Späť

Moja káva: Martin Černík

Štvrtok, 12.3. 2015, 14:56

Pôvodne mu bola bližšia viac mixológia ako baristika. Zlom nastal jeho príchodom do kaviarne Segretto del Caffé a neskôr do Thalmeineru v Trnave. Obe tieto oblasti aktuálne skĺbil vo svojom kávovom drinku French Monk.

„Baristika nebola pre mňa vždy prioritou, či už hovoríme  o káve ako nápoji, alebo o možnostiach jej prípravy. Už počas štúdia na Hotelovej akadémii V Piešťanoch som totiž  viac inklinoval k príprave miešaných drinkov, mixológii a barovej kultúre ako takej. Vedel som, že sa tomu chcem venovať, no zlom nastal pred dvomi rokmi. Začal som pracovať ako barista „beginner“  v peknej, štýlovej prevádzke, ktorá mala atmosféru a ducha. Keďže som chcel obohatiť svoje vedomosti aj o informácie zo sveta baristiky, moje kroky viedli k baristickému školeniu, ktoré bolo pre mňa takým odrazovým mostíkom,“ hovorí o svojich kávových začiatkoch Martin Černík.

Vďaka tomu sa naučil množstvo informácií o pestovaní kávy, spôsoboch jej prípravy, ale takisto ako sám hovorí, pochopil aj filozofiu správneho fungovania kaviarne.

„V dnešnej dobe je čoraz populárnejšie využívať alternatívne metódy prípravy kávy, ktoré sú veľmi zaujímavé nielen samotnou prípravou, ale aj širokým spektrom chutí a vôní, no napriek tomu som pre túto príležitosť zvolil predsa len niečo „rýchlejšie“, s jednoduchou prípravou a v drinku som použil klasické espresso,“ vysvetľuje Martin Černík.

Martin Černík: French MonkFrench Monk

Na prípravu použijeme koňak Hennessy very special, ktorý je výnimočný nielen svojou vôňou, ale i sladkastou chuťou. Druhou zložkou je obľúbený taliansky lieskovo-orieškový likér Frangelico, ktorý obohacuje celé telo drinku. Spojenie kvalitného espressa, koňaku a lieskových orieškov nám vytvorí jeden zaujímavý harmonický celok. Drink je ešte doplnený o medovo-smotanový krém, ktorý  celý nápoj ozvláštnil a zjemnil.

Inšpiráciou pre samotný názov French Monk bol použitý francúzsky koňak a tvar fľaše likéru v podobe mnícha.

 

Receptúra

30 ml espressa z 8 g kávy Brazilia Lagoa Formosa Diamond Blue (Green Plantation)

20 ml koňaku Hennessy V.S.                                     

15 ml likéru Frangelico                                                                                

60 ml smotany                                                                                               

25 ml medového sirupu (med a voda v pomere 2:1)

Drink je pomerne jednoduchý a jeho príprava nezaberie veľa času. Všetky tri zložky v správnom pomere „vystirujeme“ s ľadom a následne vlejeme do vopred vychladeného pohára na stopke približne 3 cm pod okraj.

V trojdielnom šejkri pripravíme medovú smotanu, spojením domáceho medového sirupu a smotany. Zmes vyšejkrujeme nasucho bez použitia ľadu a doplníme ňou drink po okraj pohára.

Garnitúru som zvolil veľmi jednoduchú, a to zrnká kávy.

 

Martin Černík je aktuálny víťaz súťaže Latte Art Kompetišn, ktorá sa koná počas Festivalu kávy a čokolády v Nitre.


Foto: archív M. Černíka

gastroweb


Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30