Späť

SLOVAK BARISTA CUP junior v Bardejove

Utorok, 20.3. 2018, 12:58

Tradične už po tretíkrát Academy of Coffee v spolupráci s Hotelovou akadémiou Jána Andraščíka v Bardejove pod vedením riaditeľky RNDr. Evy Čajkovej PhD. pripravili priestory a podmienky pre meranie síl baristov z celého Slovenska i zahraničia. Aj napriek chrípkovej epidémii sa 16. 2. 2018 predstavilo 20 súťažiach, ktorí svojimi výkonmi opäť dokázali, že baristika im koluje v krvi. Obzvlášť teší záujem začínajúcich baristov, študentov 1. ročníkov, ktorých počet neustále stúpa. Súťažné disciplíny zostali nezmenené pre starších aj mladších súťažiacich.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch disciplínach: Nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Okrem sústredenosti sa na prípravu svojich kávových nápojov, každý súťažiaci musel komunikovať a obhajovať svoje nápoje pred degustačnou komisiou. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.

Do degustačnej komisie si zasadli:

• Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. –  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný lektor

Vladimír Koč – profesionálny barista, lektor, ambasádor značky kávy, komisár viacerých súťaží

Eva Horváthová -profesionálna baristka, certifikovaná lektorka SkBA, komisárka viacerých baristických súťaží

Viktor Štefančík – profesionálny barista, prevádzkar známej kaviarne, komisár viacerých súťaží

Ako technický komisári sa predstavili:

Kamil Kováč – profesionálny pražiar a barista

Oldřich Holiš – cofeológ, certifikovaný lektor SkBA, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží

Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:

Martina Holišová – zapisovateľka

Andrea Lopatka – moderátorka

Na prvých troch miestach sa umiestnili:

1. miesto: Ján Fuksa, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Šimon Petrík, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

3. miesto: Petra Chudíková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Kategória 1. ročníkov

1. miesto: Michal Matisko, Hotelová akadémia J. Andraščíka Bardejov

Špeciálna cena komisárov: Inna Kryvyč, študentka z Ukrajiny, zastupujúca SSOŠ Mladosť Prešov

Špeciálne ceny získali:

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Valéria Valeková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa

Cena za ,,Najlepšia technika“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov

Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa

Všetko je to len začiatok. Pokračujeme tretím kolom, ktoré sa uskutoční 27. marca v priestoroch Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

--------------------------------------------------------------

Zdroj/Foto: Academy of Coffee

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Včera, 15.10. 2018, 10:00GASTRONOMY SLOVAKIA 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031