Lukáš Záhradník: Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo
Piatok, 17.4. 2015, 12:45V silnej konkurencii 35 súťažiacich z celého sveta vyhral Lukáš Záhradník prvé miesto na prestížnej World AeroPress Championship konajúcej sa v americkom Seattli slovenský tohtoročný šampión, Trnavčan Lukáš Záhradník, reprezentujúci spoločnosť Green Plantation z Komárna.
Aeropress je jedna z inovácií kávového priemyslu v 21. storočí. Vynašiel ho Alan Adler v roku 2005. Cieľom jeho vynálezu bolo vytvoriť lacný, prenosný kávovar, ktorý by pripravil kávu veľmi efektívne a dal by úplnú slobodu v kreativite prípravy nápoja. Aeropress sa stal obľúbenou hračkou kávových celebrít a existuje mnoho spôsobov ako v ňom pripraviť vynikajúcu kávu.
Súťaže v aeropresse sú oproti tým klasickým baristickým (espresso/cappuccino/voľný drink) oveľa voľnejšie. Až na časový limit, rovnakú kávu pre všetkých súťažiacich a rovnaký druh použitia alternatívnej prípravy, súťažiaci nie sú obmedzení v receptúre a v štýle prípravy. Receptúru si vymyslia pred súťažou (niektorí až počas prípravy alebo počas súťaženia) a snažia sa tak vytvoriť ten najlepší chuťový profil.
Lukáš Záhradník, majster sveta: „Káva je moja životná vášeň. Vďaka slovenskej pražiarni kávy Green Plantation a mojej priateľke Simone Madleniakovej (tiež baristka v Green Plantation) som našiel to, čomu sa venujem celým svojím srdcom. Aeropress šampionát je toho dôkazom. Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo.”
Valerian Hrala z Green Plantation: „Lukáš je skutočný kávový fanatik. Káva, s ktorou vyhral, pochádza z Kostariky a ide o odrodu SL 28, ktorá je pestovaná prevažne v Keni, takže súťažiaci mali dosť zložitú úlohu vyvážiť chuťovo aromatické charakteristiky dvoch veľmi rôznych svetov. Lukáš si ale zvolil víťaznú techniku, ktorá odzrkadľuje prístup Green Plantation k príprave aropressu a je totožná s jeho osobnosťou - v jednoduchosti je krása.“
Zaujímavé je, že už po druhý krát v dejinách tohto šampionátu sa Slováci umiestnili na popredných miestach. V roku 2014 bol svetovým vicemajstrom Martin Karabinoš, ktorý vtedy reprezentoval Dublin Café Prešov
Víťazný postup Lukáša Záhradníka
Invertovaná metóda
20 gramov kávy namletých na jemnejší filter
Teplota vody 79 °C
Pridajte 0,6 dcl vody
15 sekúnd miešajte otáčaním aeropressu
30 sekundové „kvitnutie“ (nechajte kávu s vodou odpočinúť)
Pridajte zostatok vody
45 sekúnd stláčajte
Celkový čas prípravy: 1:37
Zdroj/Foto: Green Plantation