Späť

BARISTA JUNIOR: Keď káva spája (nielen) stredoškolákov

Sobota, 23.3. 2013, 23:12

Na Strednej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa v dňoch 19. a 20. marca 2013 konal 5. ročník neoficiálnych Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy juniorov BARISTA JUNIOR 2013.

Súťažilo sa v tradičných disciplínach, teda súťažiaci mali pripraviť 4 espressa, 4 cappuccina a 4 voľné nápoje počas 15 minút. Tentokrát to však organizátori súťažiacim trochu sťažili, pretože povinnou ingredienciou voľného nápoja bol čaj. Pre študentov to bola previerka nielen baristických vedomostí, zručností, ale aj  umenia a fantázie. Súťažiacich preveril aj vedomostný test, kde nechýbali  otázky súvisiace nielen s kávou, ale aj s čajom.

Treba však skonštatovať, že súťažiaci sa výzvy nezľakli, práve naopak, niektorí túto výzvu využili vo svoj prospech. Vysoká úroveň prípravy a profesionality je vizitkou pedagógov zo škôl a odborníkov z praxe, ktorí študentom pomáhali pri príprave. Ako skonštatovali komisári a zástupcovia odborných médií, úroveň súťaže bola vynikajúca a súťažiaci sú z roka na rok viac pripravení. Partneri súťaže, ktorí sa jej osobne zúčastnili, medzi študentmi hľadajú potenciálne pracovné sily. Tí najlepší z nich tak môžu svoje získané skúsenosti zúročiť aj v praxi a o ponuky núdzu naozaj nemajú.

Výsledky súťaže

Prvé miesto získala Kristína Herényiová z HA Mikovíniho Bratislava. Ukázala, že vie obstáť aj v neočakávaných situáciách. Druhé miesto obsadila Ivana Palgutová z HA Prešov. Ivaninou silnou stránkou bol drink, ktorý sama vymyslela. Tretie miesto získala Ivana Krajcsovicsová zo súkromnej HA HAGMA Bratislava. Ivana už na viacerých baristických súťažiach dokázala predviesť stabilný výkon. Kategóriu Najlepšia prezentácia vyhrala Lucia Hrušková z HA Brezno. Lucia ukázala, že jej komunikácia a vystupovanie aj pred kamerou nerobí žiaden problém. Najlepšiu techniku predviedol Peter Okoličany zo súkromnej školy EDUCO Námestovo. Peter potvrdil, že práca za kávovarom mu nerobí problém. Najlepšie cappuccino predviedol  porote Lukáš Podbehlý z usporiadateľskej školy. Lukáš ukázal, že cappuccino je naozaj jeho silnou stránkou, keďže nedávno bol na WLAC v Kórei.

Tejto významnej baristickej udalosti sa zúčastnili osobnosti slovenskej baristickej scény, odborná verejnosť, ako aj zástupcovia médií z gastronomickej sféry. Káva tak spájala nielen študentov, ale aj profesionálov, ktorí pri tejto príležitosti mali možnosť diskutovať navzájom a nachádzať nové riešenia, ako posilniť kávovú osvetu na Slovensku. Táto súťaž tak nadobúda aj iný rozmer, a to utváranie silnej, jednotnej kávovej komunity na Slovensku.

Autor: Ing. Alžbeta Borosová, riaditeľka súťaže Barista junior 2013

 

Kristína HerényiováMajstrovstvá Slovenska BARISTA JUNIOR 2013 boli štvrtou súťažou, na ktorej sa ich víťazka Kristína Herényiová zúčastnila. Len nedávno, vo februári tohto roku, pritom vyhrala COFFEE CUP v Bratislave.

Ďalšia súťaž v priebehu krátkeho obdobia, ktorú ste vyhrali, čím to je?

Kristína Herényiová: Presnú odpoveď síce nepoznám, ale pri porovnaní s prvou súťažou cítim rozdiel. Tie skúsenosti a informácie, ktoré som časom prípravy nadobudla sa snažím využiť. Samozrejme, že mám okolo seba skvelých ľudí, ktorí sú mi ochotní pomáhať. Jednou z nich je pani profesorka Mgr. Bc. Iveta Menyhartová, ktorá ma motivovala, pomáha mi pri príprave na súťaže, pričom jednou z veľmi dôležitých vecí je to, že mi fandí.

Ako hodnotíte úroveň vašich súperov?

Kristína Herényiová: Napriek spomínanej novinke sme to všetci skvele zvládli. Myslím, že aj test. Úroveň každého súťažiaceho sa zvyšuje o skúsenosti, a preto je dôležité sa hlavne zúčastniť. Netreba to hneď po prvom neúspechu vzdávať.

Ako hodnotíte organizáciu súťaže?

Kristína Herényiová: Z pohľadu súťažiaceho bola organizácia na veľmi vysokej úrovni. Za krátky čas sa vystriedalo pomerne dosť súťažiach. O tom svedčí, samozrejme, aj zrelosť tejto súťaže. Množstvo sponzorov, úroveň súťažiach a tiež aj samotný organizátor sa postarali o kvalitu a príjemne strávený deň pre každého prítomného.

Ako ste sa pripravovali na súťaž?

Kristína Herényiová: Keďže bola iná povinná ingrediencia vo voľnom nápoji ako som zvyknutá, príprava bola trošku odlišnejšia ako minule. Hlavné bolo usporiadať si úkony tak, aby som sa zmestila do časového limitu. Napríklad počas doby luhovania sa pripravovalo espresso a pod.

Ako ste sa vysporiadali s novinkou - prípravou čajového nápoja?

Kristína Herényiová: Samozrejme to bola zmena. No človek tým získa pohľad aj z inej perspektívy. Ak by sme robili stále to isté, nikam by sme sa neposunuli. Ako bolo aj niekoľkokrát spomenuté na súťaži, väčšina hostí, ktorí nepijú kávu, majú alternatívu čaj. Sama sa s tým stretávam, a tak som bohatšia o informácie a nápady aj pre túto klientelu.

Čo bolo jednoduchšie, čajový alebo kávový nápoj?

Kristína Herényiová: Myslím si, že sa to nedá porovnať, čo bolo jednoduchšie. Každý z týchto nápojov sa dá kombinovať s inými surovinami, a tým je to zaujímavé. Pri čajovom drinku, máte obrovskú škálu možností, čo sa týka použitia ovocia. Správne vybraný čaj s akýmkoľvek ovocím predsa chutí skvelo. Pri kávovom drinku sme sa stretli takisto s rôznymi kombináciami. Takže je to skôr o tom, čo nám viac chutí.

Zdroj/Foto: Škola baristu

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Pondelok, 14.1. 2019 - 1.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 2.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 3.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 4.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 5.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 6.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 7.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 8.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 9.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 10.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 11.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 12.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 13.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 14.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 15.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 16.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 17.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 18.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
    13233
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Pondelok, 14.1. 2019 - 19.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Sobota, 2.2. 2019 - 1.deňMajstrovstvá Slovenska v príprave kávy BARISTA 2019

Pondelok, 14.1. 2019 - 20.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019

Sobota, 2.2. 2019 - 1.deň1. Kávový ples

Sobota, 2.2. 2019 - 2.deňMajstrovstvá Slovenska v príprave kávy BARISTA 2019

Pondelok, 14.1. 2019 - 21.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019

Sobota, 2.2. 2019 - 2.deň1. Kávový ples

Pondelok, 14.1. 2019 - 22.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 23.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 24.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 25.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 26.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 27.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 28.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 29.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 30.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 31.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 32.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 33.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 34.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 35.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 36.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 37.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 38.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 39.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 40.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 41.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Pondelok, 14.1. 2019 - 42.deňZIMNÝ FESTIVAL JEDLA 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930