Barmani SK: Kde domov můj a Túlavé topánky Slováka
Piatok, 3.2. 2017, 13:17Nedávno som v jednom článku čítal odpoveď riaditeľky úspešného hotela na otázku, akých hostí má najradšej. Jej odpoveď bola, že všetkých. Moja odpoveď je však iná. Ja mám najradšej spokojných hostí, a preto robíme všetko najlepšie ako len vieme. Samozrejme, máme sa stále čo učiť a zlepšovať, ale verím, že ak si stanovíme cieľ a robíme to, čo nás baví s nadšením, trpezlivosťou a srdcom, vieme všetci dokázať čo len chceme.
S touto myšlienkou sme si v septembri 2016 - ja a môj barman Michal Kuruc - sadli v našom bare Amante v Trenčíne a povedali spravme niečo iné, menu, ktoré bude mať príbeh a charakter a v prvom rade bude pre hostí zážitkom. Ale ako spraviť takéto menu? Pôjdeme za bar a vytvoríme drinky? Všetko má svoj čas a svoj postup. V prvom rade sa treba rozprávať, vysvetliť si víziu a zadefinovať cieľ, len tak sa dá docieliť čo najlepší výsledok. Chceli sme vytvoriť niečo, na čo budeme hrdí a tak sme diskutovali a diskutovali a po hodinách dumania sme zistili, že je to v podstate ľahké a máme to pred sebou ako na dlani - veď Slovensko! Máme zaujímavé portfólio vysokokvalitných spiritov a dúfam, že môžem povedať aj bratské produkty z Čiech. Ingrediencie, na ktoré môžeme byť naozaj hrdí.
Nápad sa zrodil, teraz nasledoval príbeh a alchýmia
Neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnej histórie je naša bývala československá hymna - Kde domov můj. Tak sme prvú časť nášho menu pomenovali po našej spoločnej piesni vznešeného rázu. Jej vyjadrenie spočíva v slovenských a českých ingredienciách (ako Tatratea, Koniferum borovička, Bentianna, Becherovka, Absinthe od Žufánka) a skrýva sa aj v názvoch, ako je nám všetkým známa spievanka Medveďku daj labku, alebo v krvilačnom príbehu Čachtickej pani Báthory. Spomienky, príbehy, charakter, zážitok a spojenie výnimočných slovenských a českých ingrediencií a spiritov - takto sme vyjadrili naše menu trochu inak.
Druhá časť nášho menu je nami často vídaný jav u našich predkov, a to Túlavé topánky Slováka. Už stáročia cestujeme za prácou a spoznávaním po celom svete, a tak sme urobili toto „túlavé menu“ , ktoré hostí zavedie do rôznych kútov sveta ako Japonsko, Amerika, Írsko, Južná Amerika, Mexiko a Anglicko. Každý kút má svoj špecifický spirit a príbeh, a preto v našich cocktailoch nájdete kúsok z nich, ako napríklad Anglickú kráľovnú Elizabeth 2, Leprechaun strážiaci Írske zlato, Mexickú slávnosť Fiesta, alebo krásu Japonska - Geisha. Samozrejme, hostí radi prekvapíme, a tak teraz neprezradíme všetko.
Alchýmia je nami používane slovo pri vytváraní cocktailov alebo jedál. Samozrejme, neskúšame premieňať „obyčajný kov na zlato“. Skôr nechceme dodržiavať tabuľky, chceme ísť vlastnou cestou. Do drinkov sme použili rôzne bylinky, ktorými sme infúzovali med , domáce sirupy vyrobené napríklad z karamelizovaných jabĺk, šťavy, rôzne vína (slivkové, Sauvignon blanc, Cabarnet sauvignon), domácu zmrzlinu, cider, likéry, domácky namiešané bitters, kokosové mlieko, čaje, botanical tonic... rozmary spájajúce sa s príbehom aj chuťou.
Čítaním však neochutnáte, a preto vás pozývame k nám do Amante japanese emotions v Púchove.
Text: Michal Hajský
Zdroj/Foto: PR, Amante japanese emotions, Požiarna 1845/8, Púchov, 0949 431 130
www.talesandtails.sk, https://www.facebook.com/amante.puchov/