Späť

SCAE Slovensko má nové vedenie

Piatok, 1.5. 2015, 00:24

Slovenskí členovia SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) nedávno volili po novom už troch koordinátorov na nové dvojročné funkčné obdobie. GASTROweb prináša prvé reakcie nových koordinátorov.

Jayne Richards, SCAE membership manager, 28. apríla 2015 oznámila členom SCAE na Slovensku výsledky volieb nových koordinátorov. Doteraz jednotlivé krajiny zastupoval len jeden, národný koordinátor. Po novom sú už traja – pribudol koordinátor pre vzdelávanie a pre eventy. Doterajšieho národného koordinátora Stanislava Cibuľu na tejto pozícii vystriedal Tomáš Callo. Koordinátorom pre eventy bol zvolený Marek Lőrincz a koordinátorom pre vzdelávanie Šimon Staš.

Tomáš Calo, národný koordinátor

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

„Lebo som nespokojná duša. Vnímam, že Slovensko má šikovných ľudí, ktorí dokázali uspieť aj v rámci svetových súťaží. Nemal som však pocit, žeby súmerne s týmto napredovala aj slovenská baristická scéna. Mám na mysli hlavne úroveň a množstvo súťaží a školení. O šírení vedomostí o výberovej káve ani nevraviac. Dnes európska baristická scéna skvele spolupracuje, ľudia v nej sú ochotní pomáhať školeniami a workshopmi, ale na Slovensku sa nič z toho nedialo, za všetkým sme museli cestovať do zahraničia. Káva to sú aj pražiari - a tí tu nemali vôbec nič. Slovensko dnes nemá jediného rozhodcu na súťaže, na každé majstrovstvá je potrebné riešiť zahraničných porotcov, čo je pomerne nákladná záležitosť. Takže áno, hnali ma negatívne skúsenosti a chuť to zmeniť.“

Rozloženie na troch koordinátorov

„Skvelá vec! Práca koordinátora nie je platená, a teda každý z nás máme svoju prácu, ktorá nás živí. Ak nemá byť koordinátorstvo iba o jednej súťaži, tak toto rozdelenie je skvelá vec. Aj keď sme sa so Šimonom Stašom a Marekom Lőrinczom už pred kandidatúrou bavili, že skôr ako o nejakom delení to bude o spolupráci, takže nebude to presne vyhranené na konkrétne osoby.“

Plány a ciele

„V prvom rade nie moje, ale naše. Všetci traja sme dali dokopy ciele, na ktorých budeme pracovať. A o ktorých budeme aj informovať, lebo toto je jedna z vecí, ktoré v minulosti veľmi chýbali. Plány sú veľké a ja dúfam, že sa nám väčšinu z nich podarí splniť. Šimon je plný energie, Marek má dostatok skúseností, takže keď im nebudem veľmi zavadzať, tak to zvládneme (úsmev).“

Marek Lőrincz, koordinátor pre eventy

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

„Starostí mám vyše hlavy. Nechcel som kandidovať, no nie je mi ľahostajné, čo je s baristickou scénou, keďže som tam už dlhšie a zažil som kadečo. No oslovili ma viacerí, žeby som mal kandidovať, tak som napokon súhlasil. No spoluprácu som si vedel predstaviť len s ľuďmi, s ktorými som už prišiel do styku.“

Rozdelenie na troch koordinátorov

„Novú formu rozdelenia úloh vnímam veľmi pozitívne, nakoľko pre jedného človeka je to príliš veľa. A okrem toho tomu venujeme svoj voľný čas, ktorý často nemáme a funkcia koordinátora je bez honoráru, no pri rozdelení úloh nám to dúfam pôjde. Navyše sme dostatočne motivovaní podporou od ľudí, ktorí tvoria kávovú scénu.“

Plány a ciele

„Plány sme si určili už pri kandidatúre, no za pár dní máme osobné stretnutie a na ňom si pripravíme a rozdelíme úlohy.“

Šimon Staš, koordinátor pre vzdelávanie

Prečo sa rozhodol kandidovať?

„Oslovili ma priamo niektorí baristi s tým, že zloženie Callo, Lőrincz, Staš by bolo dobré hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade ide o spojenie niekoľkoročných skúseností s prácou s kávou, ako aj vzdelávaním baristov (Tomáš vychoval dvoch vicemajstrov sveta) prepojených mladým „driveom“. Taktiež je výborné, že sme každý z iného kraja, a tak pokrývame západ, stred a východ Slovenska. Naším cieľom nebolo, a informovali sme o tom aj SCAE v Londýne, nejako bližšie špecifikovať, kto bude koordinátor pre vzdelanie a kto pre komunikáciu. Dohoda je jednoznačná, tieto funkcie zastrešujeme spoločne s Marekom, ale aj s Tomášom.“

Čo je náplňou koordinátora pre vzdelávanie?

„Koordinátor pre vzdelanie musí rozumieť a mať skúsenosti so vzdelávacím systémom SCAE. Musí propagovať systém vzdelávania Coffee Diploma a taktiež sa podieľať na organizácií kurzov. Taktiež musí vyvíjať snahu o zvyšovanie počtu školiteľov s certifikátom AST (authorized SCAE trainer). Popri vzdelávaní musí organizovať aj workshopy o systéme Coffee Diploma. Mal by vytvoriť zoznam školiacich stredísk a uverejňovať termíny v rámci krajiny, respektíve blízkeho okolia (pre mňa sú to krajiny V4). Jeho úlohou je aj vytváranie reportov o týchto činnostiach. A nakoniec je jeho úlohou propagovať systém vzdelávania aj pre nadšencov, neprofesionálov.“

Plány a ciele

„Spolu s Tomášom a Marekom sme vytvorili určitý plán na najbližšie roky, ktorý sa týka všetkých oblastí, a síce (1) súťaží, všetkých kategórií a ich možného rozdelenia na niekoľko podujatí, (2) zvýšenia transparentnosti a s tým súvisiaceho povedomia o SCAE na Slovensku, (3) komunikácie, jej zlepšenia a vytvorenia otvorenej platformy na komunikáciu pre členov aj nečlenov, (4) lokálnej činnosti SCAE a (5) školení, máme na mysli nielen baristov, ale aj pražiarov, či vytvorenie nových medzinárodne uznávaných slovenských rozhodcov.“

Zdroj: SCAE, redakcia

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30