Späť

COFFEE CUP 2017

Pondelok, 1.5. 2017, 00:14

Hotelová akadémia Mikovíniho 1 v Bratislave usporiadala v dňoch 15. a 16. februára 2017 v spolupráci so Školou baristu 10. ročník súťaže v príprave espressa a kávových nápojov COFFEE CUP 2017.

Súťaž otvorila riaditeľka Hotelovej akadémie Ing. Katarína Biela a organizátorka súťaže Mgr. Iveta Menyhartová. Odborným garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa - majster a vicemajster Slovenska v príprave kávy a latte art a zástupca Školy baristu.

Súťaž  bola organizovaná v kategórii Junior. Kategórie bol rozdelené na kategóriu A , kategóriu B  a kategóriu C a družstvá.

kategórii A si súťažiaci zmerali svoje zručnosti v príprave cappuccina a v príprave voľného kávového nápoja. Do tejto kategórie sa mohli prihlásiť žiaci, ktorí sa už v minulosti zúčastnili podobných súťaží, ale aj tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadnu súťaž.

kategórii B súťažili žiaci v príprave cappuccina art, napr. zdobeného  topingom.

V kategórii C boli začínajúci mladí baristi, ktorí súťažili v príprave espressa. 

Do kategórie B a C sa mohli prihlásiť iba tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadne súťaže zhodné s pravidlami kategórie A. Tak ako aj  na minuloročnej súťaži bola možnosť  vytvorenia tímov súťažiacich z jednej školy.

Každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom v kategórii A v priebehu 12 minút 4 rovnaké cappuccina a 4 rovnaké voľné nápoje. Voľný nápoj mohol byť nealkoholický alebo aj alkoholický, jedinou povinnou ingredienciou na prípravu bolo  espresso.

V kategórii B súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom  v priebehu 8 min 4 rovnaké cappuccina art .

V kategórii C súťažiaci musel pripraviť a predložiť 3 chuťovým komisárom  v priebehu 5 min 4 rovnaké espressá. Každý štvrtý nápoj „putoval“ do hľadiska.

Pri príprave káv sa hodnotila

Chuť kávy - hodnotila sa chuťová kvalita pripravených nápojov. Vyváženost' chuti, harmónia, horkosť a aróma. Slovná prezentácia nápoja chut'ovým komisárom, charakter nápoja.

Prezentácia nápoja - hodnotil sa celkový vizuálny dojem nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov, teplota nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja. Osobné poňatie kreatívneho nápoja.

Baristická technika - hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom . Čistota a hygiena na pracovisku. Správne extrahovanie kávy. Spôsob, akým barista speňuje mlieko.

Osobné vystupovanie - hodnotilo sa baristove majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita baristu, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom. Pozornosť venovaná detailom.

Hodnotiaci komisári

• Stanislav Cibuľa  - hlavný hodnotiaci komisár a garant súťaže, majster a vicemajster  Slovenska v príprave kávy a latte art v rokoch 2007, 2008, 2010, 2011, 2012

• Lucia Ratkovská  - manažérka bistra a kaviarne  Enjoy Coffee v Bratislave,  absolventku HA Mikovíniho 1 v Bratislave, baristka a víťazka 9. ročníka  Coffee Cup

Katarína Magyarová  -barista, Rimavská Sobota

• Radoslav Bystriansky - profesionálny barista, Bratislava

• Michal Šturc - majiteľ coffee shopu, cestovateľ, navštívil 42 krajín a mnoho kávovníkových plantáží

Štefan Dušek -barista a barman, Banská Bystrica

Vladimír Kmec - hlavný barista a manažér siete kaviarní Yogis, Bratislava

Branislav Krpelan  -majiteľ kaviarne a reštaurácie

Andrej Sedláčik - profesionálny barista

Súťaže sa  zúčastnili študenti šiestich odborných škôl s celkovým počtom 18 súťažiacich

• Hotelová Akadémia , Mikovíniho 1, Bratislava (4 súťažiaci  - kategórie A, B, B, C; príprava súťažiacich - Mgr., Bc. Iveta Menyhartová)

• SOŠ hotelových služieb a obchodu Zdravotnícka 3, Nové Zámky (3 súťažiaci  - kategórie  A, B, C;príprava súťažiacich - Ing. Dušan Korytár)

• SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen (3 súťažiaci - kategórie A, B, C; príprava súťažiacich - Mgr. Zdenka Cibuľová)

 • SOŠ obchodu a služieb, Trnava (3 súťažiaci  - kategórie A, B, C; príprava súťažiacich - Alena Belicová)

• SOŠ obchodu a služieb, Prievidza (2 súťažiaci  - kategórie :  A,  A; príprava súťažiacich - Mgr. Anna Králiková)

•  Hotelová akadémia, Malinovského 1 , Brezno (3 súťažiaci   - kategórie : B, C, C; príprava súťažiacich - Ing. Anna Lepková)

Celkové výsledky a umiestnenia

Kategória  A

1. miesto -  Michal Šuhajda, SOŠ obchodu a služieb, Prievidza

2. miesto - Martina Rapcová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

3. miesto - Jadranka Jakabová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky

Kategória B

1. miesto -  Michaela Nemcová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

2. miesto -  Erika Kochanová, Hotelová akadémia , Brezno

3. miesto -  Nikola Ružičková, SOŠ obchodu a služieb, Trnava

Kategória C

1. miesto -  Kornélia Pertzianová, Hotelová akadémia , Brezno

2. miesto -  Monika Machová, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

3. miesto - Mariana Murínová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

 

Cena za najlepšie cappuccino: Adam Laššu, Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

Cena za najlepšie latte art: Róbert Gažo, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky

Cena za najlepší voľný nápoj - nealkoholický: Martina Rapcová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

Cena za najlepší voľný nápoj - alkoholický: Jadranka Jakabová, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky

Cena za najlepšiu prezentáciu: Michaela Nemcová,  Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

Cena za najlepšie technické prevedenie: Alžbeta Chovanová, Hotelová akadémia, Brezno

Cena za najlepšie družstvo: Nikola Mamonová, Michaela Nemcová, Adam Laššu, Monika Machová - Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

---------------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj/Foto: Mgr. Iveta Menyhartová - organizátorka súťaže

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30