
SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Žiline
Po dvojmesačnom prázdninovom oddychu sa medzi študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémii vrátila zdravá rivalita v príprave tých najlepších káv a drinkov. Baristická súťaž ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior pokračuje a šancu získať body na dosiahnutie hlavnej výhry má stále väčšina našich súťažiacich.
Ich výkony sú z kola na kolo vyrovnanejšie, čo sa potvrdilo aj vo štvrtom kole tohto ročníka, ktoré sa uskutočnilo 26. septembra v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline. Vo všetkých súťažných disciplínach sa predstavilo spolu 23 súťažiacich z 13 škôl. Podobne ako v minulých kolách si sily medzi sebou merali starší, ale i mladší žiaci, študenti prvých ročníkov. Nová kategória mladších žiakov bola vytvorená práve za účelom motivácie aj menej skúsenejších študentov, ktorým stačí nájsť odvahu a prísť si užiť deň plný kávy a získavania nových skúseností. Vďaka skvelým ľudom z pedagogických, študentských i komisárskych radov nechýbala ani v tomto kole rodinná atmosféra. Práve vďaka takýmto ľudom s obrovským zanietením má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť.
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého základom bola káva. Každý súťažiaci musel absolvovať aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže sa predstavuje jedna z najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez chemex, aeropress , walküre či v džezve sa baristi vrhli na jednu z najobľúbenejších príprav medzi mladými baristami, V60. Okrem netradičnej chuti kávy sa súťažiaci sústredili na odborný výklad komisárov, vďaka ktorým pochopili dôležitosť všetkých postupov pri príprave prekvapkávanej kávy. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov, to boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.
Nadanie mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenskej i Českej kávovej scény.
Do degustačnej komisie si zasadli:
● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže
● Ján Vass - profesionálny barista, lektor, komisár viacerých baristických súťaží, finalista majstrovstiev Slovenska v baristike
● Lucia Šnircová - profesionálna baristka, komisárka viacerých baristických súťaží, majiteľka vyhľadávaného coffee shopu s výberovou kávou priamo od farmárov
● Jurak Tokarčík - profesionálny barista, komisár viacerých baristických súťaží, zástupca a zakladateľ značky kávy
Ako technický komisári sa predstavili:
● Jiří Novák - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, zástupca značky kávy
● Adam Troubil - profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA, zástupca a zakladateľ značky kávy
● Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých baristických súťaží, hlavný technický komisár pre nastavenie mlynčeka
Komisári Alternatívnej prípravy:
● Jaroslav Grexa - profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, zakladateľ a head barista značky kávy
● Miroslav Vrábel - profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, head barista Grand caffé brasserie, barista Urban House
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
● Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže
● Martina Holišová - zapisovateľka
● Nikoleta Šalmíková - moderátorka
● Veronika Holišová - fotografka
Víťazi 4. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019
1. miesto: Vladimír Hrdý, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
2. miesto: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa
3. miesto: Eva Jaroščiaková, Hotelová akadémia Žilina
----------------------------------------------
Kategória 1. ročníkov
1. miesto: Sára Alexandra Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
----------------------------------------------
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Dávid Omelka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Dávid Omelka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
----------------------------------------------
Hoci už máme za sebou štyri kolá, o celkovom víťazovi stále nie je rozhodnuté. Bodov na rozdávanie máme stále dosť. Stačí prísť a vydať so seba maximum. Príďte ukázať svoje baristické umenie do piateho, a zároveň predposledného kola tohto ročníka, ktoré sa uskutoční 29. októbra v spolupráci so Súkromnou SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť v Prešove!
Foto z priebehu súťaže si môžete pozrieť TU!
Zdroj/Foto: Academy of Coffee