Môj drink: Jakub Blahutiak
Pondelok, 5.10. 2015, 22:32Chuťovo výrazný a zaujímavý Egypt inšpiroval bar manažéra bratislavského Masquerade Clubu Jakuba Blahutiaka k tvorbe drinku Nefertari, ktorý v sebe spája gin, ibištekový čaj, čerstvé figy a liečivý rozmarín.
„Ako každý z nás barmanov vie, barmanstvo nie je práca, ale životný štýl, ktorý v sebe zahŕňa všetko dobré, aj zlé nielen z barmanstva, ale aj zo samotnej gastronómie. Rozmýšľať ako barman nedokáže každý, ale tým z nás, ktorým sa to podarilo, sa otvára výnimočný svet, v ktorom dokážeme robiť našich hostí šťastnými, uspokojiť ich chuťové túžby, vypočuť ich a poradiť im. A to nie iba v oblasti gastronómie, ale aj v osobnom živote. Každý z nás je svojim spôsobom aj 'psychológom',“ hovorí o svojej práci Jakub Blahutiak.
Jeho najobľúbenejšou časťou tohto životného štýlu je vnímanie okolitého sveta ako svojho ihriska. „Kráčam po ulici a vnímam všetky vône, chute, suroviny, veci, zvuky, trendy a všetko, čo vytvára jeden veľký cocktail. Asi najkrajšie a najintenzívnejšie je to, keď sa pohybujete v cudzej krajine, vplýva na vás iná kultúra, iné zvyky, iná mentalita ľudí a pre nás exotické suroviny a možnosť párovania týchto nových vnemov. Moja posledná cesta nebola pre nás až v tak neznámej a exotickej krajine, no i tak chuťovo veľmi výraznom a zaujímavom Egypte. Táto destinácia ma očarila natoľko, že sa mi počas celej dovolenky v hlave miešal cocktail za cocktailom a jeden z nich som sa rozhodol vám prestaviť,“ vysvetľuje Jakub.
Drink nazval Nefertari - podľa egyptskej kráľovnej a manželky Ramsesa II. V preklade jej meno znamená najkrajšia z najkrajších. Skladá sa z typických surovín pre Egypt: Ibištekový čaj, ktorý popíjajú všetky egyptské vrstvy od čias faraónov. Pije sa ľadovo vychladený. Ako ďalšie použil čerstvé figy, ktoré boli pre faraónov liečivým prostriedkom. Nesmie chýbať trstinový cukor, ktorý sa pestuje vo veľkej časti Egypta. Ako základnú bázu sa rozhodol použiť gin, a to pre jeho bylinkový základ. Poslednou prísadou je rozmarín pre jeho liečivé účinky, ktoré sa odjakživa využívajú po celom svete.
Nefertari
40 ml ginu Beefeater
40 ml ibištekového čaju
1/2 čerstvej figy
Barová lyžička trstinového cukru
Vetvička rozmarínu
Príprava: Mix glass, shake, double strain
Pohár: whisky glass na kocky ladu
Garnitúra: Rozmarín, karamelový čips, figa
Drink odporúčam vychutnať spolu s vodnou fajkou Shisha!
--------------------------------------------------------------------------------
Foto: Archív J. Blahutiaka