školu, ktorá mi to umožní a môžem byť tak bližšie k svojmu snu. Moja prvá skúsenosť spoza cocktail baru prišla, keď som mal osemnásť rokov, a to v bare Bizzare ešte počas štúdia. Bol to štýlový a obľúbený bar na sídlisku 3 v Prešove,“ spomína Ľubomír Miščík a pokračuje: „Po škole som dostal úžasnú príležitosť pracovať vo vychytenom podniku Cuba Libre, kde som strávil nádherných päť rokov. Cuba Libre bar je nesený v latino-kubánskom štýle. Naučil som sa tu naozaj veľa. Bolo mi cťou pracovať po boku s barmanmi ako sú Maroš Dzurus alebo Zdenko Michlík. Môžem povedať, že Cuba Libre tím bol pre mňa ten najlepší kolektív, v akom som kedy pracoval. Spoznal som tam priateľov, kamarátov na celý svoj život.“
Krásne roky v Prešove uplynuli a on pocítil, že potrebuje zmenu, ísť ďalej, čo najviac sa zdokonaliť v tomto krásnom remesle a naučiť sa popritom i angličtinu. Čo iné by bolo lepšie ako Londýn!
„Začiatky v tejto metropole neboli ľahké. Niečo som si tam stihol preskákať. Prvá práca za barom bola až v 5. zóne na Stane More, čo znamenalo hodiny cestovania. Druhý môj job som teda chcel chytiť v centre diania Londýna. Dostal som sa do Soha ako barback v japonsko-peruánskej reštaurácii s cocktail barom pod názvom Chotto Matte. Môžem povedať, že tento podnik ma naučil taktiež veľa. Napríklad práca s „ice blokom“, keďže tam majú výrobnik na tento ľad. Denne som pracoval s týmto ľadom vo veľkosti 100 x 50 x 25 centimetrov, čo vôbec nebolo ľahké a chcelo to trpezlivosť, energiu a odhodlanie,“ podotýka Miščík.
Jeho poslednou a doteraz trvajúcou zastávkou v Londýne je Galvin at Windows. Rok aj pol pracuje v hotelovom bare s reštauráciou s michelinskou hviezdou po boku bar manažéra Borisa Ivana. „Začal som ako barman a vypracoval na hlavného barmana, na čo som patrične hrdý. Podarilo sa mi splniť sen po dvaapolročnom fungovaní v Londýne. Náš bar je známy svojou francúzskou kuchyňou, ako aj nádherným a snáď najlepším výhľadom v Mayfair, z 28. poschodia.“
Ako najobľúbenejší kokteil vybral ten svoj z barového menu. Je to twist na Tommy's Margaritu, ktorá je shakovaná s paprikou a mätou,čo vytvára čerstvosť a sviežosť tohto drinku.
Hercules
50 ml tequily Olmeca Altos Plata Silver
25 ml čerstvej limetkovej šťavy
15 ml agave nectar
8 lístkov čerstvej mäty
Kúsok červenej sladkej papriky
Postup: Nakrájaný pásik papriky jemne vymadlujeme v šejkri a pridáme zvyšné suroviny, ktoré vyšejkrujeme. A jemne precedíme dotzv. rock glassu na ľad.
Ozdoba: Vršok z mäty a paprika
----------------------------------------------------------------------------------------
Foto: Peter Ivan, archív Ľ. Miščíka