Späť

Môj drink: Juraj Samson

Štvrtok, 9.6. 2016, 00:31

Pôsobí ako barman v kubánskom podniku Varadero Cubans Cocktail bar, ktorý sa nachádza v centre historického mestečka Bojnice. Mnohí ho poznajú pod prezývkou Junior alebo Typsi.

Varadero je bar, v ktorom túžil pracovať už počas štúdia na strednej škole. Po maturite sa ale vybral iným smerom a zriekol sa barmanstva. „Pracoval som na stavbách a mojimi pomôckami neboli zlaté šejkre, ani japonské mixglassy, ale miešačky, zbíjačky a iné ťažké mašiny. Daiquiri, Martiny a Cosmopolitany som vymenil za kýble plné omietky, lepidla či betónu. Práca na stavbe ma bavila a mnohému naučila, ale po dlhšej dobe mi začalo moje vyučené remeslo opäť chýbať. Cítil som, že by to chcelo zmenu. A v tom to prišlo, nečakaná ponuka. Pamätám si, ako by to bolo včera. Bol to letný večer vo Varadere so všetkým, čo k tomu patrí. Sedel som na terase s kamarátmi, popíjal vynikajúce drinky, počúval kubánsku hudbu a sem tam hodil očkom po krásnych ženách, ktoré boli vždy neoddeliteľnou súčasťou Varadera. Viem, znie to ako scéna z filmu ale bolo to tak. Po príjemne strávenom večeri s priateľmi som sa rozhodol zaplatiť a vtedy to prišlo. Ponuka a lístok na zmenu. Majiteľ baru si ma po zaplatení zastavil so slovami: „Zastav sa, prosím ťa, v týždni, mám pre teba ponuku“. Bola to ponuka akej som nedokázal povedať nie,“ spomína Juraj.

Vo Varadere začal pracovať ako čašník, neskôr barman. „Za túto príležitosť som doteraz nesmierne vďačný majiteľovi Renému, ktorý ma vychoval za barom a opäť vo mne prebudil vášeň k barmanskému remeslu. Ďakujem patrí aj mojim kamarátom, vďaka ktorým som tento rok absolvoval štvordňový londýnsky „tour de bar“ a mohol sa vzdelávať v oblasti barmanstva. Londýn mi ponúkol množstvo inšpirácie, s ktorou som sa vrátil domov a začal ju vkladať do svojej práce,“ zdôrazňuje Juraj Samson.

Juraj Samson: HODSONHOPSON

Drink, ktorý predstavuje na GASTROWEBE nesie názov HOPSON. Vznikol na základe súťaže Jameson Bartenders Ball 2016, ktorej sa nedávno zúčastnil. Pravidlá boli jasné, zostaviť drink na báze Jamesona s použitím lokálnej suroviny. „Bar Varadero sa nachádza v centre Bojníc, a preto som sa inšpiroval týmto krásnym historickým mestom s dlhoročnou tradíciou. V 16. storočí sa v Bojniciach nachádzal pivovar. Bol jedným z veľmi navštevovaných miest a obľuboval ho aj miestny pán Bojnického zámku. Pivovar mi vnukol myšlienku vytvorenia  drinku, ktorého vzhľad pripomína pivo. Ako všetci vieme, základnou zložkou piva je chmeľ. Prvou zložkou môjho drinku preto bol domáci chmeľový sirup. Na zvýraznenie chuti som použil jablčný ocot, ktorý zároveň dodáva drinku jemnú kyslosť. Pri tvorbe nápoja mi však v chuti stále niečo chýbalo. Tento problém som vyriešil bittrom Orinoco Bitters, ktorý dodal Hopsonovi predstavovanú chuť.  Ako som už spomínal, vzhľad svojho drinku som prispôsobil Bojnickému pivovaru. Drinku chýbala pre vzhľad piva už len pena. K výrobe vlastnej lipovej peny ma inšpirovala viac ako 700-ročná Lipa kráľa Mateja, ktorá sa nachádza v parku Bojnického zámku. Nápoj je podávaný v typickom slovenskom črpáku, ktorým som chcel podčiarknuť slovenské tradičné remeslo, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou Bojnickej histórie,“ vysvetľuje Juraj.

Receptúra

6 cl whiskey Jameson

2 cl chmeľového sirupu

2 streky jablčného octu

4 streky Orinoco Bitterd Dead Rabbit

Lipová pena

-------------------------------------------------------------

Foto: archív J. Samsona

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031