
Vyvarujte sa chýb v kávových lístkoch
Streda, 29.8. 2012, 18:07V gastronomických prevádzkach sa v ich nápojových lístkoch pri káve stretávame s viacerými chybami. Medzi najčastejšie patria chybné názvoslovie, gramatika, ale aj samotná príprava kávových nápojov.
Svedčí to o nevedomosti majiteľov a ich zamestnancov. Pravé oni by mali aj pomocou nápojových lístkov učiť širokú verejnosť správnemu názvosloviu, rozoznávaniu druhov kávových nápojov, ktoré sa používajú všade vo svete. Veď kávové zrná sú druhá najpredávanejšia komodita na svete, preto by sme mali o nej vedieť viac, a to aj s pomocou správne zostavených nápojových lístkov.
Chýb nájdeme veľa, no spomenieme aspoň tie najčastejšie.
Gramatické chyby
Malé gramatické chyby a preklepy sa hádam nájdu aj v každom druhom lístku, preto si ho radšej dajte skontrolovať aj viackrát.
Názvy a príprava
Za veľké chyby považujeme nesprávne používanie odborných názvov. Buď je názov v poriadku a pripravuje sa nesprávne, prevažne „svojsky“, alebo ani názov, ani príprava nie je v poriadku.
Pomenovanie a príprava tureckej kávy
Turecká káva je varená v džezve s pridaním rôzneho korenia. Je to skvostný rituál, ktorý nájdete opísaný v rôznych literatúrach, aj u nás má svojich priaznivcov. Najčastejšou chybou v mnohých podnikoch je, že ju zamieňajú a pripravujú ako zalievanú kávu. Jej zámenu však uvádzajú aj ako turek, obyčajná, klasik a pod. Tento názov vôbec nepomenúva to, čo by ste mali dostať v skutočnosti. U nás je to často len pomleté kávové zrno zaliate horúcou vodou.
Skratky a zdrobneniny
V nápojových lístkoch ďalej nájdete rôzne skratky ako sú preso, picolo, late, veľká káva, pressíčko alebo iné svojské názvy. V kávovej terminológii existuje napr. názov ako espresso, ktoré je jasne definované okrem iného aj veľkosťou 25-35 ml. Od tohto názvu sú potom odvodené aj iné pomenovania ako sú espresso machiatto, espresso lungo, espresso doppio, espresso americano, espresso coretto a rôzne iné.
Nesprávne pomenovanie
Ďalej sa zamieňajú názvy, ako cappuccino a latte machiatto. Tieto kávové nápoje sa pripravujú z espressa a speňovaním mlieka. S ich nesprávnym pomenovaním sa stretávame napríklad ako kapučíno, latte a rôzne ďalšie.
Gramotnosť či nevedomosť personálu
V niektorých prípadoch sú aj nápojové lístky v poriadku, ale personál sám nevie, čo tieto názvy znamenajú. Práve preto je dôležité, aby sa kultúra pitia kávy na Slovensku zdvihla aj pomocou nápojových lístkov a zaškolením personálu. Ľudia si chcú zaplatiť za kvalitu. A práve preto vyhľadávajú kaviarne, kde sa káve rozumejú a vedia ju správne pripraviť.
Autor: Stanislav Cibuľa
Foto: Stanislav Jaššák