Káva na studeno: Cold brew, Cold drip, či ľadová
Nedeľa, 16.9. 2018, 22:24Jedným z najobľúbenejších kávových drinkov mnohých Slovákov je ľadová káva. Nájdeme ju v rôznych podobách a s rôznymi ingredienciami. Tou hlavnou zložkou je bezpochyby káva. Pre dosiahnutie výraznejšej a sladkej chuti v mnohých receptoch však nenájdete jej skutočnú verziu, ale umelú náhradu v podobe instantného prášku.
Tento miešaný kávový nápoj je pre mnohých určite „chutnou“ voľbou. My však máme pre vás tip ako si spríjemniť nielen letné dni kávou, ktorá je ozajstným osviežením vďaka svojej čistej a intenzívnej chuti. Prášok, mlieko, či zmrzlinu v nej však nehľadajte.
Cold brew
Káva do „Ice Coffee“ sa pripravuje klasicky, a teda pomocou horúcej vody, následne sa ochladzuje. Náhla zmena teploty kávy môže spôsobiť, že sa jej pôvodné chute zničia rýchlejšie. Naopak, káva zvaná „Cold brew“ je pripravovaná pri nízkej teplote, pričom je rozhodujúci čas lúhovania. Vďaka tomu sa vytvára úplne odlišný chuťový profil, ktorý je jemný a intenzívnejší. Káva je zvyčajne menej kyslá, s jemnými, sviežimi chuťami a hlavne dlho trvajúcim kofeínovým účinkom. Nevýhodou však môže byť čas jej prípravy. Príprava klasickej ľadovej kávy trvá približne 15 minút, avšak pôžitok z nej je mnohokrát kratší. Cold brew sa pripravuje 16 až 24 hodín. Výhodou je však jej opätovné využitie. Dlhý čas prípravy teda môžete vykompenzovať väčšou dávkou pripravenej kávy, ktorú budete mať pripravenú na viacero dní.
Máte strach, že čas prípravy bude rovnako dlhý a komplikovaný ako čakanie na konečný výsledok? Radi vás presvedčíme o opaku. Najlacnejší a najjednoduchší spôsob prípravy kávy za studena je pomocou všetkým známeho French Pressu. Ďalej potrebujete už len kvalitné kávovníkové zrná, mlynček a vodu. Poďme sa spoločne zabaviť a užiť si prípravu Cold brew.
■ Čerstvo pomelieme kávovníkové zrná
Keďže potrebujeme z našej káv dostať čo najviac chutí za dlhší čas ako pri bežnej príprave, pomelieme kávovníkové zrná hrubšie. Mletie pri klasickej príprave kávy cez French Press je podobné konzistencii kryštálovému cukru. V tomto prípade ideme ešte o stupeň hrubšie.
■ Odvážime si pomleté kávovníkové zrná a nasypeme do French Pressu
Podľa celosvetových štandardov platí pri príprave káv za studena hmotnosť 10 gramov na 100 mililitrov. Samozrejme je to aj na vás. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť kávy, môžete použiť aj vyššiu hmotnosť, avšak viac gramov môže spôsobiť horkejšie tóny. Ak sa rozhodnete použiť menšiu hmotnosť ako je odporúčaná, tak pri rovnakom množstve vody dosiahnete chuťovo slabšiu, a v niektorých prípadoch až nevýraznú šálku kávy.
■ Zalejeme vodou, NIE HORÚCOU a nasadíme vrchnú časť French Pressu
Teplota vody môže byť izbovej teploty, ale i chladnejšia. Dôležité je aby bola čistá, prípadne filtrovaná, nakoľko kvalita vody výrazne ovplyvňuje chuť kávy (nielen) pri príprave Cold Brew. Zalievame krúživým pohybom na 2- až 3-krát s pár sekundovými prestávkami. Na koniec je vhodne jemne premiešať.
■ Čakáme
Necháme našu kávu pracovať (lúhovať) približne od 16 do 24 hodín. Čas lúhovania závisí najmä od miesta, kde sa naša káva extrahuje. Ak viete byť trpezlivý a záleží vám na čistej chuti vašej kávy, nechajte ju oddychovať v izbovej teplote minimálne 16 hodín. Ak ste však nedočkavci, môžete si tento čas skrátiť na 10 až 12 hodín. Stačí French Press s kávou postaviť do chladničky. Hoci je to rýchlejšie, výsledný efekt vás môže mrzieť. Rýchlejšie ochladenie nedovolí niektorým chutiam a arómam v pozadí vystúpiť do popredia. Niektoré odrody nám tak po schladení v chladničke môžu pôsobiť ako studená voda s kofeínom.
■ Filtrujeme pomocou filtračného sita
Zatlačíme filtračné sito, ktoré je umiestnené pod vrchnou časťou French Pressu. Tlačíme pomaly, avšak nie úplne nadol, aby sa už vylúhované pomleté kávovníkové zrná nerozvírili a nespôsobili vašej káve neželanú horkosť. Ak sa vám káva príliš rozvíri alebo sa vám zdá zakalená, použite filtračný papier a kávu prefiltrujte – napríklad pomocou Chemexu alebo V60 drippera.
■ Servírujeme s ľadom
Pri prípravách kávy za studena je zárukou osvieženie, avšak to môže nastať aj vďaka dlho trvajúcemu kofeínovému účinku. Preto ak chcete vaše telo ušetriť od šoku z kofeínu je vhodné si samotnú šálku kávy zriediť pár kockami ľadu.
Niekoľko videí s návodmi na prípravu Cold Brew Coffee priamo u vás doma!
Každý preferuje iný spôsob prípravy kávy. Aeropress, Chemex, V60, Walküre. Všetky si môžeme vyskúšať aj v studenej verzii. Postupy sú rovnaké ako pri ich pôvodnej, teplej príprave s drobnými ale dôležitými zmenami, ktoré sme vysvetlili pomocou French Pressu.
Cold drip
Ďalšou prípravou kávy na studeno je Cold drip. Princípom tejto formy prípravy je pozvoľné topenie ľadu, ktorý preteká cez kávu a tá sa pomaly extrahuje. Takáto pomalá extrakcia trvá niekoľko hodín a v káve tak isto ako pri Cold brew otvára zaujímavé, jemné tóny, ktoré by sme v klasickej „teplej“ príprave nemuseli nájsť. Cold Drip je však možné pripraviť aj jednoduchšie. Stačí ak vaša obľúbená káva prekvapkáva na ľad. Do spodnej časti napríklad chemexu, či walküre nasypeme pár kociek ľadu a ďalej postupujeme klasickým spôsobom filtrovania kávy použitím horúcej vody. Keďže sa ale stále jedná o studenú prípravu kávy nezabúdame na dva základné body. Kávu melieme hrubšie ako pri klasickej príprave a používame jej väčšie množstvo (10 g/100 ml). Ak chcete vašu domácnosť či podnik premeniť na malé laboratórium nájdete na trhu množstvo originálnych zariadení na prípravu tohto studeného zázraku.
Studená príprava kávy Cold brew ale i Cold Drip si v poslednej dobe vyslúžili obrovskú popularitu, hoci v skutočnosti je to veľmi starý spôsob prípravy. Začali s tým holandskí námorníci, ktorý potrebovali urýchliť svoj prísun kofeínu, a tak si kávu začali zalievať studenou vodou. Čas a skúmanie jednotlivých príprav však odhalili, že práve vďaka ich nedočkavosti je lúhovanie za studena jedna z najčistejších príprav, vďaka ktorej nám káva ukáže všetko, čo sa v nej skrýva. V porovnaní s bežnou ľadovou kávou sa pri tejto príprave môžete naozaj vyhrať v skúmaní chutí rôznych odrôd z rôznych krajín.
Káva je už studená - čo takto sa hrať ďalej. Môžete z nej vyrobiť množstvo drinkov i zaujímavých dobrôt. Nanuky, zmrzlina, ale i drť z ozajstnej kávy vám určite spríjemnia horúce dni i potešia vaše chuťové bunky. Experimentovať môžete aj v prípravách klasických studených drinkov, stačí vymeniť espresso, za tú vašu, za studena pripravenú.
Zdroj: Academy of Coffee
* https://www.homegrounds.co/guide-to-cold-brew-coffee/
* https://driftaway.coffee/the-history-of-cold-brew/
* https://www.goat-story.com/blogs/news/how-to-make-cold-drip-coffee
Foto: Matt Hoffman on Unsplash