Môj drink: Filip Navrátil
Nedeľa, 2.11. 2014, 00:12Bronzový z národného kola svetovej súťaže Diageo World Class a finalista nedávneho barmanského zápolenia Beefeater MIXLDN Global Bartender Competition Filip Navrátil na GASTROwebe prezentuje svoj „halloweensky“ drink.
„Na barovej scéne sa nepohybujem veľmi dlho. Asi dva roky som pracoval v Admiral Bowling Pube, kde sa začala moja barmanská kariéra. Postupom času som vyhľadával príležitosti, kde by som nsšiel kvalitnejší bar, ktorý ma opäť niekam posunie. Natrafil som na pánov Jozefa Janoška a Jozefa Gergeľa, ktorí sú manažérmi Lobby Baru, kde teraz pracujem. Je to už vyše dvoch rokov čo tu pôsobím. Som rád, že som súčasťou tímu, ktorý sa chce stále niekam posúvať,“ hovorí Filip Navrátil.
Keďže sme v čase sviatkov Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých a, samozrejme, aj dobre známeho Halloweenu, tak to bolo pre Filipa Navrátila aj hlavnou inšpiráciou pri tvorbe jeho drinku. Halloween je pôvodom keltský sviatok, ktorého názov pochádza zo slova Helloweenen, čo znamená v preklade „predvečer všetkých svätých“. Môžeme sa stretnúť aj s názvom “predvečer sviatku všetkých mŕtvych“. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice, vo vnútri ktorých je sviečka, ďalej čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod.
Drink MAI TAI - RESURRECTION
Vo voľnom preklade by sa to dalo preložiť ako znovuzrodenie Mai Tai. „Chcel som oživiť svetoznámy drink a použiť veci, ktoré sa spájajú s Halloweenom. Prvou zložkou je teda domáci tekvicový sirup s yogi korením. Ďalej je to limetová šťava pre zjemnenie sladkosti. Takou našou slovenskou ingredienciou je jablko, tak som použil čerstvú jablkovú šťavu. Hlavou celého drinku je, samozrejme, rum. A tým je Havana Club Añejo 7 Años. Ako likér nepoužijem klasický pomarančový, ale lipový, a to Cordial Becher. Všetky ingrediencie nalejeme priamo do vydlabanej tekvice a pomocou techniky swizzle to premiešame. Čiže už som naznačil, že drink sa servíruje vo vydlabanej tekvici,“ vysvetľuje Filip Navrátil.
MAI TAI - RESURRECTION
(twist of Mai Tai)
50 ml rumu Havana Club Añejo 7 Años
20 ml Cordial Becher (lipový likér)
20 ml domáceho tekvicového sirupu s yogi korením
20 ml čerstvej limetovej šťavy
30 ml čerstvej jablkovej šťavy
Technika prípravy: swizzle
Pohár: vydlabaná tekvica
Foto: archív F. Navrátila