SLOVAK BARISTA CUP junior 2019 odštartoval v Bratislave
Výstava Danubius Gastro v Bratislave sa stala aj tento rok miestom opätovných stretnutí a meraní síl najlepších juniorských baristov stredných odborných škôl a hotelových akadémii na Slovensku. Štvrtý ročník súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior bol 25. januára hlavným lákadlom pre všetkých návštevníkov Kávového mestečka.
V súťaži sa predstavilo 36 súťažiacich z 22 škôl zo Slovenska. Motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže, ktorú organizuje akreditované školiace stredisko Academy of Coffee za pomoci významných slovenských i zahraničných partnerov, je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii pre najlepšieho študenta starších ročníkov, ale i pre najlepšieho študenta spomedzi všetkých prvákov. Aj pre tento rok platí zvlášť hodnotiaca kategória pre prvé ročníky, vďaka ktorej má šancu splniť si svoj kávový sen aj začínajúci barista.
Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných disciplínach: nastavenie mlynčeka a príprava dvakrát espressa, dvakrát cappuccina a dvakrát voľného nápoja, v ktorých základom muselo byť espresso. Okrem hlavných kategórii si každý súťažiaci vyskúšal novú, avšak zatiaľ len vzdelávaciu, nesúťažnú disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole bude predstavená jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Prvé kolo tohto roka sa nieslo v znamení prípravy Chemexu. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov.
Kvality mladých baristov hodnotili odborníci zo Slovenska i Čiech.
Do degustačnej komisie zasadli:
● Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD. - tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných
baristických súťaží, certifikovaný lektor
● Ján Vass - profesionálny barista
● Jiří Beníček - certifikovaný komisár CBA
● Martin Sloučka - certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista
● Adéla Mondeková - profesionálna baristka, majsterka ČR v baristike
● Stanislav Cibuľa - certifikovaný lektor, profesionálny barista, komisár viacerých baristických súťaží
Ako technickí komisári sa predstavili:
● Kamil Kováč - profesionálny pražiar a barista
● Roman Pospíchal - certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží
● Pavol Paták - profesionálny barista, odborník na predaj a servis kávovarov
● Oldřich Holiš ml. - profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster ČR v baristike
Komisári Alternatívnej prípravy:
● Eva Horváthová - certifikovaná lektorka, profesionálna baristka, komisárka viacerých baristických súťaží
● Jaroslav Grexa - profesionálny barista
Na celkovú správnosť výsledkov a plynulosť súťaže dohliadali:
● Oldřich Holiš - cofeológ, certifikovaný lektor, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží
● Nikoleta Šalmíková - profesionálna baristka, certifikovaná lektorka, moderátorka
● Martina Holišová - zapisovateľka
● Andrea Lopatka - zapisovateľka
● Veronika Holišová - fotografka
Víťazi 1. kola SLOVAK BARISTA CUP junior 2019
1. miesto: Vladimír Hrdý, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
„Na súťaž som sa pripravoval v školskej kaviarni už pár týždňov pred súťažou. Veľmi som sa sústredil na to, aby som si zapamätal každý krok prípravy kávových nápojov. Keď som zvládol toto, začal som s vymýšľaním drinku. V určitých pomeroch som si začal miešať suroviny, ktoré sa k sebe hodili, dopĺňali sa. No a po hodine skúšania bol nápoj na svete. Na prekvapenie mi veľmi chutil, keďže to bol môj prvý nápoj. Konkurencia v súťaži bola pomerne silná, vedel som, že súťažím s ľuďmi, ktorí sa zúčastňovali súťaží i minulé ročníky. To, že by som vyhral prvé miesto mi nenapadlo ani len vo sne. Bol to krásny pocit prevziať túto cenu a vrátiť sa do školy s dobrým pocitom za jej reprezentáciu.“
2. miesto: Nina Imreová, Hotelová akadémia Žilina
3. miesto: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia Brezno
Kategória 1. ročníkov
1.miesto: Rastislav Richnavský, Súkromná Spojená škola EDURAM Krompachy
Špeciálne ceny získali:
Cena za ,,Najlepší voľný nápoj“: Erika Kochanová, Hotelová akadémia Brezno
„Na súťaž som sa pripravovala spolu s mojou spolužiačkou Betkou Chovanovou, ktorá sa takisto zúčastnila na súťaži. Keďže sme obe absolvovali už viacero súťaží, navzájom sme si vymieňali názory a rady aj pri príprave na túto súťaž. Veľkou pomocou nám boli, samozrejme, aj naši profesori odborných predmetov, ktorí nás vo všetkom podporovali a vždy povedali svoj názor. Ja sa osobne pri tvorbe voľného drinku na každú súťaž zameriavam na to, aby som použila čo najviac lokálnych a homemade produktov, a taktiež aby môj drink rozprával príbeh. Inak tomu nebolo ani teraz. Použila som domáce čučoriedkové pyré, domáci zázvorový sirup,100% brusnicovú šťavu, orieškový sirup. Nesmieme zabudnúť na samotné espresso a na záver bielko, ktoré dodalo môjmu nápoju dokonalú penu. Ako garnish som zvolila čerstvé čučoriedky, tiež brusnice, ktoré boli naaranžované na medenej špirále. Konkurencia bola naozaj silná a najmä početná, keďže nás súťažiacich bolo 36. Z môjho pohľadu je konkurencia v baristických súťažiach z roka na rok, alebo dokonca zo súťaže na súťaž, väčšia, pretože každého súťažiaceho každá súťaž posunie ďalej, naučí sa veľa nového, získa nové kontakty, zistí čoho sa do budúcna vyvarovať... Pokiaľ v dnešnej dobe chceme porotu zaujať, nestačí len poznať na 100% pravidlá techniky pri príprave kávových nápojov a zostavenie chuťovo správneho voľného nápoja, ale samotný súťažiaci musí vedieť seba a svoj nápoj predať. Čoraz viac súťažiacich práve aj na tejto súťaži zvolilo k svojmu voľnému nápoju netradičný servis, ktorý len podtrhol vizuálnu stránku nápoja, ale taktiež vyzdvihol príbeh, predmet, či situáciu, ktorá ich inšpirovala k vytvoreniu napoja.“
Cena za ,,Najlepšiu techniku“: Nikola Korcoňová, Súkromná Spojená škola EDUCO Námestovo
Cena za ,,Najlepšiu techniku mlynčeka“: Žaneta Burcinová, Súkromná Spojená škola EDUCO Námestovo
---------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Academy of Coffee