Barista Junior 2015: Majstrom Slovenska je Marek Beneš
Štvrtok, 2.4. 2015, 01:54V priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa 25. 3. 2015 konal už 7. ročník majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a čajového nápoja BARISTA JUNIOR. Svoje zručnosti si tu zmerali mladí baristi z rôznych kútov Slovenska.
Majstrovstiev sa môžu zúčastniť len študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémií, ktorí už absolvovali aspoň jednu baristickú súťaž, prípadne majú skúsenosť s prácou na pákovom kávovare. Tento rok ich bolo dokopy šestnásť.
Deň pred súťažou sa všetci zišli v priestoroch školy a vyskúšali si súťažné stroje, losovali poradie a písali test, ktorý bol zameraný na základné vedomosti o histórií a príprave kávy a čaju. Zároveň si vypočuli prednášku odborníka na gurmánsku kávu Michala Šturca, ktorý za ňou precestoval vyše 50 krajín sveta.
Samotnú súťaž na ďalší deň otvorili Alžbeta Borošová a riaditeľ hostiteľskej školy RNDr. Rudolf Mišák. V porote sa zišli odborníci a profesionálni baristi z celého Slovenska. Súťažiacich pritom hodnotila technická (2 členovia) a chuťová komisia (4 členovia) a predseda poroty podľa nasledovných kritérií:
• Hodnotenie chuti -hodnotí sa chuťová kvalita pripravených nápojov, vyváženosť' chuti, harmónia a aróma
• Prezentácia nápoja - hodnotí sa celkový vizuálny dojem nápoja, použitie správnych šálok a doplnkov, teplota nápoja, použité prísady pri príprave voľného nápoja; taktiežslovná prezentácia nápoja chuťovým komisárom, charakter nápoja, prípadne doporučený čas podávania voľného nápoja, atď.
• Baristická technika - hodnotí sa technika baristu pri práci s kávovarom a mlynčekom(mletie, dávkovanie, utlačenie kávy); čistota a hygiena na pracovisku; správne extrahovanie kávy; tiež spôsob, akým barista speňuje mlieko
• Osobné vystupovanie -hodnotí sa baristovo majstrovstvo, znalosti o káve a čaji, kreativita baristu, vzťah k obecenstvu, moderátorovi, rozhodcom
Súťažiaci mali 10 minút na prípravu pracoviska, čo zahŕňalo prípravu stola pre porotu a všetky potrebné vecí na prípravu súťažných nápojov. Ďalších 15 minút mali na servis a prípravu 4 porcií espressa, 4 porcií cappuccina a 4 porcií svojho voľného čajového nápoja. A na záver 10 minút na upratanie pracoviska.
Na priebeh súťaže dohliadal ako každý rok odborný garant Stanislav Cibuľa. Po skončení posledného súťažiaceho sa v plnom očakávaní čakalo na spracovanie, spočítavanie a vyhlásenie výsledkov. Každý súťažiaci si zo sebou odniesol diplom za účasť. Udeľovali sa ceny za prvé, druhé, tretie miesto, za najlepšie espresso, cappuccino, za najlepší voľný čajový nápoj, či cena za najlepšiu prezentáciu a techniku.
Prvenstvo si napokon vybojoval Marek Beneš: „Na súťaž som sa intenzívne pripravoval tri dni, a to v škole a cez víkend v kaviarni Olymp v Dubnici nad Váhom, kde pracujem. Neočakával som žiaden úspech na tejto súťaži z dôvodu, že dva dni pred ňou som mal veľa práce na obhajobách mojej praktickej maturitnej skúšky, ktorou bola baristika. Konkurencia bolo najsilnejšia, a preto som nečakal žiadnu cenu. Veľmi ma napokon víťazstvo potešilo a posunulo dopredu. Touto cestou by som sa chcel poďakovať pani profesorke Ing. Milene Mjartanovej za to, že ma priviedla k baristike a pani profesorke Ing. Norike Nápokej za to, že ma pripravila a mala pevne nervy so mnou. Som rad, že skúsenosti, ktoré som o baristike nadobudol, budem využívať naďalej a tešiť ľudí kvalitnou kávou a nápojmi z nej.“
Výsledky majstrovstiev Slovenska BARISTA JUNIOR 2015
1. miesto Marek Beneš (SOŠ OaS Trenčín)
2. miesto Samuel Chlpek (SOŠ OaS Prievidza)
3. miesto Diana Ferencová (SOŠ HSO Nové Zámky)
Najlepšie cappuccino: Patrik Ruman (SOŠ OaS Zvolen)
Najlepšie cappuccino latte art: Marek Galko (SOŠ OaS Žiar nad Hronom)
Najlepší alkoholický nápoj z čaju: Samuel Chlpek (SOŠ OaS Prievidza)
Najlepší nealkoholický nápoj z čaju: Dominik Prílepok (SOŠ DS Rimavská Sobota)
Najlepšia prezentácia: Kristína Letková (HA Mikovíniho Bratislava)
Najlepšie espresso: Marek Beneš (SOŠ OaS Trenčín)
Najlepšia technika: Šimon Janík (HA Ľudovíta Wintera Piešťany)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Zdroj: Organizátor SOŠ HSO
Foto: archiv Škola baristu