COFFEE CUP 2017
Pondelok, 1.5. 2017, 00:14Hotelová akadémia Mikovíniho 1 v Bratislave usporiadala v dňoch 15. a 16. februára 2017 v spolupráci so Školou baristu 10. ročník súťaže v príprave espressa a kávových nápojov COFFEE CUP 2017.
Súťaž otvorila riaditeľka Hotelovej akadémie Ing. Katarína Biela a organizátorka súťaže Mgr. Iveta Menyhartová. Odborným garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa - majster a vicemajster Slovenska v príprave kávy a latte art a zástupca Školy baristu.
Súťaž bola organizovaná v kategórii Junior. Kategórie bol rozdelené na kategóriu A , kategóriu B a kategóriu C a družstvá.
V kategórii A si súťažiaci zmerali svoje zručnosti v príprave cappuccina a v príprave voľného kávového nápoja. Do tejto kategórie sa mohli prihlásiť žiaci, ktorí sa už v minulosti zúčastnili podobných súťaží, ale aj tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadnu súťaž.
V kategórii B súťažili žiaci v príprave cappuccina art, napr. zdobeného topingom.
V kategórii C boli začínajúci mladí baristi, ktorí súťažili v príprave espressa.
Do kategórie B a C sa mohli prihlásiť iba tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadne súťaže zhodné s pravidlami kategórie A. Tak ako aj na minuloročnej súťaži bola možnosť vytvorenia tímov súťažiacich z jednej školy.
Každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom v kategórii A v priebehu 12 minút 4 rovnaké cappuccina a 4 rovnaké voľné nápoje. Voľný nápoj mohol byť nealkoholický alebo aj alkoholický, jedinou povinnou ingredienciou na prípravu bolo espresso.
V kategórii B súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom v priebehu 8 min 4 rovnaké cappuccina art .
V kategórii C súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom v priebehu 5 min 4 rovnaké espressá. Každý štvrtý nápoj „putoval“ do hľadiska.
Pri príprave káv sa hodnotila
Chuť kávy - hodnotila sa chuťová kvalita pripravených nápojov. Vyváženost' chuti, harmónia, horkosť a aróma. Slovná prezentácia nápoja chut'ovým komisárom, charakter nápoja.
Prezentácia nápoja - hodnotil sa celkový vizuálny dojem nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov, teplota nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja. Osobné poňatie kreatívneho nápoja.
Baristická technika - hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom . Čistota a hygiena na pracovisku. Správne extrahovanie kávy. Spôsob, akým barista speňuje mlieko.
Osobné vystupovanie - hodnotilo sa baristove majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita baristu, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom. Pozornosť venovaná detailom.
Hodnotiaci komisári
• Stanislav Cibuľa - hlavný hodnotiaci komisár a garant súťaže, majster a vicemajster Slovenska v príprave kávy a latte art v rokoch 2007, 2008, 2010, 2011, 2012
• Lucia Ratkovská - manažérka bistra a kaviarne Enjoy Coffee v Bratislave, absolventku HA Mikovíniho 1 v Bratislave, baristka a víťazka 9. ročníka Coffee Cup
• Katarína Magyarová -barista, Rimavská Sobota
• Radoslav Bystriansky - profesionálny barista, Bratislava
• Michal Šturc - majiteľ coffee shopu, cestovateľ, navštívil 42 krajín a mnoho kávovníkových plantáží
• Štefan Dušek -barista a barman, Banská Bystrica
• Vladimír Kmec - hlavný barista a manažér siete kaviarní Yogis, Bratislava
• Branislav Krpelan -majiteľ kaviarne a reštaurácie
• Andrej Sedláčik - profesionálny barista
Súťaže sa zúčastnili študenti šiestich odborných škôl s celkovým počtom 18 súťažiacich
• Hotelová Akadémia , Mikovíniho 1, Bratislava (4 súťažiaci - kategórie A, B, B, C; príprava súťažiacich - Mgr., Bc. Iveta Menyhartová)
• SOŠ hotelových služieb a obchodu Zdravotnícka 3, Nové Zámky (3 súťažiaci - kategórie A, B, C;príprava súťažiacich - Ing. Dušan Korytár)
• SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen (3 súťažiaci - kategórie A, B, C; príprava súťažiacich - Mgr. Zdenka Cibuľová)
• SOŠ obchodu a služieb, Trnava (3 súťažiaci - kategórie A, B, C; príprava súťažiacich - Alena Belicová)
• SOŠ obchodu a služieb, Prievidza (2 súťažiaci - kategórie : A, A; príprava súťažiacich - Mgr. Anna Králiková)
• Hotelová akadémia, Malinovského 1 , Brezno (3 súťažiaci - kategórie : B, C, C; príprava súťažiacich - Ing. Anna Lepková)
Celkové výsledky a umiestnenia
Kategória A
1. miesto - Michal Šuhajda, SOŠ obchodu a služieb, Prievidza
2. miesto - Martina Rapcová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen
3. miesto - Jadranka Jakabová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky
Kategória B
1. miesto - Michaela Nemcová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
2. miesto - Erika Kochanová, Hotelová akadémia , Brezno
3. miesto - Nikola Ružičková, SOŠ obchodu a služieb, Trnava
Kategória C
1. miesto - Kornélia Pertzianová, Hotelová akadémia , Brezno
2. miesto - Monika Machová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
3. miesto - Mariana Murínová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen
Cena za najlepšie cappuccino: Adam Laššu, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Cena za najlepšie latte art: Róbert Gažo, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky
Cena za najlepší voľný nápoj - nealkoholický: Martina Rapcová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen
Cena za najlepší voľný nápoj - alkoholický: Jadranka Jakabová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky
Cena za najlepšiu prezentáciu: Michaela Nemcová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
Cena za najlepšie technické prevedenie: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia, Brezno
Cena za najlepšie družstvo: Nikola Mamonová, Michaela Nemcová, Adam Laššu, Monika Machová - Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava
---------------------------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Mgr. Iveta Menyhartová - organizátorka súťaže