Späť

BARISTA JUNIOR 2016: Šampiónom sa stal Šimon Janík

Štvrtok, 7.4. 2016, 18:03

Mladí baristi si zmerali sily na 8. ročníku „neoficiálnych“ Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a cocktailov BARISTA JUNIOR 2016, ktorý v dňoch 8. a 9. marca 2016 v spolupráci so Školou baristu Stanislava Cibuľu zorganizovala Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.

Každým rokom úroveň súťažiacich rastie. Je samozrejmosťou, že už študenti dokážu na cappuccino vykúzliť aj náročnejšie obrázky, preto jednou z cien, ktorú mohli získať, bola kategória  cappuccino „latte art“. Prihlásiť sa mohli žiaci stredných odborných škôl a hotelových akadémií z celého Slovenska, súťaže sa tento rok zúčastnilo 16 súťažiacich z 13 stredných škôl. Každý súťažiaci musel pri registrácii na súťaž odovzdať osobne aj receptúru voľného nápoja spolu s jeho fotografiou.

Súťaž sa začala už v utorok popoludní skúškou kávovarov na prípravu kávy – a náročným testom, ktorý preveril teoretické znalosti súťažiacich o káve. V stredu ráno, 9. marca 2016, bola pre súťažiacich pripravená jedáleň školy, kde sa po oficiálnom otvorení súťaže, slávnostnom príhovore riaditeľa školy RNDr. Rudolfa  Mišáka a organizačných a technických usmerneniach hlavným odborným garantom súťaže,  postavili ku kávovarom prví súťažiaci.

Súťaž mala presne, a veľmi prísne stanovené pravidlá. Súťažiaci mal 10 minút na prípravu pracoviska. Samotný súťažný čas bol len 15 minút a v priebehu neho každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť 4 chuťovým komisárom 4 porcie espressa, 4 porcie cappuccina, 4 porcie voľného nápoja - cocktailu podľa vlastného výberu. Za prekročenie limitu sa mu však odpočítavali body z celkového bodového hodnotenia. A to veru mohlo poriadne ovplyvniť celkový výsledok, pretože každá jedna sekunda prekročenia času predstavovala stratu jedného bodu.

Súťažiacich povzbudzovali a výbornú atmosféru vytvárali fanúšikovia, doprovodné tímy aj celé publikum tvorené žiakmi školy.

Na priebeh a regulárnosť súťaže dohliadala odborná porota, zložená zo špičkových odborníkov v oblasti baristiky. Boli medzi nimi majitelia kaviarní, profesionálni baristi, majitelia firiem zaoberajúcich sa distribúciou a pražením kávy – všetko odborníci, ktorí s kávou dennodenne žijú, majú ju radi v každej podobe a čase, rozumejú jej príprave a vedia ju v tej najlákavejšej a najvoňavejšej podobe pripraviť pre všetkých, ktorí tiež neodolajú jej čaru.

Práca poroty bola veľmi náročná, pretože všetci súťažiaci preukázali nielen lásku ku káve, ale aj veľmi dobré baristické zručnosti a teoretické vedomosti. Každý chcel vyhrať a byť lepší ako súperi.

Porota nakoniec udelila ceny a víťazmi súťaže BARISTA JUNIOR 2016 sa stali:

1. miesto: Šimon Janík, Hotelová akadémiaĽudovíta Wintera, Piešťany

"Zo svojho umiestnenia som mal veľkú radosť. Je skvelé, že sa organizujú sútaže aj pre juniorov, kde možu naplno prejaviť svoje schopnosti. Na tomto ročníku sa zúčastnilo mnoho šikovných baristov, takže konkurencia bola veľká. Je to skvelý pocit byt ohodnotený za to, čo robíte a k čomu máte vášeň. Výhra ma motivuje, aby som na sebe neprestával pracovať a zlepšoval sa, a zároveň je to uznanie zo strany profesionálov z oblasti baristiky a barmanstva, čo ma nesmierne teší."

2. miesto: Silvia Gregorová, SOŠ HSaO, Zvolen

„Druhé miesto na súťaži Barista Junior pre mňa znamená veľa. Bola to posledná veľká súťaž v kategórii Junior a posledná príležitosť reprezentovať školu, keďže som v poslednom ročníku. Toto umiestnenie ma utvrdilo v tom, že práca baristu je to, čomu sa v budúcnosti chcem venovať. Všetci súťažiaci podali výborný výkon, a preto som bola šťastná, že sa mi podarilo získať druhé miesto.“

3. miesto: Ivana Palgutová, Hotelová akadémia, Prešov

 

Najlepšie cappuccino: Marek Svitek, SOŠ HSaO, Banská Bystrica

Najlepšie cappuccino latte art: Silvia Gregorová, SOŠ HSaO, Zvolen

„Priznám sa, že cenu za najlepšie cappuccino latte art som vôbec nečakala. V tejto kategórií som súťažila prvýkrát. Za touto cenou sa ukrývajú hodiny tréningu, ale aj veľká podpora mojich blízkych. Som veľmi šťastná, že sa mi to podarilo.“

Najlepší nealkoholický voľný nápoj: Anita Korinkoová, Hotelová akadémia, Prešov

Najlepší Bacardi voľný nápoj: Dominik Prílepok, SOŠ DS, Rimavská Sobota

Najlepšia technika: Michaela Pevná, SOŠ OaS, Trenčín

"Keď zaznelo moje meno pri odovzdávaní ceny za najlepšiu techniku, bola som milo prekvapená. Táto cena ma motivovala k tomu, aby som sa ďalej zdokonaľovala a dosiahla ešte lepšie výsledky v ďalších súťažiach. Je to pre mňa dosť velký úspech."

Najlepší výsledok v teste: Šárka Šulyová, SOŠ OaS, Púchov

Najlepší nováčik: Jadranka Jakabová, SOŠ HSO, Nové Zámky

"Ocenenie za najlepšieho novačika súťaže pre mňa osobne znamená naozaj veľmi veľa. Bola to moja prvá veľká súťaž a určite ma to ocenenie motivovalo, aby som sa zlepšovala stále viac a viac. Nečakala som na žiadnu cenu, kedže prvá súťaž je prvá súťaž, no bola som veľmi milo prekvapená, šokovaná a šťastná zároveň."

---------------------------------------------------------------------------

Text: Ing. Katarína Kořenková

Foto: organizátor

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30