Späť

Kristián Bene: Latte Art ponúka nekonečné možnosti obrázkov

Štvrtok, 2.5. 2013, 11:51

Na nedávnych Majstrovstvách Slovenska BARISTA 2013 v disciplíne Latte Art obsadil striebornú priečku, v marci sa stal celkovým víťazom 2. ročníka súťaže Latte Art Jam (LAJ).

GASTROweb: Víťazstvo na LAJ ste si vybojovali v záverečnom rozstrele s Lukášom Soľaničom, keď ste počas 6 kôl obaja získali rovnaký počet bodov. Keď sa obzriete späť, v čom vás účasť na tejto súťaži obohatila? Ktoré momenty súťaže boli pre vás najsilnejšie?

Kristián Bene: Určite som získal viac skúseností, aj od ostatných súťažiacich, ako i zníženie trémy. Hlavne som spoznal veľa nových šikovných baristov s obrovskými talentami. Získal som v nich nových kamarátov, s ktorými sme sa úžasne zabávali na týchto podujatiach. Najsilnejší moment bol v Žiline, v 1. kole LAJ, keď som bojoval vo finále o 1. miesto proti M. Ondrášikovi. Vždy bol skvelým súperom a podobné motívy máme radi obaja.

GASTROweb: Čo oceňujete na takomto formáte súťaže, keď o postupujúcich rozhoduje verejnosť, nie odborná porota?

Kristián Bene: Hlavne, že hostia spoznajú správne pripravené cappuccino, k tomu aj ich oči sa očaria obrázkami, ktorým nemôžu odolať. Časom aj prídu na to, ako ich hodnotiť, či sledovať kontrast alebo symetriu...

GASTROweb: Čím vás fascinuje samotné Latte Art?

Kristián Bene: Latte Art je mojím koníčkom, či v profesnom alebo bežnom živote. Môžem kombinovať základné motívy do jednej šálky, je to nekonečný počet variácií. Vždy ma lákajú nové nápady, komplikovanie obrázkov. Momenty, kedy sa mi hostia s nadšením a s úsmevom na tvári neverbálne poďakujú za tento lahodný nápoj, sú najdôležitejšími a nezabudnuteľnými.

GASTROweb: Ako dlho sa už venujte baristike? Spomínate si ešte na svoje začiatky a pôsobiská, či ľudí, ktorí vás posunuli vpred?

Kristián Bene: Baristike sa venujemod roku 2010, keď som bol na prvom školení pod vedením Mariána Galušku. V ten deň som žiaril od nadšenia a vedel som, že moja cesta vedie ku káve. Časom ma dopĺňal teóriou Marek Lőrincz. Predošlé zamestnanie v Angels bolo tiež silným tréningom v profesii. V Záhire dostávam nenahraditeľnú mentálnu podporu od celého tímu. Cítim sa tu ako doma.

GASTROweb: V akej podobe si kávu najradšej vychutnáte?

Kristián Bene: Najradšej mám espresso, ale nemôže chýbať ani dokonalé ranné cappuccino. Z alternatív ma najviac oslovil aeropress, pretože viem s ním získať úplne iné chuťové tóny, ktoré v espresse nevyznejú. Pritom to nie je náročné na prípravu a rýchlo sa dá očistiť.

GASTROweb: Dávate prednosť nejakej osvedčenej zmesi, alebo výberovým jednodruhovým arabikám?

Kristián Bene: Viac ma lákajú jednodruhové arabiky. Skôr ich dostať aj čerstvejšie, sú atraktívnejšie so svojimi ovocnými tónmi ako komerčné zmesi.

GASTROweb: Ktorý kávový kokteil rád pripravíte sebe alebo hosťom?

Kristián Bene: Sebe osobne vôbec nepripravujem, som totiž za klasické espresso a cappuccino. Hosťom ponúkam irish coffee, ktoré máme aj v ponuke. Mám rád čistú chuť kávy, veľmi neuprednostňujem ju meniť, kombinovať s inými chuťami zo sirupov a potravín. Možno raz príde tá moja kokteilová éra s kávou, zatiaľ však veľmi neexperimentujem.

GASTROweb: Ako zareagujete na požiadavku hosťa, keď si objedná „veľké presso“? Snažíte sa ho vzdelávať, ponúknuť vhodnejšiu alternatívu?

Kristián Bene: Záleží, aký je to hosť. So sympatickými, milými hosťami sa dá "hrajkať" a odporúčať im. Väčšinou si nechajú poradiť, čo ma veľmi poteší. Niekedy sa však môže stať, že nemám dostatok času na dlhšie odporúčanie, vysvetľovanie, či "vzdelávanie" hostí.

Autor: redakcia
Foto: archív autora, SCA
gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031