Späť

Vyvarujte sa chýb v kávových lístkoch

Streda, 29.8. 2012, 18:07

V gastronomických prevádzkach sa v ich nápojových lístkoch pri káve stretávame s viacerými chybami. Medzi najčastejšie patria chybné názvoslovie, gramatika, ale aj samotná príprava kávových nápojov.

Svedčí to o nevedomosti majiteľov a ich zamestnancov. Pravé oni by mali aj pomocou nápojových lístkov učiť širokú verejnosť správnemu názvosloviu, rozoznávaniu druhov kávových nápojov, ktoré sa používajú všade vo svete. Veď kávové zrná sú druhá najpredávanejšia komodita na svete, preto by sme mali o nej vedieť viac, a to aj s pomocou správne zostavených nápojových lístkov.

Chýb nájdeme veľa, no spomenieme aspoň tie najčastejšie.

Gramatické chyby

Malé gramatické chyby a preklepy sa hádam nájdu aj v každom druhom lístku, preto si ho radšej dajte skontrolovať aj viackrát.

Názvy a príprava

Za veľké chyby považujeme nesprávne používanie odborných názvov. Buď je názov v poriadku a pripravuje sa nesprávne, prevažne „svojsky“, alebo ani názov, ani príprava nie je v poriadku.

Pomenovanie a príprava tureckej kávy

Turecká káva je varená v džezve s pridaním rôzneho korenia. Je to skvostný rituál, ktorý nájdete opísaný v rôznych literatúrach, aj u nás má svojich priaznivcov. Najčastejšou chybou v mnohých podnikoch je, že ju zamieňajú a  pripravujú ako zalievanú kávu. Jej zámenu však uvádzajú aj ako turek, obyčajná, klasik  a pod. Tento názov vôbec nepomenúva to, čo by ste mali dostať v skutočnosti. U nás je to často len pomleté kávové zrno zaliate horúcou vodou.

Skratky a zdrobneniny

V nápojových lístkoch ďalej nájdete rôzne skratky ako sú preso, picolo, late, veľká káva, pressíčko alebo iné svojské názvy. V kávovej terminológii existuje  napr. názov ako espresso, ktoré je jasne definované okrem iného aj veľkosťou 25-35 ml. Od tohto názvu sú potom odvodené aj iné pomenovania ako sú espresso machiatto, espresso lungo, espresso doppio, espresso americano, espresso coretto a rôzne iné.

Nesprávne pomenovanie

Ďalej sa zamieňajú názvy, ako cappuccino a latte machiatto. Tieto kávové nápoje sa pripravujú z espressa a speňovaním mlieka. S ich nesprávnym pomenovaním  sa stretávame napríklad ako kapučíno, latte a rôzne ďalšie.

Gramotnosť či nevedomosť personálu

V niektorých prípadoch sú aj nápojové lístky v poriadku, ale personál sám nevie, čo tieto názvy znamenajú. Práve preto je dôležité, aby sa kultúra pitia kávy na Slovensku zdvihla aj pomocou nápojových lístkov a zaškolením personálu. Ľudia si chcú zaplatiť za kvalitu. A práve preto vyhľadávajú kaviarne, kde sa káve rozumejú a vedia ju správne pripraviť.

Stanislav CibuľaAutor: Stanislav Cibuľa

Foto: Stanislav Jaššák

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Sobota, 15.6. 2019Trnava Rum Fest 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031