Späť

Prievidzským rytierom čiernej dámy sa stal Dominik Prílepok

Utorok, 21.10. 2014, 14:53

Fascinujúci príbeh Prievidzského rytiera a čierne dámy pokračoval aj v tomto roku v krásnom prostredí - miestnosti, ktorá dýchala kávou, historickým príbehom o láske a mladými baristami z celého Slovenska.

Dňa 3. 10. 2014 sa uskutočnila najvýznamnejšia gastronomická udalosť v Prievidzi  - 2. ročník celoslovenskej baristickej súťaže PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ  DÁMY.

Súťažiaci, ktorí sa stretli opäť po roku v Prievidzi dokázali, že ich fantázia, talent, zručnosť, vôňa kávy a dokonalý servis majú v gastronómii a vo svete kávy svoje nezastupiteľné miesto. Gratulujem všetkým , ktorí  prijali túto výzvu a prišli  ukázať kus baristického a barmanského umenia a zároveň inšpirovali svojich nasledovníkov  a určite aj širokú verejnosť, že káva má svoje kúzlo, ktoré
treba objaviť a je v nás.

Súťažiaci museli pripraviť v časovom limite 4 espressá, 4 cappuccina, 4 voľné nápoje alkoholické alebo nealkoholické. Každý nápoj bol jedinečne zladený do rôznych chutí a sprevádzaný dokonalým servisom a práve tu sa ukázala nápaditosť a kumšt našich mladých baristov. 

Organizátorom súťaže bola Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza v spolupráci s mestom Prievidza. Odborným garantom bola Škola baristu Stanislava Cibuľu.

Do súťaže sa prihlásilo 15 súťažiacich z celého Slovenska. Súťaž bola organizovaná v kategórii Junior.

Odborná porota hodnotila chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť, harmóniu, horkosť a arómu. Dôležitá bola aj slovná prezentácia pripraveného nápoja a jeho charakter. Porota sledovala celkový dojem, použitie správnych šálok, doplnkov, teplotu a prísady použité pri príprave voľného nápoja. Ďalším kritériom bola úroveň ovládania baristickej techniky - správne používanie kávovaru a mlynčeka, čistota a hygiena na pracovisku.Hodnotila aj osobné vystúpenie súťažiacich, kreativitu, vzťah k obecenstvu k porote, odborné vyjadrovanie a znalosti o káve. Súčasťou súťaže boli písomný vedomostný test zameraný na teoretické vedomosti baristu.

Víťazi súťaže Prievidzský rytier čiernej dámy

1. miesto: Dominik Prílepok, SSOŠ Dunajská Streda elokované pracovisko Rimavská Sobota

2. miesto: Patrik Ruman, SOŠHSaO Zvolen

3. miesto Diana Ferencová,  SOŠHSaO Nové Zámky

Cena za najlepšie cappuccino: Patrik Ruman, SOŠHSaO Zvolen

Cena za najlepší voľný nealkoholický nápoj: Dominik Prílepok, SSOŠ
Dunajská Streda, elokované pracovisko Rimavská Sobota

Cena za najlepší voľný alkoholický nápoj: Diana Ferencová, SOŠHSaO Nové
Zámky

Cena za najlepšie espresso: Sabina Fetaiová, SHA HaGMa Bratislava

Cena za najlepšiu prezentáciu: Adrián Krišák, HA Piešťany

Cena za najlepšiu techniku: Marek Beneš, SOSŠaS Trenčín

Cena pre najlepšieho nováčika: Katarína Ďurejeová, SOŠOaS Prievidza

Cena primátorky mesta: Šárka Šulyová, SOŠOaS Púchov

Cena spol. MONIN: Budzeľová Veronika, SSOŠ EDUKO Námestovo

Autor: Mgr. Anna Kraliková

Foto: Škola baristu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30