Späť

Môj drink: Denis Rak

Utorok, 8.4. 2014, 16:40

Mladý barman Denis Rak svojimi kokteilmi robí radosť v bratislavskom podniku Giraffe restaurant & lounge. Na GASTROwebe sa prezentuje svojím kokteilom Casia Amarum, spájajúcim chuť ginu Beefeater s chuťou citrusov, levandule a višňového likéru, ako aj zamyslením nad prácou a poslaním barmana.

Leto. Sobota podvečer. Príjemné slnečné, no nie moc horúce počasie, príjemný vánok letného vetra. Vôňa čerstvo pokosenej trávy a vy držíte v ruke kokteil. Popri tom hľadíte na svet, kde je každý usmiaty, pretože čaro slnečných lúčov vyčarí úsmev každému. Nič lepšie na tomto svete ako pocit tohto uvoľnenia a momentálnej pohody neexistuje. Aspoň na chvíľu zabudnete na všetky svoje starosti a ponoríte sa do atmosféry leta, ktorá má svoje obrovské čaro. Nič vám v danom momente nechýba, teda okrem miliónu na účte v mojom prípade a krásnej mulatky šúľajúcej cigaru priamo pred vašimi očami J. Ale ak si odmyslíme tieto dva aspekty, tak v podstate máte všetko.

Máte to? Všetko toto vplýva na vychutnávanie vášho kokteilu – napríklad aj Casia Amarum.

Casium AmarumCasia Amarum

50 ml ginu Beefeater 24

70 ml čerstvej šťavy z ružových grepov

10 ml likéru Maraschino

15 ml domáceho levanduľového sirupu

10 ml čerstvej citrónovej šťavy

 

 

Pre mňa však nie je až tak dôležitá receptúra. Predstavte si, že sa nachádzate v takto dokonalom prostredí, aspoň na chvíľu zabudnete na všetky vaše problémy a starosti a ste tu len vy, pohoda, kokteil a letný šum. V danom momente, ak je prostredie a atmosféra dokonale vyvážená, vám vôbec nebude vadiť napríklad o 10 ml ginu v drinku menej. Chcem tým len povedať, že nie vždy ide len o to, či barman dodrží receptúru, či správne šejkruje, či správne drží jigger, keďže každý má svoj štýl, či dá na drink správnu ozdobu, keďže fantázii sa medze nekladú, a či má pri práci kravatu alebo len košeľu, keďže každý bar má svoj koncept. Neodsudzujme barmana na základe toho, či má v práci rifle alebo oblek. Samozrejme, všetky tieto aspekty vplývajú na naše vnímanie situácie. Je to podvedomie, ktoré si ani svojvoľne neuvedomujeme. Ale akonáhle vstúpime do baru, máme predsudky. Tak to jednoducho je. V hlave máme neustály vír myšlienok a negatív na človeka či situáciu, v ktorej sa práve nachádzame. No skúsme hľadať v ľuďoch len to dobré, a nie to zlé. Skúsme na špinavej bielej košeli nehľadať fľak, a riešiť to, že je špinavý a vyzerá  "nereprezentatívne", ale skúsme tam nájsť ochotu a pracovitosť. Jednoducho hľadajme tam usilovnú prácu a možno len nemal čas, kedy sa prezliecť.

To sú momenty týkajúce sa uhla pohľadu a toho, akí sme my ľudia. Čo na tom, že mu nevyšiel drink, čo na tom, že to pokazil, ak sa snažil. U mňa to nie je až také podstatné. Keď som v bare alebo reštaurácii, kde sa o mňa personál stará a snaží sa i keď to nevyjde, vždy to ocením a nehrám sa na fajšmekra. Samozrejme, to neplatí len v gastronomickom zariadení. Teda ak nemáte v povahe to, že vy vždy viete odhadnúť dokonale vyvážený Manhattan, Daiquiri či Jamesove Martini, a ak vám to vaše ego nedovolí, tak sa nedá nič robiť. Ja osobne už teraz priam milujem, keď sa moji hostia správajú arogantne a neúctivo. Ja im to vždy vrátim. Ale presne opačným spôsobom. Nech vidia, že ja nie som typ človeka ako oni, že ja nie som niekto, kto si potrebuje dokazovať svoje ego a že tu, na tomto svete, nie sme preto, aby sme ukazovali na druhých, že ja som lepší a ty si horší. Čo má hovoriť taký Nick Vujcic. Je to človek, ktorý nedostal od Boha dar, ktorý väčšina z nás považuje za samozrejmosť. Aké veľké sú potom jeho problémy a starosti? Vyrovnal sa s tým a našiel zmysel života.

Možno to vyzerá, že som trocha odbočil od môjho drinku, ale všetko spolu súvisí. Chcem tým len povedať, že nehľadajme, keď sme niekde v bare na drinku, chyby či vylepšenia. Dotyčný nám to urobil najlepšie ako to v danom momentne vedel. Nemôžete vedieť, čo mu víri v hlave, či nemal nešťastie v rodine alebo mu len zomrel škrečok. Jednoducho je to len človek a všetci robíme chyby. Ja si príjemný letný večer predstavujem s príjemne vychladeným drinkom v ruke, napríklad so spomínanou Casia Amarum. Hoci práve tento kokteil je určený skôr pre dámy, ktoré majú radi spojenie horkastej chute a príjemnej sladkosti levandule. Predstavujem ním spojenie ginu Beefeater 24 s čerstvým grepom, čerstvým citrónom a trochou trpkosti višní, či čerešní. Nechcem týmito riadkami len odprezentovať môj drink. Chcem týmto hlavne vyjadriť to, aby sme na kokteiloch, jedlách, ľuďoch – jednoducho na všetkom, čo tvorí svet okolo nás nehľadali chyby, ale aby sme hľadali len a len to dobré, pretože náš svet je takým, ako sa naň pozeráme. Všetko je len a len o uhle pohľadu.

Teším sa na vás u mňa na bare v Giraffe Restaurant & Lounge a príjemné chvíle pri vychutnávaní drinku, či už Casia Amarum alebo čohokoľvek iného napríklad na našej terase. 

Foto: Giraffe Restaurant & Lounge

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031