SLOVAK BARISTA CUP junior v Piešťanoch
Pondelok, 2.4. 2018, 00:54Najlepší mladí baristi, čokolatieri, tea tenderi a somelieri sa aj tento rok stretli na pôde Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. 27. marec sa stal dňom profesionálnych výkonov najvyhľadávanejších povolaní v gastronómii. Šesť desiatok študentov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech si merali sily v kategóriách JUNIOR CHOCOLATIER, JUNIOR TEA TEDNER , MLADÝ SOMELIER a junior barista v súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Škola s najväčším počtom úspešných študentov si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľ. Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Tentokrát pohár putuje do Českej republiky, konkrétne do Strednej školy gastronómie, hotelierstva a lesníctva v Bzenci.
Najúspešnejšia bola práve kategória baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“. Akreditovanému školiacemu stredisku Academy of Coffee sa v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľ. Wintera aj teraz podarilo pripraviť priestor, no najmä rodinnú a priateľskú atmosféru, pre tridsať mladých baristov, ktorí sa svojimi zručnosťami a kreativitou vyrovnali profesionálom.
Všetci súťažiaci sa aj v tomto ročníku predstavili v dvoch disciplínach: Nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorých základom bolo espresso. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu hodnotiacich komisárov.
Do degustačnej komisie zasadli:
• Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných
baristických súťaží, certifikovaný lektor SkBA
• Roman Pospíchal - certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista
• Adam Troubil - profesionálny barista, certifikovaný komisár CBA, viacnásobný majster ČR
• Tomáš Zahradil - certifikovaný komisár CBA, vedúci sekcie CBA pre baristickú súťaž ,,Mistr Kávy“
• Martin Sloučka - certifikovaný komisár CBA
• Jiří Beníček - certifikovaný komisár CBA
Ako technický komisári sa predstavili:
• Jiří Novák - certifikovaný komisár CBA
• Pavol Paták - profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, spoločnosť Patak group s.r.o.
• Kamil Kováč - profesionálny barista a pražiar
• Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, lektor, trojnásobný majster ČR, certifikovaný komisár SkBA
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
• Oldřich Holiš - cofeológ, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný komisár SkBA
• Martina Holišová - zapisovateľka
• Eva Horváthová - zapisovateľka, baristka, lektorka a komisárka SkBA
• Andrea Lopatka - moderátor
• Veronika Holišová - fotodokumentácia
Na prvých troch miestach skončili:
1. miesto: Monika Čergeťová, SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra
„Prvé víťazstvo v súťaži Slovak Barista Cup pre mňa znamená motiváciu pre ďalšie rozvíjanie nových možností v mojom živote, čo sa týka baristických súťaží .Výhra bola nečakaná, ale zároveň krásna, keďže konkurencia bola veľká. Tento môj maličký úspech znamená pre mňa malý krôčik na ceste k úspechom, ktoré posunú moje vedomosti k vyššej úrovni chápania baristiky ako takej . Baristika je pre mňa zábavou, naplnením voľného času a stala sa aj záľubou, ktorej sa veľmi rada venujem. Bez možnosti učiť sa nové veci by som sa nikdy neposunula ďalej, a preto ďakujem aj ľudom okolo mňa, ktorí mi pomohli vykročiť tou správnou nohou.“
2. miesto: Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
„Pre mňa to znamená veľa. Získať 2. miesto na domácej pôde je super. Je to veľká motivácia zlepšovať sa do budúcnosti. A hlavne veľká vďaka patrí organizátorom z Academy of Coffee, že pre nás niečo také organizujú.“
3. miesto: Inna Krvyvyč, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov
Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka Bardejov
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno
Cena za ,,Najlepšia technika“: Stanislav Kost, Hotelová akadémia Bardejov
„Veľmi ma potešilo, keď som počul svoje meno pri vyhlásení baristu oceneného za „Najlepšiu techniku“. Takýto úspech pre mňa znamená určite posun vpred a v prostredí veľmi silnej konkurencie 30 súťažiacich z celého Slovenska, ale aj z Čiech, bolo pre mňa určite nielen potešením, ale aj cťou ho získať.
Presne pre takéto momenty, keď niekto konečne ocení vašu tvrdú drinu, úsilie a zanietenie, s ktorým robíte veci, ktoré milujete, máte pocit, že sa vynaložená drina vypláca. Bolo to veľmi nečakané a aj veľmi povzbudivé, keďže som toto ocenenie získal už po druhy krát.
Súťaž v Piešťanoch bola moja v poradí 8. súťaž v rámci ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior a odniesol som si z nej okrem ceny pohára, aj skvelé pocity, zážitky a nové skúsenosti, spoznal som mnohých šikovných a talentovaných baristov a posunul som aj svoje osobné hranice vo zvládaní stresu, ktorý už vďaka účastiam na súťažiach takmer nevnímam. Som motivovaný a odhodlaný bojovať ďalej a profesionálne rásť.
No na každú takúto súťaž je vždy potrebné sa zodpovedne pripraviť. Keďže jednotlivé kolá sú rozdelené do kalendárneho roka, pripravoval som sa priebežne, no najintenzívnejší bol tréning posledné dva týždne pred súťažou s mojím mladším spolužiakom a s našou pani učiteľkou MVDr. Lenkou Dubivskou, ktorá na nás zodpovedne dohliadala a podporovala nás.
I keď som už v poslednom maturitnom ročníku, rád by som sa venoval baristike i naďalej.
Táto súťaž mi dala do života veľmi veľa skúsenosti a veľa nových kontaktov. Napriek tomu, že sme všetci súperi, tak sme aj kamaráti, to na súťažiach vytvára pohodovú, takmer rodinnú atmosféru. Chcel by som sa poďakovať hlavne pani učiteľke, ktorá s nami trávila dlhé poobedia na tréningoch v škole, potom sa chcem poďakovať vedeniu školy, ďalej hlavne mojej rodine a spolužiakom, ktorí ma vždy povzbudzovali, no a na záver by som sa chcel veľmi poďakovať Academy of Coffee za organizovanie takejto súťaže na vysokej úrovni.“
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov
Tri kolá máme už úspešne za sebou. Tri však ešte pred sebou! To najbližšie nás čaká už 20. apríla v spolupráci s SSOŠ EDUCO v Námestove. Nepremeškajte tak možnosť nazbierať ďalšie body za cestou do Brazílie a tiež získať nových priateľov či nabrať cenné skúsenosti.
Zdroj/Foto: Academy of Coffee