Moja káva: Miroslav Boltvan
Sobota, 11.3. 2017, 23:18Pôsobí v kaviarni Five Points v bratislavskom Starom Meste ako barista. Podľa neho je to presne tak, že človek musí nájsť prácu, ktorá ho bude napĺňať a bude ju robiť najlepšie.
„A ja som ju našiel - je to káva. Práca sa obrátila na hobby, ktoré ma nikdy neomrzí. No nebolo to tak vždy. Všetko to začalo dvomi slovami: piccolo neexistuje,“ hovorí Miroslav Boltvan a pokračuje: „Bolo to asi pred štyrmi rokmi. Od tohto momentu som sa začal viac zaujímať o kávu, názvoslovie nápojov a ich prípravu. V tom období som sa presťahoval do hlavného mesta a možno s trochou šťastia, možno náhodou som sa zamestnal v kaviarni, v ktorej barista - dnes môj veľmi dobrý kamarát - aj naozaj bol barista a o káve čo-to vedel. Vtedy som sa zoznámil s technikou latte art, zapáčilo sa mi to, a tak som sa tomu začal venovať. Sledoval som kolegu ako pení mlieko, pozeral videa na youtube, bol som taký samouk. Po pár mesiacoch sa mi podarili prvé vzory. Keď som už vedel niekoľko vzorov, šiel som na kurz latte artu do 9gramscoffee, aby som sa zdokonalil a dosť mi to pomohlo. Odstránil som chyby, ktoré som robil a vylepšil si techniku a dnes pre nich skolím latte art ja.“
Začalo to latte artom, ale tam to u Miroslava Boltvana neskončilo. Káva ho zaujala natoľko, že stále zhromažďoval ďalšie informácie, čítal a stále číta každú dostupnú literatúru a zaujíma sa o všetko, čo sa týka kávy a jej prípravy, od pestovania až po šálku skvelého espressa. Navyše vždy sa rád rozpráva s ľuďmi, ktorí majú viac skúsenosti a znalosti, ako on a považuje to za veľký prínos.
„Obľubujem výberové kávy, rád ochutnávam kávy z rôznych kútov sveta. Baví ma objavovať chute, ktoré tieto kávy v sebe ukrývajú a až pri ich ochutnaní pochopíte to, keď vám niekto povedal, že káva je ovocie. Nedávno som prvýkrát ochutnal výberovú kávu z Brazílie (FAF Bob-o-Link) a úplne ma očarila. Mala jemne zamatové telo s plnou chuťou mandlí, ktoré boli úplne výrazné, jednoducho úžasná káva. Pripravil som si ju ako espresso, no úžasne chutí aj v cappuccine. Je to z farmy, ktorá hľadí na životné prostredie, vytváranie zelených koridorov pre živočíchy, chránia vodné pramene a káva je pestovaná čisto organicky. A taktiež začali zvyšovať vedomosti ľudí, ktorí sú zamestnancami na farme,“ vysvetľuje Miroslav.
Ako poznamenáva, je jedným z tých workoholikov, ktorí si nosia prácu aj domov. „Rád si pripravujem kávu aj doma alternatívnymi spôsobmi. Mám chemex a hrozne ma baví pripravovať si v ňom kávu. Alternatívne metódy sú úžasné, pretože doma si môžete spraviť úžasnú kávu a hlavne každá môže byť iná. Dá sa to však aj ľahko pokaziť. Chce to malý tréning, ale zvládne to každý. Úžasné je najmä to, že sa dá s kávou experimentovať, môžete upravovať pomer káva/voda alebo upravovať hrúbku mletia, dĺžku lúhovania a vždy dostanete o niečo inú chuť. Odporúčam to každému, kto ma rád dobrú kávu a rad si ju spraví sám. Dnes sú tieto metódy veľmi dostupne, na internete alebo v coffee shopoch sa dá kúpiť všetko, čo na domácu prípravu kávy potrebujete,“ uzatvára.
Foto: archív M. Boltvana