Späť

Moja káva: Ján Vass

Piatok, 9.8. 2019, 23:35

Pôsobí ako barista v bratislavskej kaviarni F. X. Messerschmidt. Svoju vášeň ku káve však odovzdáva nielen hosťom, ale i študentom, pretože je zároveň aj lektorom Latte artu v akreditovanom školiacom stredisku Academy of Coffee.

„Prvýkrát som sa s pojmom Latte art stretol v roku 2017, práve v spomínanej kaviarni, kde ma prijali na pozíciu barista. Samozrejme, základné kávové nápoje ako espresso a cappuccino neboli pre mňa vôbec cudzie. Vedel som však, že moje doterajšie vedomosti a skúsenosti nebudú pre hostí a taktiež pre mňa postačujúce. Práca sa stala pre mňa vášňou a každý deň som získaval nové poznatky a dôvody užívať si „prácu s kávou ešte viac,“ vysvetľuje Ján Vass.

 Zlom v jeho rozhodnutí uberať sa najmä cestou Latte art nastal vďaka videu majstra z Talianska. Jeho prezentácia a príprava kávových nápojov ho presvedčila o tom, že práve kreslenie do kávy je to, čím sa chce živiť, a čomu chce zasvätiť svoj život.

„Chcel som to ihneď vedieť. Tak sa začala moja dlhá cesta skúšania a trénovania za pomoci rôznych videí. Tréning prebiehal často aj v práci. Moji kolegovia a kamaráti to nemali so mnou jednoduché, pretože som sa ich neustále snažil presviedčať, aby si objednávali iba mliečne kávové nápoje. Ešte v tom roku, ihneď po osvojení si základov Latte art, som sa rozhodol prihlásiť do rôznych baristických súťaží, v ktorých, samozrejme, súťažili najmä profesionáli. Neodradilo ma to, práve naopak.“

Obrovskou oporou bola preňho podľa jeho slov majiteľka kaviarne, v ktorej pracuje, Martina Hlinová. „Priebeh prvých súťaží bol taký, ako sme obaja predpokladali. Vypadol som v prvom kole. Časom som sa však natrénoval aj na viaceré víťazstvá. Vďaka účasti v jednotlivých súťažiach som spoznal super ľudí a moje zručnosti naberali, ako sa hovorí „na obrátkach“. Získal som viaceré ocenenia, ale hlavne pre mňa to najdôležitejšie - skúsenosti,“ zdôrazňuje.

S Latte art a prípravou kávy podľa vlastných slov pravdepodobne nikdy neprestane, pretože každý deň má nové ciele, neustále pribúdajú zaujímavé podujatia a súťaže, či noví ľudia, ktorí ho motivujú na sebe pracovať. Každé stretnutie v sebe skrýva neobmedzené množstvo možností, vďaka ktorým sa môže vo svojom obore posúvať vpred.

„Dôkazom toho bolo aj stretnutie s cofeológom a majiteľom Academy of Coffee, Oldřichom Holišom. Práve vďaka nemu sa mi splnil najväčší sen. Navštívil som kávovníkové plantáže v Brazílii a spoznal život kávy od jej začiatku (Viac sa dočítate TU). Mojim ďalším cieľom je vypracovať sa až na majstrovstvá sveta. Veľmi rád by som prežil tú nezabudnuteľnú atmosféru a stretol tých najlepších baristov z celého sveta. Účasť na svetovom šampionáte by bola pre mňa obrovskou skúsenosťou, o ktorú by som sa určite rád podelil aj s ďalšími kolegami a študentmi z celého Slovenska. Držte mi palce!“

Zdroj/Foto: Ján Vass

gastro, barista, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Štvrtok, 5.9. 2019Gin Fest 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031