Späť

Moja káva: Lukáš Siroka

Sobota, 9.5. 2015, 01:04

Pôsobí ako barista v Yogi's Coffee Station na Pešovskej univerzite. Aktuálne ho začali zaujímať rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy. Na GASTROwebe prezentuje kávu Mahembe z nemeckej pražiarne The Barn pripravenú cez aeropress.

Pred necelým rokom skončil vysokoškolské štúdium, pričom má za sebou aj hotelovú akadémiu v Prešove. „V barovom, alebo tom baristickom priestore som sa pohyboval celý ten čas, či už doma, alebo v zahraničí, kde som pracoval v rôznych hoteloch. Mam veľmi veľa kamarátov, ktorí pracujú v gastronómii, a tí ma tiež inšpirovali k práci baristu,“ hovorí Lukáš Siroka a dodáva: „Bol to hlavne Vladimír Kmec (pôsobí v bratislavskej Yogi's Bory Mall), kto ma stále fascinoval obrázkami v cappuccine. Často som si nakúpil mlieko a kávu a šiel trénovať s ním. Vtedy mi baristika zachutila tak dokonale ako aj espresso, keď som ho pil po prvýkrát.“

Zakrátko prišla práca v Yogi´s Coffee Station, kde pracuje doteraz a je v kontakte s kávou dennodenne. Ak nie v práci, tak sa ju snaží pripravovať doma svojej nežnej polovičke, ktorá ju má tiež veľmi rada. „Pri baristike ma fascinuje ta škála chutí a vôni, ktoré vám vie espresso vyčariť na jazyku, ale, samozrejme, aj samotní hostia, bez ktorých by to nebolo ono,“ podotýka Lukáš. V poslednej dobe ho začali zaujímať rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy, pri ktorých môže z kvalitnej kávy dostať tie najlepšie chute a vône.

The Barn Mahembe

Stále sa len učím a skúšam, no chcel by som predstaviť kávu Mahembe z nemeckej pražiarne The Barn. Túto kávu som pripravoval pomocou aeropressu obrátenou metódou.

Postup: Pripravil som si 22 g čerstvo namletej kávy Mahembe, ktorú som najprv zalial 50 ml filtrovanej vody s teplotou 87 °C a nechal 20 sekúnd lúhovať. Potom som dolial podľa váhy ďalších 160ml vody s teplotou 69 °C a nechal lúhovať približne jednu minútu.

Výsledkom bola jemná chuť karamelu a čokolády a stredné telo s jemnou aciditou.

Foto: archív L. Siroku

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30