Späť

Marián Plajdičko v Nemecku vybojoval bronzový aeropress

Pondelok, 16.3. 2015, 23:42

Majstrovstvá Nemecka v príprave kávy cez aeropress sa konali 26. 2. 2015 v Berlíne. Hostila ich The Barn Roastery. Dvojnásobnému majstrovi Slovenska v kategórii Barista Mariánovi Plajdičkovi sa na tejto súťaži podarilo získať skvelé tretie miesto.

Celkový počet súťažiacich bol obmedzený na 32 a registrácia prebiehala podľa slov Mariána Plajdička podobne ako na Slovensku, teda kto prv príde, ten prv „tlačí“. Súťažilo sa v ôsmich kolách po 4 súťažiacich. Potom nasledovali 2 semifinálové kolá znovu so 4 účastníkmi a nakoniec finále so 4 najlepšími.

Zloženie poroty

Porota bola v čisto ženskom zložení, čo je asi svetový unikát. Ku cuppingovým schopnostiam tak bol pridaný aj ženský pôvab J. V porote boli Joanna Alm z Drop Coffee, Anette Moldvaer zo Square Mile Coffee a Anne Lunell z Koppi.

GASTROweb: S akými kávami ste súťažili?

Marián Plajdičko: Súťažná káva bola iba jedna, od Five Elephant Coffee v Berlíne. Balíček, ktorý sme dostali 10 dní pred súťažou na tréning, nemal žiadne označenie pôvodu, krajinu, meno, skrátka nič okrem dátumu praženia. Ale všetci ochutnávaním asi rýchlo zistili, že je to káva z Kene. Viac sme o káve nevedeli.

GASTROweb: Ako ste sa na súťaž pripravovali?

Marián Plajdičko: Mal som v hlave jeden teoretický recept, vedel som, čo chcem z tej kávy dostať. Recept ako tak fungoval, nebol som ale úplne spokojný. Menil som pár detailov, ale nebolo to ono. Bol som viacmenej zmierený s tým, že urobím jednu kávu, s ktorou som ako tak spokojný a pôjdem domov. Večer pred súťažou mi to nedalo a zmenil som kompletne recept a výsledok mi chutil oveľa viac, tak som nakoniec súťažil s tým.

GASTROweb: Ako hodnotíte konkurenciu na súťaži? Ktorí súťažiaci vás zaujali?

Marián Plajdičko: Bol som príjemne prekvapený, koľko ľudí sa rozhodlo súťažiť, a nielen z Berlína, ale z celej krajiny, čo je super. Zúčastnilo sa aj veľa tzv. homebaristov, jeden z nich nakoniec skočil na druhom mieste. To len ukazuje, že aeropress je naozaj pre každého a stačí mať chuť sa hrať a skúšať nové postupy a metódy, a pritom netreba ani pracovať v kaviarni. Zaujal, samozrejme, víťaz, ktorý urobil v aeropresse koncentrát, ktorý potom zriedil na požadovanú chuť vodou. Aj český víťaz v tejto disciplíne Jirka Sládek vyhral s podobným prístupom.

GASTROweb: Ako sa vám osobne súťažilo? Ktoré kolo bolo najnáročnejšie? Akú metódu prípravy ste zvolili?

Marián Plajdičko: Bola to hlavne zábava. Mám rád tento typ súťaže, pretože je neformálny. Počas súťaženia máte čas zasrandovať s ľuďmi okolo vás, porozprávať sa a pod. A vždy sa zídu všetci kamaráti a známi, čo je fajn. Ťažko povedať, ktoré kolo bolo najnáročnejšie, pre mňa boli asi všetky rovnaké. Ja som si za tých 8 minút urobil svoju kávu, upratal po sebe a hotovo. Tak nejak som to celé vnímal.

Moja metóda a recept:

16,5 g nahrubo zomletej kávy (11.8 na EK43 mlynčeku) zaliať 40 g vody s teplotou 60 °C, zatvoriť aeropress a nechať luhovať 1 minútu. Doliať ďalších 210 g vody s teplotou 82 °C, raz premiešať, zastaviť pohyb kávy, pomaly tlačiť. Prestať ešte pred syčaním, nechať trochu tekutiny v aeropresse.

GASTROweb: Napokon ste obsadili skvelé 3. miesto. Čo to pre vás osobne znamená?

Marián Plajdičko: Pre mňa, popravde, veľké prekvapenie a radosť. Fakt som neveril, že vôbec postúpim z prvého kola. Zatiaľ som súťažil len v baristiskej súťaži, a to je o niečom úplne inom. Posledný rok som trochu zmizol z očí kávovej scény, príliš som sa nezapájal v podstate do ničoho, takže nakoniec aj taký príjemný pocit, že ešte stále viem pripraviť chutnú kávu ...asi J.

GASTROweb: Aký máte vzťah k aeropressu? Čím je pre vás príprava kávy touto metódou jedinečná?

Marián Plajdičko: Ja som bol vždy väčším fanúšikom pour over metód, aeropress som si doma pripravoval minimálne. Až pred touto súťažou som sa zase dostal poriadne k aeropressu a našiel znovu ten super pocit z objavovania rôznych prístupov k príprave kávy. Je to skvelá hračka, ktorá má v podstate nekonečné množstvo premenných a vždy sa dá káva v aeropresse pripraviť inak, po novom. Človek dokáže stráviť hodiny hľadaním receptu pre konkrétnu kávu, aby sa nakoniec dostavil naozaj skvelý šálok kávy a ten blažený uspokojujúci pocit.

Pozrite si aj videá zo súťaže tu a tu.

Autor: redakcia

Foto: archív M. Plajdička

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031