Moja káva: Andrej Glonek
Utorok, 24.3. 2015, 23:40Kávova kultúra ho lákala odjakživa. Profesionálne s kávou pracuje štyri roky, z toho posledné dva aj s čajom. Ako barista, teatender a súčasne ako spolumajiteľ aktuálne pôsobí v námestovskej TRIO Restaurant.
„Aj keď som vyštudoval iný odbor, vždy ma lákala gastronómia. Vystriedal som asi tri profesie, kým som si otvoril stánok s občerstvením na námestí, a keďže ma zaujímala káva, chcel som sa vydať touto cestou. Mal som možnosť ísť na školenie, ktoré prišlo úplne nečakane a týkalo sa prípravy kávy a kávových nápojov spolu s vedomosťami o káve, zrne, produkte a celom procese od vypestovania, spracovania, praženia až po konečnu kávu v šálke, ktorá prejde rukami baristu a ukončí dielo i púť kávy,“ hovorí o svojich začiatkoch Andrej Glonek.
„Asi tak pred dvoma rokmi ma tiež začal fascinovať čaj a jeho príprava. Štýlové servírovanie v keramike, tak ako aj množstvo čajov, ich účinky a obrovská škála chutí. Takže keď spomínam čaj, isto vás napadne, že tento drink ho taktiež bude obsahovať,“ podotýka.
DUHA LAO SHE
Na prípravu použijeme kávu Geischa, či už z Panamy alebo Kostariky, ktorej chuťove atribúty pripomínajú čaj. Nájsť v nej možno kvetnaté tóny ako jazmín a v dochuti cítiť bergamot, alebo čerešňu. Typická charakteristika tejto kávy sa objaví pri svetlom pražení a príprave alternatívnou metódou, ktorá je dnes obľúbená a populárna.
Druhou prísadou je tatranský čaj 52 %. Na dno skleneného pohára dáme zahustenú sladenú smotanu a na dotvorenie použijeme práškový čaj matcha, vyrábaný z čaju gyokuro, ktorý pridáme do smotany. Zmes vyšejkrujeme nasucho bez použitia ľadu a doplníme ňou drink po okraj pohára.
Inšpiráciou pre tento názov bolo meno spisovateľa a jeho divadelná dráma „Čajovňa“, ktorá je ilustráciou spoločnosti, ich pulzom a javiskom života.
Receptúra
20 ml zahustenej sladenej smotany
50 ml filtrovanej kávy Panama Geischa (mamacoffee)
20 ml Tatra Tea 52%
100 ml smotany
2 čajové lyžičky práškového čaju matcha
Garnitúra je jednoduchá, plody kustovnice (goji) a medovka, alebo mäta
-----------------------------------------------------------------------
Foto: archív A. Gloneka