Na českých majstrovstvách v aeropresse opäť bodovali i Slováci
Pondelok, 9.3. 2015, 11:50V pražskej Cafe Louvre sa 28. februára 2015 konali majstrovstvá v príprave kávy cez aeropress CZECH OPEN 2015 AEROPRESS CHAMPIONSHIP.
Súťaž bola otvorená, čo znamená, že sa jej mohol zúčastniť ktokoľvek, aj ľudia, ktorí nemajú za sebou žiaden kurz alebo členstvo v nejakej organizácii. Tak nastala jedinečná možnosť konfrontácie školených baristov s kávovými nadšencami. Prístup organizátorov bol: „Nejezdi se stěhovákem, ale dojeď s batohem, kde budeš mít aeropress, filtry, míchátko, konvičky na vodu a teploměr“. Teplá voda a mlynčeky boli k dispozícii na mieste. Hrubosť mletia si mohol súťažiaci nastaviť a vyskúšať na mlynčeku pred svojim súťažným kolom. Každý dostal pred samotnou súťažou sadu troch káv, s ktorými sa súťažilo, aby si mohol natrénovať svoju prípravu. Samotná súťaž prebiehala formou pavúka. Vždy po trojiciach (okrem finále a boja o 3. miesto). Z trojice potom porota vybrala najlepšiu kávu a jej tvorcu poslala do ďalšieho kola.
Súťažné kávy
V základnom kole bola použitá káva od talianskej spoločnosti Bezzera Cafe Le Piantagioni del Caffe' ALTO PALOMAR z Peru. V ďalšom kole sa dostala k slovu káva z Pražírny kávárny Colombia cofesur washed a v semifinále a finále sa tlačila káva od La Boheme Cafe Burundi Kinyovu, ktorá v Cup of Excellance v Burundi v roku 2014 dostala 90 bodov zo 100. Každý súťažiaci mal nárok na tričko s motívom súťaže.
Porota
Porotu tvorili osobnosti ako Ondřej Kaftan, bývalý foodbloger na blogu Gurmetklub.cz, občas spolupracujúci na recenziách reštaurácii na stránkach ihned.cz. Blanka Janská, cestovateľka, degustátorka a trénerka. Adam Obrátil, ktorý dva roky pracoval v Taylor Street Baristas v Londýne, a pred viac ako rokom s Petrou Střeleckou otvorili Industra Coffee v Brne, v roku 2012 bol druhý na UK aeropress šampionáte, v českom baristovi tretí a štvrtý. Jan Soušek, somelier a degustátor. Jakub Hartl, jedna z hlavných osobností stojacich za La Bohem Cafe, víťaz Brewers cupu 2012; obsadil 2. miesto v Czech Barista Championship 2012; tretie miesto v rovnakej súťaži za rok 2011; prvé miesto v Latte Art v roku 2012, teno rok bol tretí na Baristovi roku. Zdeněk Smrčka - Barista roku 2011, barista a školiteľ, jeden z ľudí stojacich za kávovou osvetou Piccolo neexistuje! a barista v Kafé Karlín. Celú akciu skvele odmoderoval Jiří Richter, taktiež barista a držiteľ mnohých kávových ocenení.
Súťažiaci
Celej súťaže sa zúčastnilo neuveriteľných 47 ľudí (z toho 16 zo Slovenska). Zo základného kola postúpili: Rostislav Martínek, Oldřich Vápeník, Boris Tančev, Ondřej Pešice, Lukáš Zugar, Pavlína Jindrová, Viktor Štefančík, Ivan Lačný, Tomáš Bilík, Radek Skopal, Tomáš Taussig, Jiří Sládek, Rudolf Formánek, Zdeněk Veselý, Nikola Repanská, Róbert Palík, Ondřej Hajdík a Martin Karabiňoš. Z tejto skupiny vzišli dve semifinálové trojice, a to Nikola Repaská, Róbert Pavlík, Viktor Štefančík a Ondřej Hajdík, Jiří Sládek, Zdeněk Veselý. V tomto kole vyberala porota dvoch postupujúcich, z ktorých najlepší sa zúčastnil boja o prvé miesto a druhý najlepší boje o tretie miesto. V súboji o „bronz“ sa stretli Zdeněk Veselý a Viktor Štefančík. Ako víťaz z toho vzišiel Viktor Štefančík. Finále bolo v réžii Róberta Palíka a Jiřího Sládka, alebo slovenský Leroy Bar & Café z Banskej Bystrice vs. český Brewbar z pražskej Náplavky. Po vyrovnanom súboji sa stal víťazom Jiří Sládek, ktorý bude 9. – 12. 4. 2015 reprezentovať Českú republiku na svetových majstrovstvách World Aeropress Championship v americkom Seattli. Víťaz súťaže získal od organizátorov letenku na svetový šampionát, druhý v poradí dostal mlynček Mahlkoenig.
CZECH OPEN 2015 AEROPRESS CHAMPIONSHIP
1. miesto: Jiří Sládek
2. miesto: Róbert Palík
„Majstrovstvá v Česku hodnotím veľmi pozitívne, som rad, že som sa mohol zúčastniť a zažiť skvelú atmosféru a nakoniec zabojovať o popredné priečky. Súťaž bola pre mňa veľkou skúsenosťou a ďalšou motiváciou. Navyše 2. miesto je krásne umiestnenie, ktoré si vážim a za ktoré vďačím hlavne kolegovi Martinovi Karabiňošovi a jeho skúsenosťami s aeropressom. Samotný aeropress ma veľmi fascinuje, stále novými možnosťami, ktoré v ňom objavujem a hlavne jeho chuťou v samotnom výsledku.“
3. miesto: Viktor Štefančík
"Na českých majstrovstvách hodnotím najpozitívnejšie účasť - 47 súťažiacich je počet, ktorý ma fakt dostal. Na druhej strane hodnotím dosť negatívne výber kávy na prvé kolo. Táto káva sa vyslovene nehodila na alternatívnu metódu ako je aeropress. Ale pravidlá sú rovnaké pre každého a ja som rád, že som sa hecol a niečo z tej kávy dostal. Z tretieho miesta sa veľmi teším, veď v takejto konkurencii byť tretí je úžasné. Príprave kávy cez aeropress sa venujem už dva roky a je to vždy pre mňa veľká zábava a aj také objavovanie nových receptov, ako to bolo v prípade všetkých troch káv na majstrovstvách."
Zdroj: Kávová komora České republiky, Luďek Polívka