Späť

Moja káva: Miroslav Boltvan

Sobota, 11.3. 2017, 23:18

Pôsobí v kaviarni Five Points v bratislavskom Starom Meste ako barista. Podľa neho je to presne tak, že človek musí nájsť prácu, ktorá ho bude napĺňať a bude ju robiť najlepšie.

„A ja som ju našiel - je to káva. Práca sa obrátila na hobby, ktoré ma nikdy neomrzí. No nebolo to tak vždy. Všetko to začalo dvomi slovami: piccolo neexistuje,“ hovorí Miroslav Boltvan a pokračuje: „Bolo to asi pred štyrmi rokmi. Od tohto momentu som sa začal viac zaujímať o kávu, názvoslovie nápojov a ich prípravu. V tom období som sa presťahoval do hlavného mesta a možno s trochou šťastia, možno náhodou som sa zamestnal v kaviarni, v ktorej barista  - dnes môj veľmi dobrý kamarát - aj naozaj bol barista a o káve čo-to vedel. Vtedy som sa zoznámil s technikou latte art, zapáčilo sa mi to, a tak som sa tomu začal venovať. Sledoval som kolegu ako pení mlieko, pozeral videa na youtube, bol som taký samouk. Po pár mesiacoch sa mi podarili prvé vzory. Keď som už vedel niekoľko vzorov, šiel som na kurz latte artu do 9gramscoffee, aby som sa zdokonalil a dosť mi to pomohlo. Odstránil som chyby, ktoré som robil a vylepšil si techniku a dnes pre nich skolím latte art ja.“

Začalo to latte artom, ale tam to u Miroslava Boltvana neskončilo. Káva ho zaujala natoľko, že stále zhromažďoval ďalšie informácie, čítal a stále číta každú dostupnú literatúru a zaujíma sa o všetko, čo sa týka kávy a jej prípravy, od pestovania až po šálku skvelého espressa. Navyše vždy sa rád rozpráva s ľuďmi, ktorí majú viac skúsenosti a znalosti, ako on a považuje to za veľký prínos.

„Obľubujem výberové kávy, rád ochutnávam kávy z rôznych kútov sveta. Baví ma objavovať chute, ktoré tieto kávy v sebe ukrývajú a až pri ich ochutnaní pochopíte to, keď vám niekto povedal, že káva je ovocie. Nedávno som prvýkrát ochutnal výberovú kávu z Brazílie (FAF Bob-o-Link) a úplne ma očarila. Mala jemne zamatové telo s plnou chuťou mandlí, ktoré boli úplne výrazné, jednoducho úžasná káva. Pripravil som si ju ako espresso, no úžasne chutí aj v cappuccine. Je to z farmy, ktorá hľadí na životné prostredie, vytváranie zelených koridorov pre živočíchy, chránia vodné pramene a káva je pestovaná čisto organicky. A taktiež začali zvyšovať vedomosti ľudí, ktorí sú zamestnancami na farme,“ vysvetľuje Miroslav.

Ako poznamenáva, je jedným z tých workoholikov, ktorí si nosia prácu aj domov. „Rád si pripravujem kávu aj doma alternatívnymi spôsobmi. Mám chemex a hrozne ma baví pripravovať si v ňom kávu. Alternatívne metódy sú úžasné, pretože doma si môžete spraviť úžasnú kávu a hlavne každá môže byť iná. Dá sa to však aj ľahko pokaziť. Chce to malý tréning, ale zvládne to každý. Úžasné je najmä to, že sa dá s kávou experimentovať, môžete upravovať pomer káva/voda alebo upravovať hrúbku mletia, dĺžku lúhovania a vždy dostanete o niečo inú chuť. Odporúčam to každému, kto ma rád dobrú kávu a rad si ju spraví sám. Dnes sú tieto metódy veľmi dostupne, na internete alebo v coffee shopoch sa dá kúpiť všetko, čo na domácu prípravu kávy potrebujete,“ uzatvára.  

Foto: archív M. Boltvana

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031