Späť

Lukáš Záhradník: Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo

Piatok, 17.4. 2015, 12:45

V silnej konkurencii 35 súťažiacich z celého sveta vyhral Lukáš Záhradník prvé miesto na prestížnej World AeroPress Championship konajúcej sa v americkom Seattli slovenský tohtoročný šampión, Trnavčan Lukáš Záhradník, reprezentujúci spoločnosť Green Plantation z Komárna.

Aeropress je jedna z inovácií kávového priemyslu v 21. storočí. Vynašiel ho Alan Adler v roku 2005. Cieľom jeho vynálezu bolo vytvoriť lacný, prenosný kávovar, ktorý by pripravil kávu veľmi efektívne a dal by úplnú slobodu v kreativite prípravy nápoja. Aeropress sa stal obľúbenou hračkou kávových celebrít a existuje mnoho spôsobov ako v ňom pripraviť vynikajúcu kávu.

Súťaže v aeropresse sú oproti tým klasickým baristickým (espresso/cappuccino/voľný drink) oveľa voľnejšie. Až na časový limit, rovnakú kávu pre všetkých súťažiacich a rovnaký druh použitia alternatívnej prípravy, súťažiaci nie sú obmedzení v receptúre a v štýle prípravy. Receptúru si vymyslia pred súťažou (niektorí až počas prípravy alebo počas súťaženia) a snažia sa tak vytvoriť ten najlepší chuťový profil.

Lukáš Záhradník, majster sveta: „Káva je moja životná vášeň. Vďaka slovenskej pražiarni kávy Green Plantation a mojej priateľke Simone Madleniakovej (tiež baristka v Green Plantation) som našiel to, čomu sa venujem celým svojím srdcom. Aeropress šampionát je toho dôkazom. Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo.”

Valerian Hrala z Green Plantation: „Lukáš je skutočný kávový fanatik. Káva, s ktorou vyhral, pochádza z Kostariky a ide o odrodu SL 28, ktorá je pestovaná prevažne v Keni, takže súťažiaci mali dosť zložitú úlohu vyvážiť chuťovo aromatické charakteristiky dvoch veľmi rôznych svetov. Lukáš si ale zvolil víťaznú techniku, ktorá odzrkadľuje prístup Green Plantation k príprave aropressu a je totožná s jeho osobnosťou - v jednoduchosti je krása.“

Zaujímavé je, že už po druhý krát v dejinách tohto šampionátu sa Slováci umiestnili na popredných miestach. V roku 2014 bol svetovým vicemajstrom Martin Karabinoš, ktorý vtedy reprezentoval Dublin Café Prešov

Víťazný postup Lukáša Záhradníka

Invertovaná metóda

20 gramov kávy namletých na jemnejší filter

Teplota  vody 79 °C

Pridajte 0,6 dcl vody

15 sekúnd miešajte otáčaním aeropressu

30 sekundové „kvitnutie“ (nechajte kávu s vodou odpočinúť)

Pridajte zostatok vody

45 sekúnd stláčajte

Celkový čas prípravy: 1:37

Zdroj/Foto: Green Plantation

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30