Moja káva: Ján Vass
Piatok, 9.8. 2019, 23:35Pôsobí ako barista v bratislavskej kaviarni F. X. Messerschmidt. Svoju vášeň ku káve však odovzdáva nielen hosťom, ale i študentom, pretože je zároveň aj lektorom Latte artu v akreditovanom školiacom stredisku Academy of Coffee.
„Prvýkrát som sa s pojmom Latte art stretol v roku 2017, práve v spomínanej kaviarni, kde ma prijali na pozíciu barista. Samozrejme, základné kávové nápoje ako espresso a cappuccino neboli pre mňa vôbec cudzie. Vedel som však, že moje doterajšie vedomosti a skúsenosti nebudú pre hostí a taktiež pre mňa postačujúce. Práca sa stala pre mňa vášňou a každý deň som získaval nové poznatky a dôvody užívať si „prácu s kávou ešte viac,“ vysvetľuje Ján Vass.
Zlom v jeho rozhodnutí uberať sa najmä cestou Latte art nastal vďaka videu majstra z Talianska. Jeho prezentácia a príprava kávových nápojov ho presvedčila o tom, že práve kreslenie do kávy je to, čím sa chce živiť, a čomu chce zasvätiť svoj život.
„Chcel som to ihneď vedieť. Tak sa začala moja dlhá cesta skúšania a trénovania za pomoci rôznych videí. Tréning prebiehal často aj v práci. Moji kolegovia a kamaráti to nemali so mnou jednoduché, pretože som sa ich neustále snažil presviedčať, aby si objednávali iba mliečne kávové nápoje. Ešte v tom roku, ihneď po osvojení si základov Latte art, som sa rozhodol prihlásiť do rôznych baristických súťaží, v ktorých, samozrejme, súťažili najmä profesionáli. Neodradilo ma to, práve naopak.“
Obrovskou oporou bola preňho podľa jeho slov majiteľka kaviarne, v ktorej pracuje, Martina Hlinová. „Priebeh prvých súťaží bol taký, ako sme obaja predpokladali. Vypadol som v prvom kole. Časom som sa však natrénoval aj na viaceré víťazstvá. Vďaka účasti v jednotlivých súťažiach som spoznal super ľudí a moje zručnosti naberali, ako sa hovorí „na obrátkach“. Získal som viaceré ocenenia, ale hlavne pre mňa to najdôležitejšie - skúsenosti,“ zdôrazňuje.
S Latte art a prípravou kávy podľa vlastných slov pravdepodobne nikdy neprestane, pretože každý deň má nové ciele, neustále pribúdajú zaujímavé podujatia a súťaže, či noví ľudia, ktorí ho motivujú na sebe pracovať. Každé stretnutie v sebe skrýva neobmedzené množstvo možností, vďaka ktorým sa môže vo svojom obore posúvať vpred.
„Dôkazom toho bolo aj stretnutie s cofeológom a majiteľom Academy of Coffee, Oldřichom Holišom. Práve vďaka nemu sa mi splnil najväčší sen. Navštívil som kávovníkové plantáže v Brazílii a spoznal život kávy od jej začiatku (Viac sa dočítate TU). Mojim ďalším cieľom je vypracovať sa až na majstrovstvá sveta. Veľmi rád by som prežil tú nezabudnuteľnú atmosféru a stretol tých najlepších baristov z celého sveta. Účasť na svetovom šampionáte by bola pre mňa obrovskou skúsenosťou, o ktorú by som sa určite rád podelil aj s ďalšími kolegami a študentmi z celého Slovenska. Držte mi palce!“
Zdroj/Foto: Ján Vass