Marián Plajdičko v Nemecku vybojoval bronzový aeropress
Pondelok, 16.3. 2015, 23:42Majstrovstvá Nemecka v príprave kávy cez aeropress sa konali 26. 2. 2015 v Berlíne. Hostila ich The Barn Roastery. Dvojnásobnému majstrovi Slovenska v kategórii Barista Mariánovi Plajdičkovi sa na tejto súťaži podarilo získať skvelé tretie miesto.
Celkový počet súťažiacich bol obmedzený na 32 a registrácia prebiehala podľa slov Mariána Plajdička podobne ako na Slovensku, teda kto prv príde, ten prv „tlačí“. Súťažilo sa v ôsmich kolách po 4 súťažiacich. Potom nasledovali 2 semifinálové kolá znovu so 4 účastníkmi a nakoniec finále so 4 najlepšími.
Zloženie poroty
Porota bola v čisto ženskom zložení, čo je asi svetový unikát. Ku cuppingovým schopnostiam tak bol pridaný aj ženský pôvab J. V porote boli Joanna Alm z Drop Coffee, Anette Moldvaer zo Square Mile Coffee a Anne Lunell z Koppi.
GASTROweb: S akými kávami ste súťažili?
Marián Plajdičko: Súťažná káva bola iba jedna, od Five Elephant Coffee v Berlíne. Balíček, ktorý sme dostali 10 dní pred súťažou na tréning, nemal žiadne označenie pôvodu, krajinu, meno, skrátka nič okrem dátumu praženia. Ale všetci ochutnávaním asi rýchlo zistili, že je to káva z Kene. Viac sme o káve nevedeli.
GASTROweb: Ako ste sa na súťaž pripravovali?
Marián Plajdičko: Mal som v hlave jeden teoretický recept, vedel som, čo chcem z tej kávy dostať. Recept ako tak fungoval, nebol som ale úplne spokojný. Menil som pár detailov, ale nebolo to ono. Bol som viacmenej zmierený s tým, že urobím jednu kávu, s ktorou som ako tak spokojný a pôjdem domov. Večer pred súťažou mi to nedalo a zmenil som kompletne recept a výsledok mi chutil oveľa viac, tak som nakoniec súťažil s tým.
GASTROweb: Ako hodnotíte konkurenciu na súťaži? Ktorí súťažiaci vás zaujali?
Marián Plajdičko: Bol som príjemne prekvapený, koľko ľudí sa rozhodlo súťažiť, a nielen z Berlína, ale z celej krajiny, čo je super. Zúčastnilo sa aj veľa tzv. homebaristov, jeden z nich nakoniec skočil na druhom mieste. To len ukazuje, že aeropress je naozaj pre každého a stačí mať chuť sa hrať a skúšať nové postupy a metódy, a pritom netreba ani pracovať v kaviarni. Zaujal, samozrejme, víťaz, ktorý urobil v aeropresse koncentrát, ktorý potom zriedil na požadovanú chuť vodou. Aj český víťaz v tejto disciplíne Jirka Sládek vyhral s podobným prístupom.
GASTROweb: Ako sa vám osobne súťažilo? Ktoré kolo bolo najnáročnejšie? Akú metódu prípravy ste zvolili?
Marián Plajdičko: Bola to hlavne zábava. Mám rád tento typ súťaže, pretože je neformálny. Počas súťaženia máte čas zasrandovať s ľuďmi okolo vás, porozprávať sa a pod. A vždy sa zídu všetci kamaráti a známi, čo je fajn. Ťažko povedať, ktoré kolo bolo najnáročnejšie, pre mňa boli asi všetky rovnaké. Ja som si za tých 8 minút urobil svoju kávu, upratal po sebe a hotovo. Tak nejak som to celé vnímal.
Moja metóda a recept:
16,5 g nahrubo zomletej kávy (11.8 na EK43 mlynčeku) zaliať 40 g vody s teplotou 60 °C, zatvoriť aeropress a nechať luhovať 1 minútu. Doliať ďalších 210 g vody s teplotou 82 °C, raz premiešať, zastaviť pohyb kávy, pomaly tlačiť. Prestať ešte pred syčaním, nechať trochu tekutiny v aeropresse.
GASTROweb: Napokon ste obsadili skvelé 3. miesto. Čo to pre vás osobne znamená?
Marián Plajdičko: Pre mňa, popravde, veľké prekvapenie a radosť. Fakt som neveril, že vôbec postúpim z prvého kola. Zatiaľ som súťažil len v baristiskej súťaži, a to je o niečom úplne inom. Posledný rok som trochu zmizol z očí kávovej scény, príliš som sa nezapájal v podstate do ničoho, takže nakoniec aj taký príjemný pocit, že ešte stále viem pripraviť chutnú kávu ...asi J.
GASTROweb: Aký máte vzťah k aeropressu? Čím je pre vás príprava kávy touto metódou jedinečná?
Marián Plajdičko: Ja som bol vždy väčším fanúšikom pour over metód, aeropress som si doma pripravoval minimálne. Až pred touto súťažou som sa zase dostal poriadne k aeropressu a našiel znovu ten super pocit z objavovania rôznych prístupov k príprave kávy. Je to skvelá hračka, ktorá má v podstate nekonečné množstvo premenných a vždy sa dá káva v aeropresse pripraviť inak, po novom. Človek dokáže stráviť hodiny hľadaním receptu pre konkrétnu kávu, aby sa nakoniec dostavil naozaj skvelý šálok kávy a ten blažený uspokojujúci pocit.
Pozrite si aj videá zo súťaže tu a tu.
Autor: redakcia
Foto: archív M. Plajdička