Späť

Moja káva: Roxana Róthová

Streda, 26.11. 2014, 23:14

Toto leto celý kávový svet, vrátane Slovenska, zasiahla vlna prípravy kávy metódou cold brew. Baristka Roxana Róthová, pôsobiaca v banskobystrickom Leroy Bar & Café, to pretavila do podoby cold brew nanukov.

„Rozmýšľala som ako náš cold brew obohatiť niečím novým a zaujímavým. Inšpirácia prišla od Edda Kimbera z Londýna. Ten vytvoril prvé kávové nanuky v kombinácii cold brew, kardamom a mliečna čokoláda vytváraním tzv. chocopops (s čokoládou) a mocapops (s mokou). V tom momente moje kroky viedli  do kuchynských potrieb, kúpila som si formy na nanuky a začala experimentovať. Výsledok a jednoduchosť prípravy ma príjemne prekvapili. Odvtedy som si vychutnávala horúci deň s cold brew nanukom,“  vysvetľuje Roxana Róthová.

Najskôr obľubovala klasické chocopops (čokoláda, resp. čokoládové mlieko s cold brew kávou), no postupne začala viac experimentovať a snažiť sa vyťažiť čo najviac z ovocných etiópskych káv, ktoré pomaly začínali prichádzať na trh koncom leta.

Vybrala sa dvomi rôznymi smermi: „Prvým z nich bolo zvýraznenie prirodzenej ovocnosti afrických káv pridávaním čerstvého ovocia (ríbezle, maliny, pomaranče alebo čučoriedky), či už priamo do aeropressu, ktorý som používala na prípravu cold brew alebo ich vylisovaných štiav priamo do nanukov. Keďže univerzálny recept neexistuje, najkrajšia na tom všetkom bola neobmedzená možnosť rôznych variácií, tak ako je tomu pri cold brew,“ hovorí Roxana.

Druhým smerom, ktorým sa vydala, boli kávové nanuky pre dospelých – s pridávaním alkoholu, pričom najviac sa osvedčili likéry. Pre tých, ktorí majú radšej čokoládovejšie chute určite viac vyhovovali kombinácie s Bailey´s, Kahluou či Frangelicom. „Keďže ja milujem ovocné chute a Bentiannu, musela som to jednoducho spojiť dokopy. A tu je výsledok,“ uzatvára Roxana Róthová.

Roxana Róthová: Cold brew nanuk s BentianouCOLD BREW NANUK S BENTIANNOU

500 ml cold brew – lepšie sú ovocnejšie kávy, použila som Hunda Oli z Etiópie od Illimité

100 ml smotany

40 ml likéru Bentianna

10 ml javorového sirupu

10 g pomletého kardamomu

Postup: Vo veľkom mixing glasse zmiešajte dokopy všetky ingrediencie a nalejte ich do foriem na nanuky a vložte do mrazničky. Po zhruba hodine, keď cold brew začne tuhnúť, vložte paličku do nanuku. Ak chcete robiť dvojvrstvový nanuk, nalejte najskôr Bentiannu zmiešanú s kardamomom, a keď zmrzne, dolejte ostatné ingrediencie. Som pevne presvedčená, že cold brew nanuky budú hitom budúceho leta.

Foto: archív R. Róthovej

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031