Barista Junior 2017
Utorok, 9.5. 2017, 00:04V priestoroch SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa 21. a 22. marca 2017 konal 9. ročník Majstrovstiev Slovenska Barista Junior 2017. Do súťaže mladých baristov sa prihlásilo 14 súťažiacich, žiakov stredných odborných škôl s gastronomickým zameraním a hotelových akadémií, z 11 stredných škôl zo všetkých kútov Slovenska - od Bratislavy po Prešov.
Súťaž sa začala už v utorok popoludní skúškou strojov na prípravu kávy a náročným testom, ktorý preveril teoretické znalosti súťažiacich o káve. Po teste nasledovalo zoznámenie sa organizátorov, súťažiacich a ich sprevádzajúcich učiteľov s porotcami na malej recepcii.
V stredu ráno bola pre súťažiacich a hostí pripravená jedáleň školy, kde sa po oficiálnom otvorení súťaže, slávnostnom príhovore riaditeľa školy RNDr. Rudolfa Mišáka a organizačných a technických usmerneniach hlavným odborným garantom súťaže Stanislavom Cibuľom, postavili ku kávovarom prví súťažiaci.
Súťaž mala presné a veľmi prísne stanovené pravidlá. Súťažiaci mali 10 minút na prípravu pracoviska. Samotný súťažný čas bol len 15 minút a v priebehu neho každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 4 chuťovým komisárom 4 porcie espressa, 4 porcie cappuccina, 4 porcie voľného kávového nápoja podľa vlastného výberu. Rozmanitosť chutí pri voľných nápojoch bola vítaným oživením súťaže a nádejou pre nás - budúcich hostí. Porota sledovala nielen techniku práce baristu a kvalitu podaných kávových nápojov, ale aj stanovený časový limit, pretože každá jedna sekunda prekročenia času predstavovala stratu jedného bodu v celkovom hodnotení. Súťažiacich povzbudzovali a výbornú atmosféru vytvárali fanúšikovia, doprovodné tímy aj celé publikum tvorené žiakmi školy.
Na priebeh a regulérnosť súťaže dohliadala odborná porota, zložená z odborníkov v oblasti baristiky. Boli medzi nimi majitelia kaviarní, profesionálni baristi, majitelia firiem zaoberajúcich sa distribúciou a pražením kávy.
Odborní komisári hodnotili celkovú chuť pripravených nápojov - najmä vyváženosť chuti, harmóniu a arómu. Dôraz kládli aj na prezentáciu nápoja, to znamenalo celkový vizuálny dojem z nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov pri servise, teplotu nápoja, použité ingrediencie pri príprave voľného nápoja. Hodnotená bola aj baristická technika pri práci s kávovarom a mlynčekom, čistota a hygiena na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob, akým barista speňoval mlieko. Dobrý barista musí byť aj v dobrom kontakte s hosťom, preto bolo dôležité osobné vystupovanie a jeho kreativita.
Práca poroty bola veľmi náročná, pretože všetci súťažiaci preukázali nielen lásku ku káve, ale aj veľmi dobré baristické zručnosti a teoretické vedomosti. Každý chcel v súťaži vyhrať a byť lepší ako súperi. Nie všetci mohli však byť víťazmi. Ale šanca je aj na budúci rok, a to bude už 10. ročník súťaže baristov v Nových Zámkoch!
Porota nakoniec udelila ceny za 1., 2. a 3. miesto, cenu za najlepšie cappuccino, cappuccino technikou latte art, cenu za najlepší voľný nápoj nealkoholický a ďalšiu za voľný nápoj alkoholický, cenu za najlepšiu prezentáciu, cenu za najlepšie technické prevedenie espressa a najlepšie výsledky dosiahnuté v teste.
A takéto boli oficiálne výsledky, ktoré vyhlásila porota?
Barista Junior 2017
1. miesto (+ najlepšia prezentácia): Michaela Nemcová, Hotelová akadémia Mikovíniho 1, Bratislava
2. miesto: Jadranka Jakabová, SOŠ HSO, Zdravotnícka 3, Nové Zámky
3. miesto: Martina Rapcová, SOŠ HSaO, Jabloňová 1351, Zvolen
Najlepší alko nápoj: Marek Svitek, SOŠ HSO, Školská 5, Banská Bystrica
Najlepší nealko nápoj: Pavel Kuruc, SOŠ HSO, Zdravotnícka 3, Nové Zámky
Najlepší test: Alex Kálovič, SOŠ OaS, Lomonosovova 2797, Trnava
Najlepšia technika: Michaela Krajčovičová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera, Stromová 34, Piešťany
Najlepšie cappuccino: Adam Laczko, Súkromná SIŠ, L. Novomestského 2070, Rimavská Sobota
Najlepšie latte art: Anita Korinková, Hotelová akadémia, Baštová 1 , Prešov
--------------------------------------------------------------------------------------
Zdroj: Ing. Dušan Korytár, učiteľ odborných predmetov SOŠ HSO Nové Zámky
Foto: Škola baristu