Späť

Môj drink: Jakub Blahutiak

Pondelok, 5.10. 2015, 22:32

Chuťovo výrazný a zaujímavý Egypt inšpiroval bar manažéra bratislavského Masquerade Clubu Jakuba Blahutiaka k tvorbe drinku Nefertari, ktorý v sebe spája gin, ibištekový čaj, čerstvé figy a liečivý rozmarín.

„Ako každý z nás barmanov vie, barmanstvo nie je práca, ale životný štýl, ktorý v sebe zahŕňa všetko dobré, aj zlé nielen z barmanstva, ale aj zo samotnej gastronómie. Rozmýšľať ako barman nedokáže každý, ale tým z nás, ktorým sa to podarilo, sa otvára výnimočný svet, v ktorom dokážeme robiť našich hostí šťastnými, uspokojiť ich chuťové túžby, vypočuť ich a poradiť im. A to nie iba v oblasti gastronómie, ale aj v osobnom živote. Každý z nás je svojim spôsobom aj 'psychológom',“ hovorí o svojej práci Jakub Blahutiak.

Jeho najobľúbenejšou časťou tohto životného štýlu je vnímanie okolitého sveta ako svojho ihriska. „Kráčam po ulici a vnímam všetky vône, chute, suroviny, veci, zvuky, trendy a všetko, čo vytvára jeden veľký cocktail. Asi najkrajšie a najintenzívnejšie je to, keď sa pohybujete v cudzej krajine, vplýva na vás iná kultúra, iné zvyky, iná mentalita ľudí a pre nás exotické suroviny a možnosť párovania týchto nových vnemov. Moja posledná cesta nebola pre nás až  v tak neznámej a exotickej krajine, no i tak chuťovo veľmi výraznom a zaujímavom Egypte. Táto destinácia ma očarila natoľko, že sa mi počas celej dovolenky v hlave miešal cocktail za cocktailom a jeden z nich som sa rozhodol vám prestaviť,“ vysvetľuje Jakub.

Drink nazval Nefertari  - podľa egyptskej kráľovnej a manželky Ramsesa II. V preklade jej meno znamená najkrajšia z najkrajších. Skladá sa z typických surovín pre Egypt:  Ibištekový čaj, ktorý popíjajú všetky egyptské vrstvy od čias faraónov. Pije sa ľadovo vychladený. Ako ďalšie použil čerstvé figy, ktoré boli pre faraónov liečivým prostriedkom. Nesmie chýbať trstinový cukor, ktorý sa pestuje vo veľkej časti Egypta. Ako základnú bázu sa rozhodol použiť gin, a to pre jeho bylinkový základ. Poslednou prísadou je rozmarín  pre jeho liečivé účinky, ktoré sa odjakživa využívajú po celom svete.

Jakub Blahutiak: NefertariNefertari

40 ml ginu Beefeater

40 ml ibištekového čaju

1/2 čerstvej figy

Barová lyžička trstinového cukru

Vetvička rozmarínu

 

 

Príprava: Mix glass, shake, double strain

Pohár: whisky glass na kocky ladu

Garnitúra: Rozmarín, karamelový čips, figa

Drink odporúčam vychutnať spolu s vodnou fajkou Shisha!


--------------------------------------------------------------------------------

Foto: Archív J. Blahutiaka


gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30