Späť

SLOVAK BARISTA CUP junior odštartoval v Bratislave

Štvrtok, 1.2. 2018, 22:28

Výstava Danubius Gastro Incheba v Bratislave sa stala aj tento rok miestom opätovných stretnutí a meraní si síl najlepších junior baristov stredných odborných škôl a hotelových akadémii Slovenska. Na 4. ročníku súťaže sa 26. januára 2018 predstavilo spolu 32 súťažiacich z 19 škôl.

Obzvlášť potešení boli začínajúci baristi, študenti prvých  ročníkov, ktorí si zmerali svoje zručnosti vo svojej kategórii pre 1. ročníky. Súťažné disciplíny zostali nezmenené pre starších aj mladších súťažiacich.  Prvou cenou pre celkového víťaza starších študentov, a tento rok aj pre jedného z prvákov, zostáva fakultatívny pobyt na kávovníkovej plantáži v Brazílii.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch disciplínach: nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, v ktorých základ muselo byť espresso. Okrem sústredenosti na prípravu svojich kávových nápojov, každý súťažiaci musel komunikovať a obhajovať svoje nápoje pred degustačnou komisiou. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.

Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Česka.

Do degustačnej komisie si zasadli:

Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný lektor

Ľuboš Valík - vysokoškolský profesor, nadšenec kávy

Michal Štefanovič - profesionálny barista, pražiar, spoločnosť BARZZUZ s.r.o.

Roman Pospíchal - certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží

Michal Šturc - cestovateľ a odborník na kávu a kávovníkové zrno z celého sveta

Ako technický komisári sa predstavili:

Kamil Kováč - profesionálny pražiar a barista

Pavol Paták - profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov, spoločnosť Patak group s.r.o.

Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:

Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor SkBA, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží

Eva Horváthová - profesionálna baristka, certifikovaná lektorka SkBA, komisárka viacerých baristických súťaží

Martina Holišová - zapisovateľka

Patrícia Slaninová - moderátorka

Na prvých troch miestach skončili:

1. miesto: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov                        

2. miesto: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno          

3. miesto: Šimon Petrík, Súkromná SOŠ Mladosť Prešov 

Kategória 1. ročníkov

1.miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina

„Na súťaž som sa pripravovala asi dva týždne spolu s pani majsterkou. Keďže to bola moja prvá súťaž, nevedela som, čo presne mám očakávať, no od svojho okolia som cítila veľkú podporu. Na súťaž som prišla s úsmevom a pripravená si ju užiť. Spoznala som mnoho šikovných ľudí. Páčilo sa mi, že sme sa so súťažiacimi navzájom podporovali. Po vyhlásení výsledkov som bola veľmi šťastná a motivovaná pokračovať a zlepšovať sa.“

Špeciálne ceny získali:

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Natália Rapantová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín

„Pre mňa to znamená určite posun vpred. Bola to moja úplne prvá baristická súťaž a zistila som, že sa netreba báť. Ukázalo sa, že komisia a porota boli naozaj milí a podporovali nás ako súťažiacich. za to im patri jedno veľké Ďakujem! Na samotnú súťaž som sa pripravovala tri týždne v škole alebo v práci. Jednoducho, kde sa dalo priblížiť ku kávovaru s triskou a tamperom. Táto súťaž bola náročná v tom, že bol stanovený čas a mojím kameňom úrazu bolo nastavenie mlynčeka. Keďže som mala vyhradený čas a stres v tej chvíli perfektne fungoval. Ale našťastie som mlynček nastavila vďaka pomoci komisára . Konkurencia na tejto súťaži bola naozaj veľká. Bolo tam množstvo šikovných a talentovaných študentov. Ale nakoniec to dobre dopadlo a ocenenie, ktoré som dostala, si veľmi vážim a budem sa snažiť, aby som sa nabudúce posunula ďalej.“

Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Bianka Šmatláková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

„Slovak Barista Cup junior bola moja prvá súťaž, čiže som nevedela, čo ma čaká. V poradí súťažiacich som bola predposledná, takže som mala príležitosť pozrieť sa, ako sa darí súťažiacim predo mnou. Zo súťaže mám skvelé pocity, keďže som si z nej odniesla pohár za najlepšiu techniku. Bola som veľmi vystresovaná, preto výsledok prekvapil aj mňa. Nečakala som, že budem ocenená, keďže som bola na súťaži prvýkrát a boli tam skúsenejší súťažiaci ako ja. Získala som tiež 10 bodov, ktoré mi môžu pomôcť dostať sa do Brazílie. Bolo to veľmi nečakané a aj veľmi povzbudivé. Na súťaž som sa pripravovala dva týždne s profesorom Milanom Elčíkom, ktorému veľmi pekne ďakujem za to, že mi vo všetkom pomáhal, výborne ma pripravil a podporoval ma. Taktiež ďakujem komisii, ktorá bola veľmi milá. Teším sa na ďalšiu súťaž, ktorá sa bude konať v Bardejove a dúfam, že sa mi bude naďalej dariť.

Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Valéria Valeková, SOŠ Stará Ľubovňa

„Úprimne, viem, že je to hrozne otrepaná veta, no skutočne som to nečakala, všetky neúspechy ma posúvajú v pred, no práve momenty ako v Bratislave, presne pre tie momenty, keď niekto konečne ocení vašu tvrdú drinu, úsilie a zanietenie, s ktorým robíte veci, ktoré milujete, keď si vás niekto všimne spomedzi toľkých silných a talentovaných baristov, pre tie momenty sa oplatí nespávať v noci a vymýšľať nápoje, nové a nové veci, s ktorými zaujmete náročnú porotu. Najťažšie zo všetkého je asi začať, potom sa to akosi rozbehne samo. Vymyslieť nápoj hodný výhry, prísť na pódium, postaviť sa pred desiatky ľudí a rozprávať. Poviem vám úprimne, viac problémov mám skôr s trasúcimi sa rukami Smejúci sa.

Ale teraz vážne. Táto súťaž ma naučila nevzdávať sa, postaviť sa čelom vlastnému strachu a, samozrejme, disciplíne. Veď bez práce nie sú koláče. A dúfam, že nebudem hovoriť len za seba, ale aj za všetkých mojich "súperov", keď poviem, že všetci do jedného si miesto v tejto súťaži poctivo odmakáme pri príprave na súťaž. Hodiny a hodiny strávené za kávovarom, skúšaním stále nových kombinácii chutí, nikto z nás sa tam neocitol omylom.
Niekedy mám pocit, že je to všetko o šťastí a, vďaka bohu, v Bratislave pri mne stála zrejme armáda strážnych anjelov, keď sa mi podarilo nastaviť mlynček tak, ako sa mi to už zrejme nikdy nepodarí. No nestrácam nádej a som odhodlaná bojovať ďalej, vnútorne a profesionálne rásť a za pomoci ľudí, ktorí nám s prípravou na súťaže pomáhajú, bez ktorých by sme to pravdepodobne nezvládli, ako bez našej úžasnej a vždy ochotnej pani majsterky Hutníkovej, dosahovali nové a nové úspechy. Šťastné ruky prajem aj všetkým "súperom"!“

Prvé kolo máme úspešne za sebou. Academy of Coffee rozdalo prvé body novým víťazom. Je to však len začiatok. Tešiť sa môžete na ďalších 5 kôl v spolupráci s ľuďmi, ktorým záleží na podpore mladých ľudí a rozvíjaní kávovej kultúry na Slovensku.

Pokračujeme 16. 2. 2018 v Bardejove v priestoroch Hotelovej akadémie Jána Andraščíka.

Zdroj/Foto: Academy of Coffee

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Včera, 15.10. 2018, 10:00GASTRONOMY SLOVAKIA 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031