Späť

Na majstrovstvách Slovenska prekvapili baristky

Streda, 4.2. 2015, 13:40

Počas veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe sa v dňoch 30. 1. – 1. 2. konali Majstrovstvá Slovenska Barista 2015.

Baristi  súťažili v troch kategóriách: Barista, Latte Art  a Cup Tasters.

Barista

Súťaž otvorilo semifinálové kolo kategórie Barista, z ktorého šestica najlepších postúpila do nedeľňajšieho finále. Súťažiaci v tejto hlavnej kategórii pripravujú 4 espressá, 4 cappuccina a 4 voľné nápoje na báze kávy. Dokopy na to majú 15 minút. Porotcovia okrem kvality a senzoriky pripravených kávových nápojov hodnotia aj kreativitu, vystupovanie, čistotu a technickú zručnosť baristov.

Tento rok sa do kategórie Barista zapojilo 9 súťažiacich: Lukáš Podbehlý, Darina Sobolová, Dušan Pavelka, Diana Ferencová, Štefan Dušek, Róbert Palík, Dominik Novák, Roxana Róthová a Veronika Gálová.

Výsledky

Nedeľné finálové zápolenie šestice najlepších napokon porotcovia posúdili nasledovne:

1. miesto: Veronika Gálová

„Čo pre mňa tento úspech znamená? Popravde, popri tom krásnom pocite z víťazstva to je hlavne zodpovednosť. Táto výhra je pre mňa zase len začiatok niečoho nového, no je potrebné to správne uchopiť. Takže to teraz pre mňa znamená hodiny tréningov, prípravy a zdieľania informácii a skúseností s tými, od ktorých sa ešte mám čo učiť, a aj s tými, ktorým ja už teraz môžem niečo odovzdať.“

2. miesto: Lukáš Podbehlý

„Moje umiestnenie hodnotím veľmi pozitívne. Súťaž mi opäť dala nové informácie, ktoré ma budú posúvať vpred. Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť a ukázať zatiaľ nadobudnuté vedomosti a skúsenosti.“

3. miesto: Róbert Palík

„Majstrovstvá hodnotím veľmi pozitívne, je to pre mňa veľká skúsenosť a som veľmi rad, že sa mi podarilo odniesť si aj cenu za 3. Miesto. S celkovým priebehom a s mojim vystúpením som spokojný, no vždy je na čom pracovať, preto sa aj ďalej budem snažiť byť lepším baristom a snáď o rok sa vidíme ma majstrovstvách znovu.

Cup Tasters

V sobotu dopoludnia pokračovali majstrovstvá disciplínou Cup Tasters, v ktorej musia súťažiaci preukázať svoje degustačné schopnosti. Z ôsmych trojíc majú vylúčiť jednu vzorku kávy, ktorá je odlišná. Rozhodujúci je čas a správna identifikácia odlišnej kávy na základe jej senzorických charakteristík.

V tejto kategórii bojovalo 12 baristov: Vladimír Kmec, Lukáš Podbehlý, Martina Cibuľová, Martin Karabiňoš, Dušan Pavelka, Branislav Ondrejka, Peter Laššak, Peter Cserkó, Pavol Krajňák, Marek Kalianko, Lukáš Solanič a Miroslav Škorvánek.

Výsledky

Najlepšie senzorické schopnosti preukázali títo baristi:

1. miesto: Peter Csérko

2. miesto: Martin Karabiňoš

„Svoje umiestnenie hodnotím ako náhodu. Paradoxne som na túto kategóriu skoro netrénoval. Pokiaľ sa neráta príprava Roxany a Roba. Im som venoval najviac času určeného aj na moju prípravu. Cuppovalo sa mi dobre. Vsádzal som na prvý dojem, šiel som na čas a vyšlo to.“

3. miesto: Branislav Ondrejka

„Bola to pre mňa nová skúsenosť, a tým pádom aj výzva, pretože to bola moja prvá baristická súťaž. O to viac sa teším (a so mnou všetci moji podporovatelia), že dopadla takto. Kvalitnú a správne pripravenú kávu mám odjakživa rád, ale na Slovensku ju zatiaľ - v porovnaní s množstvom kaviarní - vie pripraviť málokto. To bolo aj jedným z momentov, ktorý ma svojho času naštartoval, aby som si urobil baristický kurz u Stana Cibuľu v Škole baristu. Takto si dám dobrú kávu aspoň doma so ženou. Týmto, samozrejme, moje méty nekončia. Som presvedčený kávičkár a s kávou mám už dlhšiu dobu väčší plán. Účasť na týchto majstrovstvách, aj dobrý výsledok ma v tom rozhodne podporili. Rád by som aj takouto formou poďakoval svojmu učiteľovi a organizátorom za prípravu skvelého podujatia, akým majstrovstvá Barista 2015 určite boli.

Latte Art

Najsilnejšie obsadenou kategóriou bola opäť Latte Art. Baristi majú za úlohu touto technikou „kreslenia“ do mliečnej peny pripraviť podľa predlohy 2 espressá macchiata, 2 cappuccina a 2 vlastné vzory. Porota hodnotí zhodu so vzorom, tvar, umiestnenie a techniku prípravy.

Kategória Latte Art tento rok zlákala 15 súťažiacich: Vladimír Kmec, Lukáš Podbehlý, Oldřich Holiš ml., Martin Karabiňoš, Juraj Sivčák, Lukáš Soľanič, Filip Beňo, Alexandra Mihálechová, Adela Bieliková, Miroslav Boltvan, Erik Fedor, Vladimir Koč, Lucia Ondrušková, Miroslav Škorvánek a Marek Galko.

Výsledky

1. miesto: Lucia Ondrušková 

„Pre mňa to bol jeden z najkrajších pocitov, aký som v živote mohla zažiť, ale aj veľká výzva zdokonaľovať sa v kreslení ,vylepšovať vzory, hlavne veľa trénovať . Som šťastná, že sa mi podarilo uspieť, aj keď „latteartisti“ boli veľmi silní a každý z nich podal úžasný výkon. Hlavne veľká vďaka patrí Pavlovi Krajňákovi, ktorý mi veľa pomohol a poradil. Účasť na majstrovstvách mi dala najmä veľa nových skúseností, spoznala som tiež ľudí, ktorých práca s kávou nesmierne baví a zaujíma.“

2. miesto: Lukáš Podbehlý

„Som zo sebou vcelku spokojný, aj keď tréma urobila svoje a tak pár obrázkov nevyšlo podľa predstav. Latte Art sa stáva čoraz populárnejšou, čo prinieslo aj množstvo nových konkurentov, ktorí predviedli svoje umenie aj s novými obrázkami. Chcem sa veľmi pekne poďakovať organizátorom súťaže za príjemnú atmosféru a skvelú organizáciu. Chcem sa poďakovať Škole baristu za pomocnú ruku a hlavne moje priateľke Tinke, ktorá bola mojou oporou.“

3. miesto: Marek Galko

„Tretie miesto v kategórii Latte Art pre mňa znamená naozaj veľmi veľa, vzhľadom na to, že som sa umiestnil vyššie ako niektorí "ostrieľaní" baristi, a že to bola moja prvá súťaž na profesionálnej úrovni. V závere súťaže som umiestnenie ani nečakal, nakoľko som prekročil časový limit na splnenie súťažnej disciplíny, takže to bolo viac-menej prekvapenie. Súťaž mi dala veľmi veľa skúseností a inšpirácií do budúcnosti v kávovom svete a osvedčilo sa, že stále je na čom pracovať a zdokonaľovať sa.

Porota

O výsledkoch šampionátu rozhodla medzinárodná porota zložená z porotcov SCAE: Hlavným porotcom bol Michael McCauley (Francúzsko), ďalšími členmi Filip Bartelak (Poľsko), Attila Molnar (Maďarsko), Tibor Hajcsunk (Maďarsko), János Szongoth (Maďarsko), Miklós Gál (Maďarsko) a Davide Cobelli (Taliansko).

Zdroj: SCA, redakcia

Foto: Škola baristu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031