SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Námestove
To, že Slovensko sa môže pýšiť viacerými ,,NAJ“ je všetkým známe. Inak tomu nie je ani v oblasti baristického umenia a kávy. Najväčšia kávova mozaika na svete pozostávajúca zo 4 miliónov kávovníkových zŕn a múzeum s vyše 500 exponátmi s príbehom kávy sa nachádza práve na Slovensku, a to v obci Krušetnica v krásnom oravskom regióne.
Krásy kraja a aj kávovú pýchu Slovenska si užili súťažiaci tretieho kola baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019, ktoré sa už po štvrtýkrát uskutočnilo v spolupráci so Súkromnou Spojenou školou EDUCO, org. zložka Hotelová akadémia v Námestove. Celá Orava na čele so spomínanou školou žije kávou, čoho dôkazom sú šikovní študenti a absolventi, ktorí svojím baristickým umením spríjemňujú dni najnáročnejším hosťom po celom Slovensku i v zahraničí. Absolventom školy je zakladateľ už spomínaného slovenského kávového rekordu, najväčšej kávovej mozaiky na svete a múzea, Roman Florek,ktorý spoločne s ďalšími uznávanými komisármi hodnotil 25 súťažiacich z celého Slovenska.
Profesionálny tím SSŠ EDUCO Námestovo a hlavný organizátor a garant súťaže, akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, zabezpečili príjemnú rodinnú atmosféru posledného kola tohto školského roka. Cesta za dosiahnutím kávového sna mladých baristov je tak už v polovici a každý z nich má na svojom konte zopár bodov. Na konci kalendárneho roka sa zrátajú všetky vysúťažené body zo všetkých kôl a víťaz z kategórie starších študentov a aj študentov prvých ročníkov získa okrem hodnotných cien od našich partnerov aj neopísateľný kávový zážitok. Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry, fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve.
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvoch espriess, dvoch kapučín a dvoch voľných nápojov, v ktorých základom muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex a Aeropress sa baristi vrhli na jednu z najstarších príprav kávy, džezvu. Popri spomínanej príprave si súťažiaci mohli vyskúšať aj prípravu cez menej známe zariadenie, walküre. Vďaka karlovarskému porcelánu, z ktorého je aj filtračné sito, si študenti i hostia mohli vychutnať naozaj čistú chuť výberových káv. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.
Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech.
Do degustačnej komisie si zasadli
● Jiří Beníček - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, odborník na domácu prípravu kávy
● Martin Sloučka - certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží
● Roman Florek - profesionálny barista a pražiar, zakladateľ najväčšej kávovej mozaiky a múzea na svete
● Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží
Ako technický komisári sa predstavili
● Jiří Novák - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží
● Roman Pospíchal - certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých medzinárodných súťaží
● Adam Troubil - profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA
Komisári Alternatívnej prípravy
● Adéla Mondeková - profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, certifikovaná lektorka a komisárka CBA
● Ján Vass – profesionálny barista, lektor a nadšenec kávy, komisár viacerých súťaží, finalista majstrovstiev Slovenska v baristike
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali
● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže
● Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže
● Martina Holišová - zapisovateľka
● Andrea Lopatka - moderátorka
● Veronika Holišová - fotografka
Víťazi 3. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019
1. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
3. miesto: Nikola Korcoňová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo
-----------------------------------
Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Sára Alexandra Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
-----------------------------------
Špeciálne ceny získali
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Petra Chudíková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa
Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ HaG Mladosť Prešov
Foto z priebehu 3. kola súťaže si môžete pozrieť TU!
----------------------------------
Zdroj/Foto: Academy of Coffee