Späť

Barista sa nesmie nechať odradiť

Nedeľa, 10.6. 2012, 23:36

O profesii baristu sme hovorili so Stanislavom Cibuľom, koordinátorom Speciality Coffee Association of Europe na Slovensku a majiteľom Školy kávy.

GASTROweb: Akým smerom sa vyvíja slovenská baristická scéna? Ako sa zmenila za posledné roky? V čom vidíte pokrok?

Stanislav Cibuľa: Naša baristická scéna sa vyvíja podľa svetových vzorov. Každý rok sa organizuje baristická súťaž, z ktorej sa postupuje na svetové súťaže, pričom sa neustále zlepšuje, a to nielen po organizačnej stránke, ale aj čo sa týka kvality samotných súťažiacich. Všetci zainteresovaní sa snažia priložiť ruku k dielu. Keď sa pozriem späť – od prvej súťaže v roku 2004 sa zmenila dosť výrazne. Taktiež sme začali organizovať aj niekoľkokolovú súťaž v tzv. kreslení na cappuccino Latte Art Jam, v rámci ktorej sme tiež zaznamenali pokroky. V prvom kole napr. Lukáš Podbehlý ledva nakreslil srdiečko a dnes je majstrom Slovenska v Late Art.

GASTROweb: S ktorými nedostatkami  sa v slovenských prevádzkach najčastejšie stretávate?

Stanislav Cibuľa: Žiaľ, vo väčšine kaviarní sú problémy s kvalitou kávových zŕn, s údržbou kávostroja, mlynčeka, chyby sú v príprave kávy i jej servise.

GASTROweb: Ktoré vlastnosti sú pre kvalitného baristu nevyhnutné?

Stanislav Cibuľa: Stále chcieť na sebe pracovať a nenechať sa odradiť frfľajúcim hosťom . Nemožno totiž vyhovieť každému.

GASTROweb: Čo je základom kvalitného cappuccina?

Stanislav Cibuľa: Je toho určite viac, no základom cappuccina je skvelé espresso, pričom urobiť poriadne cappuccino  si vyžaduje najprv výborné teoretické vedomosti ako na to.

GASTROweb: Akú úlohu zohráva vzdelávanie v profesijnom živote baristu?

Stanislav Cibuľa: Učiť sa a spoznávať nové veci o pražení, príprave, či podávaní baristu posúva ďalej, aby neustrnul na jednom mieste a pomôže mu odolať nátlaku, keď niekto hovorí, že veď len stačí stlačiť gombík.

GASTROweb: Kde by mal barista čerpať inšpiráciu pre svoju prácu?

Stanislav Cibuľa: Inšpiráciu môže čerpať na rôznych úrovniach. Študent barista napr. čerpá podnety na juniorských súťažiach, prezentáciách, starší už na slovenských či svetových majstrovstvách, študujú literatúru, ktorej je viac ako dosť, aj keď v slovenskom či českom jazyku ešte málo. Niektorých napr. inšpirujú samotní hostia.

Autor: redakcia

Foto: archív S. Cibuľu

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930