Späť

Moja káva: Andrej Glonek

Utorok, 24.3. 2015, 23:40

Kávova kultúra ho lákala odjakživa. Profesionálne s kávou pracuje štyri roky, z toho posledné dva aj s čajom. Ako barista, teatender a súčasne ako spolumajiteľ aktuálne pôsobí v námestovskej TRIO Restaurant.

„Aj keď som vyštudoval iný odbor, vždy ma lákala gastronómia. Vystriedal som asi tri profesie, kým som si otvoril stánok s občerstvením na námestí, a keďže ma zaujímala káva, chcel som sa vydať touto cestou. Mal som možnosť ísť na školenie, ktoré prišlo úplne nečakane a týkalo sa prípravy kávy a kávových nápojov spolu s vedomosťami o káve, zrne, produkte a celom procese od vypestovania, spracovania, praženia až po konečnu kávu v šálke, ktorá prejde rukami baristu a ukončí dielo i púť kávy,“ hovorí o svojich začiatkoch Andrej Glonek.

„Asi tak pred dvoma rokmi ma tiež začal fascinovať čaj a jeho príprava. Štýlové servírovanie v keramike, tak ako aj množstvo čajov, ich účinky a obrovská škála chutí. Takže keď spomínam čaj, isto vás napadne, že tento drink ho taktiež bude obsahovať,“ podotýka.

Andrej Glonek: DUHA LAO SHEDUHA LAO SHE

Na prípravu použijeme kávu Geischa, či už z Panamy alebo Kostariky, ktorej chuťove atribúty pripomínajú čaj. Nájsť v nej možno kvetnaté tóny ako jazmín a v dochuti cítiť bergamot, alebo čerešňu. Typická charakteristika tejto kávy sa objaví pri svetlom pražení a príprave alternatívnou metódou, ktorá je dnes obľúbená a populárna.

Druhou prísadou je tatranský čaj 52 %. Na dno skleneného pohára dáme zahustenú sladenú smotanu a na dotvorenie použijeme práškový čaj matcha, vyrábaný z čaju gyokuro, ktorý pridáme do smotany. Zmes vyšejkrujeme nasucho bez použitia ľadu a doplníme ňou drink po okraj pohára.

Inšpiráciou pre tento názov bolo meno spisovateľa a jeho divadelná dráma „Čajovňa“, ktorá je ilustráciou spoločnosti, ich pulzom a javiskom života.

Receptúra

20 ml zahustenej sladenej smotany

50 ml filtrovanej kávy Panama Geischa (mamacoffee)

20 ml Tatra Tea 52%

100 ml smotany

2 čajové lyžičky práškového čaju matcha 

Garnitúra je jednoduchá, plody kustovnice (goji) a medovka, alebo mäta

-----------------------------------------------------------------------

Foto: archív A. Gloneka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Štvrtok, 5.9. 2019Gin Fest 2019
Piatok, 20.9. 2019 - 1.deňCocktail fest Bratislava 2019
Piatok, 20.9. 2019 - 2.deňCocktail fest Bratislava 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829