Späť

SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 v Námestove

To, že Slovensko sa môže pýšiť viacerými ,,NAJ“ je všetkým známe. Inak tomu nie je ani v oblasti baristického umenia a kávy. Najväčšia kávova mozaika na svete pozostávajúca zo 4 miliónov kávovníkových zŕn a múzeum s vyše 500 exponátmi s príbehom kávy sa nachádza práve na Slovensku, a to v obci Krušetnica v krásnom oravskom regióne.

Krásy kraja a aj kávovú pýchu Slovenska si užili súťažiaci tretieho kola baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019, ktoré sa už po štvrtýkrát uskutočnilo v spolupráci so Súkromnou Spojenou školou EDUCO, org. zložka Hotelová akadémia v Námestove. Celá Orava na čele so spomínanou školou žije kávou, čoho dôkazom sú šikovní študenti a absolventi, ktorí svojím baristickým umením spríjemňujú dni najnáročnejším hosťom po celom Slovensku i v zahraničí. Absolventom školy je zakladateľ už spomínaného slovenského kávového rekordu, najväčšej kávovej mozaiky na svete a múzea, Roman Florek,ktorý spoločne s ďalšími uznávanými komisármi hodnotil 25 súťažiacich z celého Slovenska.

Profesionálny tím SSŠ EDUCO Námestovo a hlavný organizátor a garant súťaže, akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, zabezpečili príjemnú rodinnú atmosféru posledného kola tohto školského roka. Cesta za dosiahnutím kávového sna mladých baristov je tak už v polovici a každý z nich má na svojom konte zopár bodov. Na konci kalendárneho roka sa zrátajú všetky vysúťažené body zo všetkých kôl a víťaz z kategórie starších študentov a aj študentov prvých ročníkov získa okrem hodnotných cien od našich partnerov aj neopísateľný kávový zážitok. Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry,  fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvoch espriess, dvoch kapučín a dvoch voľných nápojov, v ktorých základom muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex a Aeropress sa baristi vrhli na jednu z najstarších príprav kávy, džezvu. Popri spomínanej príprave si súťažiaci mohli vyskúšať aj prípravu cez menej známe zariadenie, walküre. Vďaka karlovarskému porcelánu, z ktorého je aj filtračné sito, si študenti i hostia mohli vychutnať naozaj čistú chuť výberových káv. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.

Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech.

Do degustačnej komisie si zasadli

● Jiří Beníček - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží, odborník na domácu prípravu kávy

● Martin Sloučka - certifikovaný komisár  CBA, profesionálny barista, komisár viacerých súťaží

● Roman Florek - profesionálny barista a pražiar, zakladateľ najväčšej kávovej mozaiky a múzea na svete

● Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike, komisár viacerých súťaží

Ako technický komisári sa predstavili

● Jiří Novák - certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých súťaží

● Roman Pospíchal - certifikovaný komisár a lektor CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých medzinárodných súťaží

● Adam Troubil - profesionálny barista a barman, viacnásobný majster ČR v baristike, certifikovaný komisár a lektor CBA

Komisári Alternatívnej prípravy

Adéla Mondeková  - profesionálna baristka, viacnásobná majsterka ČR v baristike, certifikovaná lektorka a komisárka CBA

● Ján Vass – profesionálny barista, lektor a nadšenec kávy, komisár viacerých súťaží, finalista majstrovstiev Slovenska v baristike

Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali

● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. -  tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží , certifikovaný lektor, odborný garant súťaže

Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, odborný garant súťaže

Martina Holišová - zapisovateľka

Andrea Lopatka - moderátorka

Veronika Holišová - fotografka


Víťazi 3. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019

1. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina                  

2. miesto: Nikola Hulejová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo

3. miesto: Nikola Korcoňová, Súkromná Spojená škola EDUCO, org.zl. Hotelová akadémia Námestovo

-----------------------------------

Kategória 1. ročníkov

1.miesto: Sára Alexandra Cagáňová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

-----------------------------------

Špeciálne ceny získali

Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Petra Chudíková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa

Cena za ,,Najlepšia technika mlynčeka“: Šimon Slimák, Súkromná SOŠ HaG Mladosť Prešov 

 

 Foto z priebehu 3. kola súťaže si môžete pozrieť TU!


----------------------------------

Zdroj/Foto: Academy of Coffee

gastro, baristi, gastroweb
 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30