Späť

Barista Junior 2017

Utorok, 9.5. 2017, 00:04

V priestoroch SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa 21. a 22. marca 2017 konal 9. ročník Majstrovstiev Slovenska Barista Junior 2017. Do súťaže mladých baristov sa prihlásilo 14 súťažiacich, žiakov stredných odborných škôl s gastronomickým zameraním a hotelových akadémií, z 11 stredných škôl zo všetkých kútov Slovenska - od Bratislavy po Prešov.

Súťaž sa začala už v utorok popoludní skúškou strojov na prípravu kávy a náročným testom, ktorý preveril teoretické znalosti súťažiacich o káve. Po teste nasledovalo zoznámenie sa organizátorov, súťažiacich a ich sprevádzajúcich učiteľov s porotcami na malej recepcii.

V stredu ráno bola pre súťažiacich a hostí pripravená jedáleň školy, kde sa po oficiálnom otvorení súťaže, slávnostnom príhovore riaditeľa školy RNDr. Rudolfa  Mišáka a organizačných a technických usmerneniach hlavným odborným garantom súťaže Stanislavom Cibuľom,  postavili ku kávovarom prví súťažiaci.

Súťaž mala presné a veľmi prísne stanovené pravidlá. Súťažiaci mali 10 minút na prípravu pracoviska. Samotný súťažný čas bol len 15 minút a v priebehu neho každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 4 chuťovým komisárom 4 porcie espressa, 4 porcie cappuccina, 4 porcie voľného kávového nápoja podľa vlastného výberu. Rozmanitosť chutí pri voľných nápojoch bola vítaným oživením súťaže a nádejou pre nás - budúcich hostí. Porota sledovala nielen techniku práce baristu a kvalitu podaných kávových nápojov, ale aj stanovený časový limit, pretože každá jedna sekunda prekročenia času predstavovala stratu jedného bodu v celkovom hodnotení. Súťažiacich povzbudzovali a výbornú atmosféru vytvárali fanúšikovia, doprovodné tímy aj  celé publikum tvorené žiakmi školy.

Na priebeh a regulérnosť súťaže dohliadala odborná porota, zložená z odborníkov v oblasti baristiky. Boli medzi nimi majitelia kaviarní, profesionálni baristi, majitelia firiem zaoberajúcich sa distribúciou a pražením kávy.

Odborní komisári hodnotili celkovú chuť pripravených nápojov - najmä vyváženosť chuti, harmóniu a arómu. Dôraz kládli aj na prezentáciu nápoja, to znamenalo celkový vizuálny dojem z nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov pri servise, teplotu nápoja, použité ingrediencie pri príprave voľného nápoja. Hodnotená bola aj baristická technika pri práci s kávovarom a mlynčekom, čistota a hygiena na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob, akým barista speňoval  mlieko. Dobrý barista musí byť aj v dobrom kontakte s hosťom, preto bolo dôležité osobné vystupovanie a jeho kreativita.

Práca poroty bola veľmi náročná, pretože všetci súťažiaci preukázali nielen lásku ku káve, ale aj veľmi dobré baristické zručnosti a teoretické vedomosti. Každý chcel v súťaži vyhrať a byť lepší ako súperi. Nie všetci mohli však byť víťazmi. Ale šanca je aj na budúci rok, a to bude už 10. ročník súťaže  baristov v Nových Zámkoch!

Porota nakoniec udelila ceny za 1., 2. a 3. miesto, cenu za najlepšie cappuccino, cappuccino technikou latte art, cenu za najlepší voľný nápoj nealkoholický a ďalšiu za voľný nápoj alkoholický, cenu za najlepšiu prezentáciu, cenu za  najlepšie technické prevedenie espressa a najlepšie výsledky dosiahnuté v teste.

A takéto boli oficiálne výsledky, ktoré vyhlásila porota?

Barista Junior 2017

1. miesto (+ najlepšia prezentácia): Michaela Nemcová, Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava

2. miesto: Jadranka Jakabová, SOŠ HSO, Zdravotnícka 3, Nové Zámky

3. miesto: Martina Rapcová, SOŠ HSaO, Jabloňová 1351, Zvolen

Najlepší alko nápoj: Marek Svitek, SOŠ HSO, Školská 5, Banská Bystrica

Najlepší nealko nápoj: Pavel Kuruc, SOŠ HSO, Zdravotnícka 3, Nové Zámky

Najlepší test: Alex Kálovič, SOŠ OaS, Lomonosovova 2797, Trnava

Najlepšia technika: Michaela Krajčovičová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera, Stromová 34, Piešťany

Najlepšie cappuccino: Adam Laczko, Súkromná SIŠ, L. Novomestského 2070, Rimavská Sobota

Najlepšie latte art: Anita Korinková, Hotelová akadémia, Baštová 1 , Prešov

--------------------------------------------------------------------------------------

Zdroj: Ing. Dušan Korytár, učiteľ odborných predmetov SOŠ HSO Nové Zámky

Foto: Škola baristu

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30