Späť

Kávový úspech Slovenska v berlínskom Comandante Cup 2017

Štvrtok, 7.9. 2017, 09:59

Prvého septembra 2017 sa okrem osláv Dňa Ústavy SR na Slovensku konalo v rámci akcie Berlin Coffee Festival aj nemecké kolo súťaže Comandante Cup.

Podstatou súťaže je príprava filtrovanej kávy mletej na ručnom mlynčeku značky Comandante, ktorý je bez pochýb najlepším ručným mlynčekom na kávu z pohľadu kvality mletia. Berlínske kolo súťaže sa konalo v nemenej známej pražiarni výberovej kávy The Barn Coffee Roasters v štvrti Prenzlauer Berg.

Súťaže sa zúčastnilo celkom 18 súťažiacich z rôznych kútov Európy, spomeňme súťažiacich z Rumunska Luca & Joe, z Francúzka úspešná Mei, domáci James Harper z pražiarne The Barn a v neposlednom rade mala zastúpenie aj slovenská kávová scéna familiárne pomenovaným Philipom Slobodom.

Súťažiaci pripravovali výberovú kávu z miestnej pražiarne The Barn, a to Guatemalu El Duranzo z regiónu Huehuetenango s mokrým (washed) spracovaním. Ich úlohou bolo pomlieť kávu na ručnom mlynčeku, bezvýhradne zn. Comandante a pripraviť filtrovanú kávu v I. kole metódou v60 a v prípade úspešného zhodnotenia porotou v kole II. metódou aeropress. Aby sme nezabudli na porotu, tvorili ju Bernd Braune z Comandante, Joanne Berry z Nordic Approach, Andrew Miller z Cafe Imports a Michal Molčan zo Standart Magazin.

Súťažiacich, porotu ale aj divákov cez live stream na instagrame určite prekvapilo tretie miesto, na ktorom sa umiestnil najmladší súťažiaci. O to väčším prekvapením najmä pre slovenskú kávovú scénu je, že to bol bratislavský barista Filip Sloboda, ktorý bol jeden z prvých na Slovensku s vlastným mlynčekom Comandante. Účasť a Filipova príprava kávy natoľko zaujala Bernda Brauneho z Comandante, že Filipovi sám mimo ocenenia v súťaži venoval novší model ručného mlynčeka Comandante, keďže cenou pre 3. miesto v súťaži bolo O.C.D. 2 pre prípravu espresso kávy.

A ako vníma úspech samotný Filip? „Tretie miesto v súťaži znamená pre mňa obrovskú vďaku a dôkaz, že úsilie, ktoré káve dávam, sa mi aj vráti, a to je skvelý pocit. Čo sa týka náročnosti nebolo to ľahké, nakoľko keď pokazíte mletie, čiže zle nastavíte hrúbku mletia, tak to bude podextrahované alebo naopak, čo nie je vždy ľahké, ale našťastie dobre bolo. Som veľmi vďačný, že som mohol byť v prvej trojke, nakoľko konkurencia bola veľmi veľká a nebolo to jednoduché, ale ako už viete, skúsenosti sa ukázali a podarilo sa!“

Aby sme neobišli ostatné ocenené miesta, na 2. mieste skončila Mei z Francúzska a na 1. mieste Luca Sorin z Rumunska.

Filip Sloboda je toho času baristom na voľnej nohe.

Autor textu: Daniel Dudinský

Foto: Pia Klein, The Barn

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031