Späť

Môj drink: Ľubomír Miščík

Nedeľa, 24.1. 2016, 23:53

Head bartender londýnskeho Galvin at Windows Ľubomír Miščík na GASTROWEBE predstavuje svoj kokteil Hercules z aktuálneho menu svojho domovského baru.

Jeho profesijná dráha začala v rodnom meste – v Prešove. „Už ako štrnásťročný som  si povedal, že chcem byť barmanom a miešať kvalitné kokteily. A preto som si vybral školu, ktorá mi to umožní a môžem byť tak bližšie k svojmu snu. Moja prvá skúsenosť spoza cocktail baru prišla, keď som mal osemnásť rokov, a to v bare Bizzare ešte počas štúdia. Bol to štýlový a obľúbený bar na sídlisku 3 v Prešove,“ spomína Ľubomír Miščík a pokračuje: „Po škole som dostal úžasnú príležitosť pracovať vo vychytenom podniku Cuba Libre, kde som strávil nádherných päť rokov. Cuba Libre bar je nesený v latino-kubánskom štýle.  Naučil som sa tu naozaj veľa. Bolo mi cťou pracovať po boku s barmanmi ako sú Maroš Dzurus alebo Zdenko Michlík. Môžem povedať, že Cuba Libre tím bol pre mňa ten najlepší kolektív,  v akom som kedy pracoval.  Spoznal  som tam priateľov, kamarátov na celý svoj život.“ 

Krásne roky v Prešove uplynuli a on pocítil, že potrebuje zmenu, ísť ďalej, čo najviac sa zdokonaliť v tomto krásnom remesle a naučiť sa popritom i angličtinu. Čo iné by bolo lepšie ako Londýn!

„Začiatky v tejto metropole neboli ľahké. Niečo som si tam stihol preskákať. Prvá práca za barom bola až v 5. zóne na Stane More, čo znamenalo hodiny cestovania. Druhý môj job som teda chcel chytiť v centre diania Londýna. Dostal som sa do Soha  ako barback v japonsko-peruánskej reštaurácii s cocktail barom pod názvom Chotto Matte. Môžem povedať, že tento podnik ma naučil taktiež veľa. Napríklad práca s „ice blokom“, keďže tam majú výrobnik na tento ľad. Denne som pracoval s týmto ľadom vo veľkosti 100 x 50 x 25 centimetrov, čo vôbec nebolo ľahké a chcelo to trpezlivosť, energiu a odhodlanie,“ podotýka Miščík.

Jeho poslednou a doteraz trvajúcou zastávkou v Londýne je Galvin at Windows. Rok aj pol pracuje v hotelovom bare s reštauráciou s michelinskou hviezdou po boku bar manažéra Borisa Ivana. „Začal som ako barman a vypracoval na hlavného barmana, na čo som patrične hrdý. Podarilo sa mi splniť sen po dvaapolročnom fungovaní v Londýne. Náš bar je známy svojou francúzskou kuchyňou, ako aj nádherným a snáď  najlepším výhľadom v Mayfair, z 28. poschodia.“

Ako najobľúbenejší  kokteil vybral ten svoj z barového menu. Je to twist na Tommy's Margaritu, ktorá je shakovaná s paprikou a mätou,čo vytvára čerstvosť a sviežosť tohto drinku.

Ľubomír Miščík - HerculesHercules

50 ml tequily Olmeca Altos Plata Silver 

25 ml čerstvej limetkovej šťavy

15 ml agave nectar

8 lístkov čerstvej mäty

Kúsok červenej sladkej papriky

Postup: Nakrájaný pásik papriky jemne vymadlujeme v šejkri a pridáme zvyšné suroviny, ktoré vyšejkrujeme.  A jemne precedíme dotzv.  rock glassu na ľad.

Ozdoba: Vršok z mäty a paprika

----------------------------------------------------------------------------------------

Foto: Peter Ivan, archív Ľ. Miščíka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930