Späť

Coffee Cup 2015 má svojich víťazov

Pondelok, 23.2. 2015, 15:47

Hotelová akadémia Mikovíniho 1 v Bratislave usporiadala v dňoch 11. a 12. februára 2015 v spolupráci so Školou baristu 9. ročník súťaže v príprave kávy a kávových nápojov COFFEE CUP 2015.

Súťaž otvorila riaditeľka Hotelovej akadémie Ing. Katarína Biela a organizátorka súťaže Mgr. Iveta Menyhartová. Odborným garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa.

Súťaž  bola organizovaná v kategórii Junior. Kategórie bol rozdelené na A , B a C. V kategórii A si účastníci zmerali svoje zručnosti v príprave cappuccina a v príprave voľného kávového nápoja. Do tejto kategórie sa mohli prihlásiť žiaci, ktorí sa už v minulosti zúčastnili podobných súťaží, ale aj tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadnu súťaž. V kategórii B súťažili žiaci v príprave cappuccina zdobeného toppingom. V kategórii C, súťažili začínajúci mladí baristi, pričom súťažili v príprave espressa. Do kategórie B a C sa mohli prihlásiť iba tí žiaci, ktorí v minulosti neabsolvovali žiadne súťaže zhodné s pravidlami kategórie A. Tak ako aj  na minuloročnej súťaži bola možnosť vytvorenia tímov súťažiacich z jednej školy.

Udeľovali  sa

1. miesto v kategórii A

2. miesto v kategórii A

3. miesto  v kategórii A

1. miesto v kategórii B

1. miesto v kategórii C

Cena za najlepšie cappuccino

Cena za najlepší voľný nápoj

Cena za najlepšiu prezentáciu

Cena za najlepšie technické prevedenie

Cena za najlepšie družstvo

Každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť trom chuťovým komisárom v kategórii A v priebehu 12 minút 4 rovnaké cappuccina a 4 rovnaké voľné nápoje. Voľný nápoj mohol byť nealkoholický, ale aj alkoholický, jedinou povinnou ingredienciou na prípravu bolo espresso. V kategórii B súťažiaci musel pripraviť a predložiť trom chuťovým komisárom  v priebehu 8 minút 4 rovnaké cappuccina aroma. V kategórii C súťažiaci musel pripraviť a predložiť trom chuťovým komisárom v priebehu 5 minút 4 rovnaké espressá. Každý štvrtý nápoj „putoval“ do hľadiska.

Pri príprave káv sa hodnotila

Chuť kávy

Hodnotila sa chuťová kvalita pripravených nápojov. Vyváženosť' chuti, harmónia, horkosť a aróma. Slovná prezentácia nápoja chuťovým komisárom, charakter nápoja.

Prezentácia nápoja

Hodnotil sa celkový vizuálny dojem nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov, teplota nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja. Osobné poňatie kreatívneho nápoja.

Baristická technika

Hodnotila sa technika baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom. Čistota a hygiena na pracovisku. Správne extrahovanie kávy. Spôsob, akým barista speňuje mlieko.

Osobné vystupovanie

Hodnotilo sa baristovo majstrovstvo, znalosti o káve, kreativita baristu, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom. Pozornosť venovaná detailom.

 

Hodnotiaci komisári

• Mgr. Katarína Kučerová - zástupkyňa pre praktické vyučovanie HA

• Michal Šturc - majiteľ Coffee shopu, znalec gurmánskej kávy, navštívil 42 krajín a mnoho kávovníkových plantáží

• Kristína Herényiová  - majsterka Slovenska JUNIOR za rok 2013

• Lukáš Podbehlý - profesionálny barista

• Radoslav Bystriansky - profesionálny barista

• Štefan Dušek - profesionálny barista

• Martin Janura - profesionálny barman a barista

• Martina Procháczková - baristka

• Stanislav Cibuľa  - hlavný hodnotiaci komisár a garant súťaže

 

Súťaže sa zúčastnili študenti nasledovných odborných škôl

Hotelová akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

Súkromná  hotelová akadémia HaGMa, Bratislava

SOŠ  obchodu a služieb, Trnava

SOŠ hotelových služieb a obchodu Zdravotnícka 3, Nové Zámky

SOŠ obchodu a služieb, Trenčín

SOŠ obchodu a služieb, Púchov

SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zvolen

Hotelová akadémia, Liptovský Mikuláš

Súkromná stredná odborná škola, Dunajská Streda, elokované pracovisko Rimavská Sobota

Spolu súťažilo 23 súťažiacich z 9 odborných škôl.

 

Výsledky Coffee Cup 2015

1. miesto kategória A:  Lucia Ratkovská , HA, Mikovíniho 1, Bratislava

„Víťazstvo je pre mňa obrovské potešenie a prekvapenie zároveň. Káva v mojom živote pomaly nadobúda podobu životného štýlu, ktorému by som sa chcela v budúcnosti venovať. Nečakala som, že prepojenie Japonska a kávy môže natoľko zafungovať. Priznávam, že rada experimentujem a mám rada veci odlišné a netradičné, preto som volila túto kombináciu, ktorá je môjmu srdcu blízka. Súťaž ma utvrdila v tom, že keď niečo robíte s láskou, snahou a s tým že máte záujem pracovať na sebe tak sa dá aj zvíťaziť a to aj s veľkou podporou mojej triednej profesorky.“

2. miesto kategória A: Dominik Prílepok, SSOŠ Rimavská Sobota

„Druhé miesto v tejto súťaži má pre mňa osobnú hodnotu, posúva ma to zas ďalej a ponúklo mi to ďalšie vzácne skúsenosti. Keďže som prekročil časový limit o 2 sekundy, ani som nedúfal v takýto úspech, a preto to bolo pre mňa prekvapujúce. Do budúcna si z toho určite vezmem ponaučenie a budem klásť väčší dôraz na čas.

3. miesto kategória A: Patrik Ruman, SOŠ HSaO, Zvolen

„Tretie miesto pre mňa znamená veľa, keďže každá súťaž je v niečo odlišná, a na tejto som za zúčastnil prvýkrát. Navyše som nebol veľmi spokojný so svojím výkonom, takže aj tretiemu miestu som sa veľmi potešil.“

 

1. miesto kategória B: Vivien Baňárová, SOŠ HSaO, Nové Zámky

„Prvé miesto mi len potvrdilo to, že sa mi oplatilo toľko sa venovať káve. Teším sa, že som vyhrala, je to výborný pocit, a hlavne to, že som bola v mojej kategórií najlepšia. Teraz už viem, že aj ja mám na to vyhrávať.“

1. miesto kategória C: Nikola Mamonová, HA, Mikovíniho 1, Bratislava

"Naozaj som sa veľmi potešila, že som práve ja získala prvé miesto. Stálo to zato, všetok svoj voľný čas vložiť do prípravy káv."

 

Najlepšie cappuccino: Patrik Ruman, SOŠ HSaO, Zvolen

„Túto cenu som vyhral už druhýkrát za sebou, a nesmierne som sa jej potešil, pretože moje úsilie sa vyplatilo. Cappuccino je môj najobľúbenejší kávový nápoj, tak sa mu snažím čo najviac venovať.“

Najlepší voľný nápoj: Šárka Šúlyová, SOŠ OaS Púchov

„Moje ocenenie ma posunulo ďalej v tom, aby som na sebe neprestala pracovať , aby som sa neprestala venovať tomu, čo ma baví. Vymýšľať, tvoriť a makať na sebe, pretože nabudúce to môže priniesť niečo viac.

Najlepšia prezentácia: Lucia Ratkovská , HA, Mikovíniho 1, Bratislava

„Úprimne? Cítila som trochu v kostiach, že môžem mať šancu v kategórii za najlepšiu prezentáciu. Nakoľko to bolo tematicky odlišné od iných súťažiacich, celé som to prispôsobovala Japonsku, aby som dostala autentickosť a jedinečnosť.

Najlepšie technické prevedenie: Andrej Sedláčik, SOŠ OaS, Trnava

"Pravdupovediac nedúfal som že niečo môžem vyhrať.Ale som veľmi rád že sa mi podarilo obsadiť aspoň jednu kategóriu. Získal som nové skúsenosti a nových známych. A teším sa na ďalšie súťaže, kde si budeme môcť porovnať svoje baristické skúsenosti."

Najlepšie družstvo: Hotelová Akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava

 

Zdroj: Mgr. Iveta Menyhartová, organizátorka súťaže

Foto: Hotelová akadémia Mikovíniho 1

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031