Moja káva: Lukáš Siroka
Sobota, 9.5. 2015, 01:04Pôsobí ako barista v Yogi's Coffee Station na Pešovskej univerzite. Aktuálne ho začali zaujímať rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy. Na GASTROwebe prezentuje kávu Mahembe z nemeckej pražiarne The Barn pripravenú cez aeropress.
Pred necelým rokom skončil vysokoškolské štúdium, pričom má za sebou aj hotelovú akadémiu v Prešove. „V barovom, alebo tom baristickom priestore som sa pohyboval celý ten čas, či už doma, alebo v zahraničí, kde som pracoval v rôznych hoteloch. Mam veľmi veľa kamarátov, ktorí pracujú v gastronómii, a tí ma tiež inšpirovali k práci baristu,“ hovorí Lukáš Siroka a dodáva: „Bol to hlavne Vladimír Kmec (pôsobí v bratislavskej Yogi's Bory Mall), kto ma stále fascinoval obrázkami v cappuccine. Často som si nakúpil mlieko a kávu a šiel trénovať s ním. Vtedy mi baristika zachutila tak dokonale ako aj espresso, keď som ho pil po prvýkrát.“
Zakrátko prišla práca v Yogi´s Coffee Station, kde pracuje doteraz a je v kontakte s kávou dennodenne. Ak nie v práci, tak sa ju snaží pripravovať doma svojej nežnej polovičke, ktorá ju má tiež veľmi rada. „Pri baristike ma fascinuje ta škála chutí a vôni, ktoré vám vie espresso vyčariť na jazyku, ale, samozrejme, aj samotní hostia, bez ktorých by to nebolo ono,“ podotýka Lukáš. V poslednej dobe ho začali zaujímať rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy, pri ktorých môže z kvalitnej kávy dostať tie najlepšie chute a vône.
The Barn Mahembe
Stále sa len učím a skúšam, no chcel by som predstaviť kávu Mahembe z nemeckej pražiarne The Barn. Túto kávu som pripravoval pomocou aeropressu obrátenou metódou.
Postup: Pripravil som si 22 g čerstvo namletej kávy Mahembe, ktorú som najprv zalial 50 ml filtrovanej vody s teplotou 87 °C a nechal 20 sekúnd lúhovať. Potom som dolial podľa váhy ďalších 160ml vody s teplotou 69 °C a nechal lúhovať približne jednu minútu.
Výsledkom bola jemná chuť karamelu a čokolády a stredné telo s jemnou aciditou.
Foto: archív L. Siroku